Eğirdir'e safran bitkisi dikildi
Eğirdir'e safran bitkisi dikildi
Kemal ERBEN/EĞİRDİR, (DHA)- ISPARTA'nın Eğirdir ilçesinde safran bitkisinin dikimi yapıldı.
Eğirdir'de geçen yıllarda Sorkuncak köyünde yetiştirilmeye başlanan safran bitkisinin Bağacık, Bağıllı ve Gökçehöyük köylerine de yapılan destek projesiyle dikimleri gerçekleştirildi. Bağacık köyündeki safran dikim törenine Vali Aydın Baruş, Eğirdir Kaymakamı Ömer Çimşit, Eğirdir Belediye Başkanı Mustafa Özer, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Ali Ertuğrul, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Tuğrul, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Abdullah Çelik, İlçe Emniyet Müdürü Özcan Alıcı, İlçe Jandarma Komutanı Erhan Ari, İlçe Milli Eğitim Müdürü Necdet Erol, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi üyeleri, Eğirdir protokolü, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Isparta Valiliği koordinesinde İl Özel İdaresi tarafından desteklenen ve yüzde 75'i hibe edilen 35'er kilogramlık safran tohumu Bağacık köyünde 6, Gökçehöyük köyünde 3, Bağıllı köyünde 1 çiftçiye hibe edildi.
Projenin yürütücülerinden Eğirdir Tarım ve Orman Müdürlüğü ziraat mühendisi Kemal Yılmaz, "Şu anda ilimizde Aksu ve Eğirdir ilçemizde safran yetiştiriciliği yapılmaktadır. Aksu'da 4,5 dekar, Eğirdir'de 2,5 dekar, kişi başına 250 metrekarelik alan düşmektedir. İlimizde toplamda 8 dönümde safran yetiştiriciliği yapılmaktadır. Şu anda 2024 yılının Eylül ayındayız, şu anda diktiğimiz 250 metrekarelik alan 1 dönüm olarak bize dönecektir. Birinci yıl 100 gram, ikinci yıl 250 gram, üçüncü yıl 500 gram safran elde edilecektir. Vatandaşa getirisi 3 şekilde; tarım, turizm, ticaret. Biz safranı satacağız, burada safranın kırmızı kısmını satacağız. Safran altınla eşdeğer bir bitki. Toptan gram fiyatı 200-250 TL. Perakende gram fiyatı 300-350 TL'dir" dedi.
Belediye Başkanı Mustafa Özer, "Küresel ısınma ve küresel kuraklığın hakim olduğu bölgemizde susuz ve ekonomik değeri çok olan safran bitkimizin yetiştiriciliği çok önem arz etmektedir" diye konuştu.
Kaymakam Ömer Çimşit, "Eğirdir'de geçen yıl rakamlarına baktığımızda 530 bin ton elma, 1820 ton şeftali, 1137 ton kiraz yetişiyor. 49 bin küçükbaş hayvan, 13 bin büyükbaş hayvanımızın olduğunu biliyoruz. Kültür mantarı üretimimiz artıyor, 6 bin ton üzerinde. Yine Eğirdir Gölümüzde balıkçılık anlamında 383 bin ton üretimimiz vardı. İlçemiz genelinde de 35 soğuk hava depomuz var, bunlardan 22'si paketleme de yaparak yurt dışına ihracatta bulunuyor. İnsanlarımız hakikaten çok çalışkan, topraklarımız çok verimli. Profesyonel akademisyenlerimizin desteğiyle il ve ilçe tarım müdürlüğümüzün destekleriyle bu topraklarda verimli olacak safran projesini gerçekleştiriyoruz. Bu yüzde 75 hibe destekli safran projesi bizim için çok önemli" dedi.
Son olarak konuşan Vali Aydın Baruş da şunları söyledi:
"Eğirdir Gölümüzün buharlaşma nedeniyle yok olması bizi üzüyor. Tarımda suyu verimli kullanmamız lazım. Kırsal alanlarda kurak alanlarda değişik tarım ürünleri yetiştirmeye önem vermemiz gerekiyor. Safran yetiştiriciliği bu alternatif arayışlarımızdan biri. Daha önce Aksu ilçemizde dikimini yapmıştık, Eğirdir'de bunun geçmişi 6 yıla dayanıyor. Sorkuncak köyümüzde başlamıştık. Bugün de toplamda 3 köyümüzde 10 çiftçimize safran soğanı katkısı sağlıyoruz. Bu soğanlar 6 ile 8 arasında çoğalma sağlıyor. 250 metrekarelik alanda 50 bin TL'lik ürün kazanma şansınız var. Kurak arazi için bu çok iyi bir kazanç. Bu topraklara önem vermemiz lazım ve en verimli şekilde kullanmamız gerekiyor."
Daha sonra Bağacık köyüne 1,5 kilometre uzaklıktaki tarlaya giden Vali Aydın Baruş ve protokol üyeleri burada ilk safran dikimini gerçekleştirerek can suyu verdi.
Vali Aydın Baruş ve beraberindeki heyet daha sonra Eğirdir Belediyesi Park ve Bahçeler Birimine gelerek burada oluşturulan alanda da safran dikimi gerçekleştirdi. (DHA)
FOTOĞRAFLI