Gazete Vatan Logo

Denetimli Serbestlik 20. Yıl Bölge Toplantıları Elazığ’da yapıldı

Denetimli Serbestlik 20. Yıl Bölge Toplantıları Elazığ’da yapıldı

Denetimli Serbestlik 20. Yıl Bölge Toplantıları Elazığ’da yapıldı

Tekin YALÇINKAYA/ELAZIĞ,(DHA)- DENETİMLİ Serbestlik 20. Yıl Bölge Toplantıları için Elazığ’a gelen Adalet Bakan Yardımcısı Ramazan Can, toplumda ve sosyal medyada oluşan cezasızlık algısının gerçeği yansıtmadığını belirtti. Can, ceza infaz sisteminde yaklaşık 380 bin kişinin tutuklu ve hükümlü olduğunu, 600 bine yakın kişinin ise denetimli serbestlikten faydalandığını vurguladı.

Denetimli Serbestlik 20. Yıl Bölge Toplantıları, Elazığ’da düzenlendi. Fırat Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Adalet Bakan Yardımcısı Ramazan Can, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım ve Vali Numan Hatipoğlu da katıldı. Toplantıda konuşan Vali Numan Hatipoğlu, denetimli serbestlik uygulamasının Türk yargı sisteminde önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti. Hatipoğlu, bu uygulamanın sadece bir infaz yöntemi değil, aynı zamanda bireylerin topluma kazandırılmasını sağlayan bir rehabilitasyon aracı olduğunu dile getirdi.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, “Bugün Türkiye’de 149 denetimli serbestlik müdürlüğünde yaklaşık 6 bin 500 personelimizde birlikte 450 bin denetimli serbestlik yükümlüsünün denetimli serbestlik yükümlülüğünü yerine getirme çalışması gayreti içerisindeyiz. Denetimli serbestlik, ceza infaz kurumunda geçirilen süreden sonra kişiyi topluma kazandırma maksadıyla yapılan, kişiyi sosyal hayat içeride tutarak rehabilite etme amacını günde bir faaliyettir. Dolayısıyla denetimli serbestlik aslında ceza infazının karakteristik özelliklerini göstermekle beraber bir diğer yönüyle de denetimli serbestlik bir rehabilitasyon sürecidir. Toplumda yaygın olan bir anlayışla kabul edildiği üzere denetimli serbestlik bir cezasızlık değildir. Denetimli serbestlik kişinin cezaevinden çıktığı affedildiği, tamamen sistem dışına çıktığı bir hal de değildir. Denetimli serbestlik tam olarak kişi için bir ara durumu ifade ediyor. Bu da tam bir özgürlük ile özgürlüğün kısıtlandığı cezaevi arasındaki bir geçiş dönemdir. Bu geçiş döneminde denetimli serbestlik müdürlüklerimiz, çok önemli bir rehberlik görevini yerine getirmektedir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘DENETİMLİ SERBESTLİK, ISLAH ANLAMINDA ÇOK ÖNEMLİ’

Haberin Devamı

Denetimli serbestliğin önemli olduğunu dile getiren Bakan Yardımcısı Ramazan Can da, “Dünya ortalaması yüzde 40’lar seviyesinde suç işleyenin tekrar suç işleyerek cezaevine döndüğünü gösteriyor. Ülkemizde de yaklaşık yüzde 46’lar seviyesindedir. Yüzde 46’lar seviyesinde suç işleyen kişi tekrar suç işliyor. Suç işlemeye meyilli oluyor. Bu manada denetimli serbestlik bizim için çok önemlidir. Bizzat suç işleyenin ıslahı anlamında çok önemli. İkincisi de devletin toplumda barışı, huzuru, güvenliği ve sağlığı sağlayabilmesi açısından çok önemlidir. Kişi cezaevine alındığı zaman sadece kendisi uslanma anlamında ya da cezanın yaptırımı anlamında kalmıyor. Eğer biz hiç kimseyi suç işlediğinde ceza yaptırımı ile karşı karşıya koymazsak o zaman suç işleme eğilimi artacak. Cezada amaçların biri de mağdurların yürek soğumasıdır. O da yok olmuş olacak ve diğer taraftan devletin de bir anlamı kalmayacak. Kişi kendi hak ve hukukunu gerçekleştirmeye çalışacak. Peki tüm bunları yaptığımız zaman iyileştirme olabilecek mi? Topluma yeniden kazandırılarak sağlıklı bir birey haline gelebilecek mi? Tüm bunlar bir denge üzerinde gidiyor. Bu dengeyi sağlayan da infaz kurumudur. Bu manada infaz hukukunda hümanizmin, insanlığına verecek önem ile ölçülür” dedi.

Haberin Devamı

‘SOSYAL MEDYADA CEZASIZLIK ALGISI ALABİLDİĞİNE GİTMİŞSE DE GERÇEKLE BU ALGI ÖRTÜŞMÜYOR’

Bakan Yardımcısı Can, “Her ne kadar toplumda ve sosyal medyada cezasızlık algısı alabildiğine gitmişse de gerçekle bu algı örtüşmüyor. Bugün ceza infaz sistemimizde yaklaşık 380 bin cezaevine mahkum ve tutuklu var. Yaklaşık 600 bine varanda denetimli serbestlikten yararlanan var. Topladığımızda 1 milyona yaklaşıyor. Korkunç bir rakam. 85 milyon nüfusumuz var. 1 milyona yakın kişi infaz hukukunun kurallarına riayet etmek durumunda. Peki bu cezasızlık algısı nereden geliyor. Maalesef sosyal medyanın ciddi etkisi var. Diğer taraftan toplumda infial uyandıran hadiseler dediğimiz tüm bunları topladığımızda yer yer uygulamadan kaynaklanan problemler ile anında tutuklama gerektiren hadiselerde tutuklamanın olmadığı, sosyal medya ve dijitalleşmeyle birlikte suçu ve suçlunun anında görüntülenebildiği, görüntülerde sonradan da ortaya çıkarak sosyal medyada dezenformasyon ile belki de kötü niyetli odaklar tarafında iktidara bir yol verme anlamındaki görüntüler, adli kolluğun başsavcılık ve ceza mahkemelerine ulaşan delillerin sonradan ortaya çıkması olarak tüm bunları değerlendirdiğimizde cezasızlık algısını tetikleyen nedenlerden biri de bu. Dolayısıyla bazen anında tutuklama, ileride muhtemelen kesinleşecek bir infaza dönüşmekle beraber sıcağı sıcağına toplumdaki hisleri bertaraf etme anlamında yapılacak müdahalelerle birlikte bu cezasızlık algısı sona erdirilebilir. Dolasıyla cezasızlık algısı aslında kağıt üzerinde sosyal medya dezenformasyonuna uğrayan bir durum. Günlük yaklaşık 400 kişinin giren ve çıkan arasındaki farkla cezaeviyle buluştuğunu düşündüğümüzde korkuç bir rakam. Temel hak ve hürriyetleri öncelememiz gerekirken tutuklamanın istisnai bir tedbir olduğu, genel bir infaz olmadığını deklare edeceğimiz bir dönemde maalesef bu cezasızlık algısı nedeniyle bazı şeyleri geciktirmek durumunda kalabiliyoruz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Konuşmaların ardından Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile Fırat Üniversitesi arasında ’Model Çocuk Eğitimevi’ iş birliği protokolü imzalandı. (DHA)

FOTOĞRAFLI