Cemaat ile ikinci görüşme
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Türki-Amerikan Birliği (Turkic American Assembly-TAA) ile görüşmesini ilk kez Vatan Gazetesi Türkiye’ye duyurmuştu. Fethullah Gülen’in onursal başkanlığının yaptığı ve Gülen Camiasının ABD’deki en eski kuruluşlarından biri olan Rumi Forum da bugün bir başka CHP’li Milletvekilini ağırlıyor.
CHP’nin Bursa Milletvekili ve Harvard doktoralı genç ismi Aykan Erdemir, bugün Rumi Forum’da, yine basına kapalı bir toplantıya katılıyor. Oldukça dar katılımlı olacak bu toplantı, Rumi Forum’un, 17. Caddedeki merkezinde yapılacak.
Erdemir, Vatan’a görüşmeyle ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Erdemir, Rumi Forum ve davetlilerle iki konuyu işlemeyi hedeflediğini kaydetti. Bunlar Türkiye’deki temel hak ve özgürlükler problemleri ile bunun dışpoliitiyla olan yakın bağı. Erdemir’e göre, bu iki konunun düzeltilmesi ancak birlikte olur. Erdemir ayrıca şunları ekledi:
"Türkiye’nin AB, AB Konseyi, ve Transatlantik ilişkilerinin kötüleşmesi ile Türkiye içindeki demokrasi ve özgürlükler problemlerinin artmasının paralel seyir halinde işlediğini görüyoruz. Bir taraftan Türkiye otoriterleşirken diğer taraftan da dış poliitka bağlamında Şangay İşbirliği Örgütünden daha çok bahseder, Çin Hava Savunma Sistemine yönelir ve AB’ye kuşkucu tavır alır hale geldi. Konuşmamda bu durum analizinin üzerinde duracağım."
Fethullah Gülen'in Onursal Başkan Olduğu Kurum
Rumi Forum, websayfasında, kurumun amacı olarak ‘farklı inanç ve kültür arasında diyalog’ olarak özetliyor.
Rumi Forum, açıldığı ilk yıllar başkentte Türkiye-ABD ilişkileri de dahil olmak üzere, birçok dış politika konularında paneller düzenlemesiyle tanınıyordu. Son zamanlarda ise daha çok diyalog ve dinler arası toplantılara yoğunlaşan bir kurum.
Öte yandan Milletvekili Aykan Erdemir, partinin genç ve yükselen yıldızlardan biri olarak biliniyor. ABD Dışişlerinde CHP adına yapılacak görüşmeleri bu gezide Erdemir üzerine aldı. Görüşme, Rumi Forum’daki görüşmeden hemen sonra yapılacak.
Geçtiğimiz günlerde Vatan, Rumi Forum’da direktörlük yapan Jena Luedtke ile özel bir mülakat yapmıştı. Luedtke, diğer inanç sahibi gruplarla genelde ayda bir araya geldiklerini ve ayrıca diğer özel dini günler ve zamanlara göre de bu buluşmaların düzenlediğini kaydetmiş, bu toplantılarda diyalog çalışmaları ve barış inşası da dahil olmak üzere geniş yelpazeli konuların ele alındığını ifade etmişti.
KILIÇDAROĞLU, CEMAATE YAKIN ÇATI KURULUŞUYLA ERMENİ MESELESİNİ GÖRÜŞTÜ
Gülen Camiasına yakınlığıyla bilinen Türki-Amerikan Birliği (Turkic American Assembly-TAA) temsilcilerinin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesi gerçekleşti. Görüşmeye TAA’dan Faruk Taban’ın yanısıra, Orta Atlantik Türk Amerikan Federasyonu (MAFTAA) Başkanı Mahmut Yeter, Avrasya Amerikalılar Turkuaz Konseyi (TCAE) Başkanı Kemal Öksüz, Türk Amerikan İş Grubu (TABN) Başkanı Talha Saraç’ın da dahil olduğu bir grup Türk Amerikan toplumu mensubu katıldı.
Kılıçdaroğlu, Washington’a geldiğinden beri, Washington’daki hemen bütün Türk-Amerikan dernekleri ile görüşmeye çalışıyor. İlk gün Amerikan-Türk Dernekleri Birliği (ATAA), Amerikan İçin Türk Koalisyonu (TCA), Hasna ve TASSA ile de görüşmüştü. Kılıçdaroğlu gezisinin dördüncü gününün sabahı ise, bulundukları TAA'nın merkezine ziyaret gerçekleştirdi ve TAA temsilcileri ile bir görüşme yaptı.
Bu görüşme, TAA ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk görüşmesi değil. TAA, geçtiğimiz yıl da Türkiye ziyareti yaptığında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve diğer bazı ileri gelen siyasetçiler yanında, Kılıçdaroğlu’nu da ziyaret etmiş, kısa bir brifing vermişti.
NELER KONUŞULDU?
Görüşme ile ilgili olarak TAA resmi bir basın açıklama yaptı. O açıklamaya geçmeden önce, görüşmeye katılan bir kaynak Vatan’a, görüşme ile ilgili bazı detayları aktardı.
Buna göre CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanısıra, CHP heyetinde bulunan hemen bütün diğer milletvekilleri de görüşmeye katıldı. Bundan dolayı da kahvaltılı görüşmenin yapıldığı salonda yer sıkıntısı da oluştu.
TAA, ABD’de yaptığı faaliyetleri Kılıçdaroğlu ve CHP heyetine anlattı. Kılıçdaroğlu ise kendisinin yaptığı Washington ziyaretini değerlendirdi ve ayrıca bazı dış politika konularında görüşlerini TAA temsilcileri ile paylaştı.
2015'TE ERMENİ MESELESİ
Görüşmede, Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, yaklaşan 2015 yılı ve bu yılda beklenen Ermeni-Amerikan toplumunun, 1915 trajik olayları ile ilgili olarak, bu olayların soykırım olarak tanıtılması üzerine yapılması beklenen kampanyaya değindi. Bu konuda TAA’nın da Türkiye’nin pozisyonu ile ilgili neler yapabileceği konuşuldu.
Görüşmeyle ilgili, TAA’da bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, ‘’Washington'da temaslarına devam eden CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet, bugün sabah kahvaltısında, Türk dernekleri ziyaretleri kapsamında, Türki Amerikan Birliği'ni (TAA) ziyaret etti’’ dendi.
Tanışma ve sohbet toplantısı mahiyetindeki etkinlik olarak tanıtılan toplantıya, CHP'den ise Sayın Kılıçdaroğlu'na ek olarak ise 'Genel Başkan Yardımcıları Faruk Loğoğlu, Sezgin Tanrıkulu, Faik Öztırak, Grup Başkan Vekili Enver Altay ve milletvekilleri Aytun Çıray, Kamer Genç ve Aykan Erdemir eslik ettiler.’’
TAA açıklamasında ayrıca şu detaylara yer verildi: ‘’Türk Amerikan toplumu temsilcileri Kılıçdaroğlu'na ABD'de yaptıkları çeşitli sosyal, akademik ve kültürel faaliyetler konusunda bilgi verdi. Sayın Kılıçdaroğlu da partisinin dış politika vizyonunu,Amerikadaki Turk toplumunun birlik ve beraberliginin onemini, Türkiye’de farklı sosyal kesimleri kucaklama girişimlerini ve Washington ziyaretine ilişkin gözlemlerini anlattı.’’
TAA ayrıca şimdiye dek Türk siyasetinin önde gelen birçok ismi gibi Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP heyetini de misafir etmiş bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti ve Kılıçdaroğlu’na teşekkür etti.
TAA'YI TANIYALIM
TAA, son yıllarda Amerikan çapında yaptığı ataklarla kendinden oldukça söz ettiren bir yapı haline geldi. 50 eyaletin tümünde örgütlenen, yüzlerce şubeye sahip, 6 büyük federasyon altında toplanan şemsiye grubun başkanlığını ise Faruk Taban yapıyor. Şemsiye kuruluş, 12 Mayıs, 2010 yılında kuruldu. Merkezi Washington DC’de.
TAA, en son Kasım ortasında, Kırgız-Amerikan Konferansının Washington’da ilkini organize etmiş, Washington’daki Kongre üyelerinin ismini telaffuz etmekte zorlanacağı Kırgızıstan’la ticareti ele alan konferansa, 20’ye yakın Kongre üyesi, yine TAA’nın önderliğinde, konferansın yapıldığı Capitol Hill Hyatt Regency Oteline gelmişti.
TAA, Aralık ayında da, bu kez Kazakistan-Amerika ticari ilişkilerine yönelik bir başka konferans düzenleyecek.
TAA’nın yıllık galaları ise yine Kongre üyeleri ve Amerikan yetkililerinin boy gösterdiği bir organize olarak biliniyor. 50’nin üstünde kongre üyesinin her yıl boy gösterdiği bu galaya katılımın, bu yıl biraz daha yüksek olması bekleniyor.