Gazete Vatan Logo

Adana'da yaşayanlara dikkat! Hastalığın yüzde 20'si ileri evrede geliyor..

Adana'da Gastroenteroloji Cerrahisi Dernek Başkanı Ankara Şehir Hastanesi Gastroenteroloji Cerrahisi Kliniği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdal Birol Bostancı, ‘Kuzeyden Güneye, Doğudan Batıya Türkiye Kolon Kanseri Farkındalığı’ sempozyumunda konuştu. Bostancı, "Türkiye verilerine göre kolon kanseri 3. sırada yer alarak hem erkeklerde hem kadınlarda en sık görülen türdür" dedi.

Adana'da yaşayanlara dikkat! Hastalığın yüzde 20'si ileri evrede geliyor..

 

Gastroenteroloji Cerrahisi Derneği tarafından Adana Şehir Hastanesi'nde ‘Kuzeyden Güneye, Doğudan Batıya Türkiye Kolon Kanseri Farkındalığı’ sempozyumu düzenlendi. Alanında uzman çok sayıda akademisyen, doktor ve sağlık çalışanlarının katıldığı sempozyumun açılışında konuşan Dernek Başkanı Ankara Şehir Hastanesi Gastroenteroloji Cerrahisi Kliniği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdal Birol Bostancı kolon kanserinin önlenebilir bir hastalık olduğunu vurguladı.

Adanada yaşayanlara dikkat Hastalığın yüzde 20si ileri evrede geliyor..

"YAVAŞ GELİŞEN KANSER TÜRÜ"

Bostancı, "Türkiye verilerine göre kolon kanseri 3. sırada yer alarak hem erkeklerde hem kadınlarda en sık görülen türdür. Kolon kanserlerinin yüzde 20'si ileri evrede geliyor. Halbuki kolon kanseri yavaş gelişen bir kanser. Bunu daha erken fark etme imkanımız var. Dolayısıyla farkındalığı artırmamız lazım. Halsizlik, yorulma, makatta kan görme öyküsü olduktan sonra hemen doktora başvurulması gerekiyor" dedi.

YILLIK 1 MİLYON 926 BİN 425 VAKA SAPTANIYOR

Ardından Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Cerrahisi Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Enver Reyhan yaptığı sunumda kolon kanserinin risk faktörleri, kolorektal kanser oluş şekilleri, semptomlar ve ayırıcı tanılar hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Enver Reyhan, kolon kanserinin kanserden ölümlerde 2'nci sırada yer aldığını belirterek, "Kolorektal kanserler bizim için ölümcül bir hastalık.

Haberin Devamı

Tüm dünyada erkeklerde ve kadınlarda kolorektal kanserler yıllık olarak 1 milyon 926 bin 425 vaka saptıyoruz. Bu, bütün kanserler içinde sadece yüzde 9.6'lık bir rakama tekabül ediyor. Son 5 yılda bu tür kansere yakalananların bütün tedavilere rağmen ne kadar yaşadığı hesaplanıyor. Erken saptanan kanserlerde 5 yıllık sağ kalım yüzde 90'dır. Ama yayıldığında, uzak metastaz olduğunda bu rakam yüzde 14'e iniyor. Yani metastatik olan 100 hastadan sadece 14'ünü ancak 5 yıl yaşatabiliyoruz. İyi sonuçlar alabilmemiz için bu hastalığı erken saptamamız gerekiyor" diye konuştu.

STOMADAN KORKMAYIN

Adana Şehir Hastanesi Gastroenteroloji Cerrahisi Kliniği'nden Prof. Dr. Alper Sözütek ise stoma ve ameliyat sonrası süreçlerle ilgili yaptığı sunumda, "Genelde kalın bağırsak kanserlerinde çok yüksek olasılıkla bağırsağı dışarı çıkarmıyoruz, yani torba açmıyoruz. Bunu çok riskli ve özel durumlarda gerçekleştiriyoruz. İnce bağırsak ile kalın bağırsağı birleştirip bir boşluk oluşturuyoruz.

Haberin Devamı

Kalın bağırsak ya da rektum kanseri ameliyatı olacaksanız eğer illa bağırsak dışarı çıkacak diye bir korkunuz olmasın. Stomadan korkmayın. Biz hekimlerin birincil amacı bu durumlarda hastayı yaşatmak, tümörden kurtarmak ve yaşam kalitesini artırmaktır" ifadelerini kullandı.