Gazete Vatan Logo

Malatya'da kayısı hasadı başladı

Malatya'da kayısı hasadı başladı

Malatya'da kayısı hasadı başladı

Recep BAĞDAT/MALATYA,(DHA)- MALATYA'da 2024 yılı yaş kayısı hasadı başladı. Bu yıl kuru ve yaş kayısı ihracatında toplamda 100 bin ton ihracat ile 750 milyon dolar gelir elde edilmesi bekleniyor.

Dünya kayısı başkenti olarak bilinen Malatya'da bu yıl hasat dönemi başladı. Geçtiğimiz günlerde açıklanan 107 bin 517 ton tahmini rekolte ile kentte hasat dönemi sonunda ülke ekonomisine 750 milyon dolar katkı sağlanması hedefleniyor. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, 12 bin 500 kilometrelik alanda 8,5 milyon ağaçta yaş kayısı hasat döneminin Ağustos ayının sonuna kadar devam edeceğini ifade etti. Bu yıl ihracatta hedeflerinin büyük olduğunu belirten Özcan, "Yaş kayısıda geçen yıllara göre önemli miktarda bir artış söz konusu. Dolayısıyla bu yılki tahmini rekoltelerimize de baktığımız zaman hem ülke ekonomisi açısından hem bölge hem de Malatya ekonomisi açısından çok önemli bir yıl olacak.2024 yılı yaş ve kuru kayısı toplamda 100 bin ton ihracat yaparak 750 milyon dolarlık bir girdi ile ülke ekonomisine katkı sağlamak hedefindeyiz. Dünya kayısı başkenti olma özelliğimizi koruyoruz." dedi.

Haberin Devamı

Bu yıl 30 bin ton yaş kayısı ihracatı ile 100 milyon dolar gelir hedeflediklerini aktaran Özcan sözlerini şöyle sürdürdü.

"6 Şubat depremlerinden sonra Malatya'da özellikle ekonomik anlamda da sosyolojik anlamda da kayısının ne kadar önemli bir aktör olduğunu her fırsatta ifade ettik. 6 Şubat depreminden sonra insan iş gücü kaybımız gerçekten çok fazlaydı. İşletmelerimiz yüzde on kapasitelere düştü. Ama şu anda yüzde ellinin üzerinde çalışıyoruz. Fakat hala özellikle ürün hasat döneminde ürünü hasat etmek için ihtiyacımız olan insan iş gücünü tam anlamıyla yakalamış değiliz. Organize sanayi bölgesindeki işletmelerimiz bir taraftan yaş kayısı ihracatı yaparken bir taraftan da kurutmalığa hazırladığımız ürünleri de sergenlerimiz gerek organik üretim, gerek natürel üretim gerekse kükürtlü üretim diye adlandırdığımız üç çeşit ürün üretmeye de devam ediyoruz. Rakımın 650 900'e kadar olduğu bölgelerde Ağustos ayının 15'ine kadar hasadımız devam edecek. Vatandaşlarımız gerek yurt içinde gerekse yurt dışında raflarda Malatya kayısılarını rahatlıkla alıp tüketebilir. Kısmen iklim değişikliğinden kaynaklanan erken olgunlaşmayla da bu yıl aslında karşı karşıyayız. Son günlerdeki sıcak iklim havaların ciddi anlamda ısınması da kayısının biraz daha hızlı olgunlaşmasına sebep oldu. Ama bu sıcaklarda bir taraftan da üründeki şeker oranının da tahmin ettiğimiz rakamların da üzerinde olmasına sebep oluyor. Bu da sevindirici bir gelişme tabi. Malatya kayısı besin değerleri açısından da kalori değerleri açısından da dünyadaki en önemli özellikleri taşıyan üründür."

Haberin Devamı

FOTOĞRAFLI