Bakan fezlekeleri Meclis’te okunabilir
12.03.2014 - 00:26 |
CHP’nin Meclis’i 18 Mart’ta olağanüstü toplantıya çağırma girişimine MHP ve BDP de destek verince, 4 bakan hakkındaki fezlekelerin Meclis Genel Kurulu’na sunulma ihtimali doğdu
TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in, 28 Şubat’ta Meclis’e geldiğini açıkladığı, ancak muhalefetin talebine karşın incelemeye açmadığı 4 eski bakan hakkındaki fezlekeler için Meclis’in olağanüstü toplantıya çağırılması konusunda muhalefet partileri anlaştı.
CHP’nin çağrısına dün MHP ve BDP’den de net destek açıklaması geldi. CHP’nin, “fezlekelerin Genel Kurul’un bilgisine sunulması ve konuyla ilgili genel görüşme açılması” gündemiyle Meclis’in 18 Mart’ta olağanüstü toplanması talebini içeren delekçeyi bugün ya da yarın TBMM Başkanlığı’na sunması bekleniyor. Başvurunun ardından İçtüzük hükmü uyarınca Çiçek’in en geç 7 gün içinde Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırması gerekiyor. Olağanüstü toplanan Meclis’in belirtilen konuları görüşebilmesi için ise en az 184 milletvekilinin Genel Kurul’da bulunması gerekiyor. Muhalefet salonda bu çoğunluğu sağlayamazsa çağrı düşecek. Bu nedenle Genel Kurul’un açılabilmesi için CHP, MHP ve BDP’nin tam kadroya yakın Meclis’te olması şart.
28 Şubat’ta geldi
17 Aralık soruşturması kapsamında AK Partili eski Bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar hakkındaki fezlekelerin henüz Meclis açıkken, 28 Şubat’ta TBMM Başkanlığı’na sunulduğu bizzat Çiçek tarafından doğrulanmış, ancak Çiçek CHP ile MHP’lilerin fezlekeleri inceleme konusundaki yazılı ve sözlü taleplerini “soruşturmayla ilgili gizlilik kararı çerçevesinde anayasa hocalarına görüş sorduyorum” diyerek yanıtsız bırakmıştı. Çiçek muhalefet temsilcileriyle görüşmelerinde fezlekeleri Genel Kurul’un bilgisine sunulmasının ardından incelemeye açacağını belirtip, tarih olarak da seçim sonrasına işaret etmişti.
CHP: Çiçek öteleyemez
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Meclis’i 18 Mart’ta olağanüstü toplantıya çağıracaklarını partisinin İstanbul il başkanlığında düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Hamzaçebi, “TBMM Başkanı farklı bir tarih belirleme yetkisine sahip ama 7 gün içinde bizim talebimizin gereğini yapmak, yani TBMM’yi olağanüstü toplantıya çağırmak zorundadır. Fezlekelerin okunması sonrasında tabii ki Meclis soruşturma süreci başlayacaktır” dedi. Olağanüstü toplantı çağrısı gündeminde fezlekelerin okunmasının olacağını belirten Hamzaçebi, bunların okunmasına bağlı olarak bir genel görüşme talep ettiklerini söyledi. Hamzaçebi, “Genel görüşmeye açılmasından kastımız, sadece fezleke okunmasından ibaret bir gündemi, Meclis Başkanı içtüzük maddelerine dayanarak, öteleme imkanına sahip olabilir. Bir genel görüşme önergesi olunca, fezlekelerin okunması yanında bu öteleme mümkün olmayacaktır” dedi.
Haberin Devamı