Gazete Vatan Logo

‘Kararlar evrenseldir milliyeti, dini olmaz’

Twitter kararına ‘gayrı milli’ diyen Başbakan Erdoğan’a yanıt verdi

‘Kararlar evrenseldir milliyeti, dini olmaz’

Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, eleştiriler için “Duygusal refleks” dedi ve ekledi: “Evrensel değerler ölçüsünde verilen kararlar bu şekilde değerlendirilemez”

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın twitter hakkındaki kararla ile ilgili açıklamalarına Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç yanıt verdi. Kılıç, Askeri Yargıtay’ın 100’üncü kuruluş yılı dolayısıyla düzenlenen sempozyumun açılışının ardından soruları yanıtladı.

Başbakan Erdoğan’ın Twitter kararı için “Saygı duymuyorum” sözleri sorulan Kılıç, “Biz bunları anlayışla karşılıyoruz. Mahkeme bir karar vermiştir ve bu kararın sonucunda da bu tür duygusal bir takım refleksler olabilir” dedi.



AKP döneminde değişti

Kılıç, Erdoğan’ın “kararın gayri milli olduğu” sözlerine ilişkin olarak da şunları söyledi:

“Anayasa’nın 90. maddesinde 2004’te değişiklik oldu. Temel hak ve özgürlüklerle ilgili konularda, ulusal yasalarımızla uluslararası sözleşmelerdeki hükümler arasında bir çatışma olursa, uluslararası sözleşmelerin esas alınması gerekir. Biz bu çerçevede, böyle bir çatışma varsa evrensel hukukun ilkelerini uygulama gayreti içinde olan bir kurumuz. Dolayısıyla ben, verilen kararların hiçbir zaman milliyetinin, dininin, mezhebinin olmadığı kanaatini taşıyorum. Kararları böyle değerlendiremezsiniz. Bu kararlar evrensel kararlardır. Temel hak ve özgürlükler evrensel değerlerdir ve bu evrensel değerler ölçüsünde verilen kararları da bu şekilde değerlendirmenin yanlış olduğu kanaatini taşıyorum. Şüphesiz ki bu görüşleri ileri sürenler ifade özgürlüklerini kullanmışlardır, ben onları saygıyla karşılıyorum.”

‘Telafisi imkansız zarar’

Başkan Kılıç, iç hukuk yolları tüketilmeden AYM’nin karar verdiği eleştirisine de şöyle yanıt verdi: “Bazı özel durumlarda AYM ve AİHM bu sürecin bitmesini beklemeyebilir, bu da normaldir. Örnek vermek gerekirse, sınır dışı edilmekte olan bir insanın idare mahkemesine başvurup karar istihsal etmesi ve bunun yerine getirilmesi uzun bir süreci gerektirir. İşte böyle sonradan telafisi imkansız bir durumda AYM’ye veya AİHM’e bu tür başvurular yapılır ve bu süreç beklenmeden, işin önemi, niteliği ve bu konudaki duyarlılık zaman zaman kanun yollarının tüketilmeden bu davaların görüşülmesi yapılır. Bu konu da ifade özgürlüğünü, haber alma ve haber verme özgürlüğünü de ilgilendiren böyle bir konuda, böyle bir durumda AYM telafisi imkansız zararların doğmasını engellemek için şüphesiz kanun yolları tüketilmeden böyle bir uygulama yapabilir.”

‘Karar 25 Mart’ta alındı, bekledik’

“Bu konuda ‘Kanun yolları tüketilmedi’ demek de yanlıştır. Kurul toplanmadan böyle bir karar verildiği ve kararın üyelerimize gönderilerek imzalatmak suretiyle bir karar istihsal edildiği konusunda açıklamalar yapıldı. AYM 25 Mart, yani seçimden 5 gün önce toplandı, 9.30’dan 12’ye kadar benim başkanlığımda bütün kurul toplanmak suretiyle konuyu görüştü ve (oybirliğiyle) bir karar çıktı. Öğleyin ara verip dışarıya çıktığımızda, 15. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini öğrendik. Bir haftadan biraz daha fazla bekledik ancak kararın uygulanmaması sonucunda AYM aldığı bu kararı açıklamak durumunda kaldı.”

‘Gökçek uygun zamanlarda gelir’

Kılıç, diğer sorulara da şu yanıtları verdi:

- Hükümetin AYM’nin yapısını değiştirmesi konusunda endişe taşıyor musunuz?

“Hiçbir endişe taşımıyorum. TBMM’nin iradesidir. İstediği zaman istediği değişikliği yapabilir, bu onların takdir alanı içerisindedir. O değişiklik nasıl olacaksa biz de ona göre hareket ederiz.”

- YSK’ya itirazlar sonuçlandıktan sonra AYM’ye başvurulacağına dair açıklamalar

“Kurumun başkanı olarak bugünden ‘şöyle bir karar verilir, böyle bir karar verilir’ şeklinde bir değerlendirme yapmam doğru da değil, mümkün de değil. Başvuru olduğunda mahkememiz değerlendirecektir.”

- Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in kendisini ziyaret etmesi

“Sanıyorum geçen hafta, Sayın Gökçek, mahkemenin yakınından bir yerden geçtiğini telefonla bana bildirdi. ‘Uygunsanız sizi ziyaret etmek isterim’ diye. Biz de ‘Buyurun’ dedik, geldi. Bizim Sayın Başkan ile çok eski bir hukukumuz, tanışıklığımız var. Zaman zaman bu tür uygun zamanlarda bu ziyaretler olur, gelir. Sayın Gökçek geldiği gibi devletimizin, kamu idaresinin çeşitli kurum başkanları her zaman gelir, görüşürüz. Onda herhangi bir mahsur görmüyorum.”

Haberin Devamı