Gazete Vatan Logo

Mut'ta aronya hasadı

Mut'ta aronya hasadı

Mut'ta aronya hasadı

Murat SÖZERİ/MUT(Mersin)(DHA) - MERSİN’in Mut ilçesine bağlı Güme Mahallesi'nde üretici Selami Bulut tarafından 70 dönümlük alanda yetiştirilen aronyanın hasadına başladı.

Hasat nedeniyle düzenlenen etkinliğe katılan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır, aronyanın dünyada gerek gıda tarım alanında, gerek sağlık alanında tercih edilen aranan bir meyve olduğunu belirterk, "Aronya ilçemizde eksi 35 derecelere kadar dayanıklılığıyla, yaklaşık 1400 - 1600 rakımda bulunan Güme Mahallesinde üretimi yapılmaktadır. Burada dönüme ortalama rekoltemiz bin 500 kilogram civarındadır. Aronya meyvesinin bitkisinin geri dönüşümünün hızlı olmasıyla sağlık sektöründe, kozmetik sektöründe süt ürünlerinde aranan bir üzümsü meyve olduğundan dolayı ülkemizde de önemli bir yeri bulunmaktadır. Buradan hasat edilen Aronyalarımızın iç ve dış piyasaya satışı yapılmaktadır. Buradaki tarım arazilerimizin değerlendirilmesi bakımından bir de alternatif ürün olaraktan buğday nohut ekilen tarlalarda aronyanın üretilmesiyle de daha farklı bir ülke ekonomisine katma değer kazandırmaktadır. İlçemizde bu Aronya meyvesinde çoğalması yönüyle ilçe Orman Müdürlüğü olarak elimizden gelen çalışmaları yapıyoruz yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Üretici Selami Bulut ise, daha önce bölgede buğday ve nohut yetiştirdiklerini, aronyayı farklı bir alternatif olarak tercih ettiklerini söyledi. Bulut, "Mut’ta yaklaşık 20 bin fidanımız var bu sene dördüncü yaşını dolduracak. Beklentimiz inşallah bitki başı 1 kilo civarı. İleriki yıllarda daha fazla hasat etmeyi düşünüyoruz hem köyümüze hem kendimiz için başka bir alternatif bulduk inşallah" diye konuştu.

Aronya hasadı yapan işçilerden Hacı Aydın'da bir günde 25-30 kişi arası çalıştıklarını, toplamasının kolay olduğunu ve kendilerine iyi bir iş imkanı doğduğunu söyledi. (DHA)

FOTOĞRAFLI