Gazete Vatan Logo

Niğde'de biçerdöver denetimi

Niğde'de biçerdöver denetimi

Niğde'de biçerdöver denetimi

Adnan ÇELEBİ/NİĞDE,(DHA)- NİĞDE Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, yaklaşan hububat hasadında dane kaybının en aza düşürülmesi için çiftçilere uyarılarda bulundu.

İl Müdürü Asım Baş, merkeze bağlı Ovacık Köyü'nde hasat yapılan tarlalarda Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Suat Elli ve teknik personelle birlikte biçerdöver kontrolüne katıldı. İl Müdürü Baş, “İlimizde ürün hasadı yapan biçerdöverlerde dane kaybını en aza indirmek, çiftçimizin büyük emeklerle üretmiş olduğu ürünün tarlada kalmasını engellemek amacıyla gerçekleştirilen hasat kontrollerinin aralıksız olarak devam edecektir" dedi.

Müdür Baş, hasat sırasında bazı biçerdöver operatörlerinin daha fazla kar etmek amacıyla biçerdöver ayarlarını ihmal ettiğini ve hızlı hasat yaptığını, bu nedenle de dane kaybının yaşandığını kaydederken, "Hasat sırasında çiftçilerimiz daha dikkatli olması gerekir. Öncelikle dane kaybını önlemek için çiftçimiz ürününün hasadını zamanında yaptırmalı ve biçerdöver sahipleri ile sözleşme imzalamalıdırlar. Bakanlığımız tarafından açılan biçerdöver sürücü kursuna katılmayan, yani biçerdöver sürücü belgesi olmayanlara kesinlikle hasat yaptırılmamalıdır. Bazı biçerdöver operatörleri belgeli dahi olsa fazla bir kar amacıyla hasat esnasında biçerdöverleri hızlı kullanmak suretiyle kayıplara neden olmaktadır. Bunun önlenmesi için çiftçiler öncelikle biçerdöver sahipleri ile sözleşme imzalamalıdırlar. Bundan sonra da biçerdöver sürücülerini devamlı uyararak, hızlı hasat yapmalarını önlemelidirler. Biçerdöverin tabla yüksekliği, dolap ayarları, batör ve konterbatör, elek vs. ayarları her tarla için yeniden ayarlanmalıdır" diye konuştu.

Haberin Devamı

Kayıplar için alınacak tedbirler sonrasında daha fazla bir ürün elde edileceğini ve bundan da hem çiftçinin hem de ülke ekonomisinin kazançlı olacağını ifade eden Baş, yapılan uyarılara uymayanlar yada zorluk çıkaranlar hakkında yetkili kontrolörlerin raporları doğrultusunda kanuni işlem yapılarak cezalandırılacağını açıkladı. (DHA)

FOTOĞRAFLI