Gün geçtikçe büyük bir erozyona uğrasa da toplumumuz için aile hala en önemli değerlerden biri. Bir çocuk için en büyük şans, her açıdan kendisini besleyen bir aileye sahip olmasıdır. Bugün için ailelerimizde iletişimin azaldığı, kalitesizleştiği ve yüzeysel bir hale geldiğine dair pek çok eleştiri yapılıyor. Bu eleştiriler de genellikle haklı endişelere dayanıyor.
Geçmişin anne-babalarının bilgisi az ama ilişkileri daha gerçekti. Severken de kızarken de gerçekti, gerçekçiydi. Çocukluğumdan hatırladığım ve en keyif aldığım anlar annem, babam ve kardeşlerimle yaşadığım ortak paylaşım anlarıdır. Kimi zaman eve gelen misafirlerimiz de bu paylaşımları zenginleştirir, mutluluğumuzu çoğaltırdı. Mısır patlatırdık, kestane pişirirdik, pazar sabahlarımızın en büyük keyfi ailece izlediğimiz kovboy filmleriydi. Hele bir de “fincan oyunu” diye bir oyunumuz vardı ki, iki gruba ayrılan aile üyeleri arasında kıran kırana bir yarışma geçerdi. Yakın komşularımızla birlikte evde yapılan espri dozu yüksek sohbetleri dinlemenin tadına doyulmazdı. Sıcaktı, insancaydı ve içimizden geldiği gibiydi her şey...
Geleneklerimizden gelen samimi ve sıcak aile ilişkileri günümüzün hırsları arasında sorunlar yumağına dönüştü. Bugün ise bilgi çok ama ilişkiler daha yapay. Modern dünyada çocuklar ve aileler kuşatılmış durumda. Öyle ki, okullar, dersler, sınavlar, televizyonlar, cep telefonları, diziler, spor programları vb. derken, aile bireyleri birbirini göremez, fark edemez oldu. Anne-babalar, birbiriyle çelişen tonlarca bilimsel bilgi ve uzman arasında sıkışıp kalıp şaşkına döndü.
Geleneklerimizde olan ama bugünümüzde kayıplara karışmış olan aile içi paylaşım kültürünün ruhunu geri çağırmalıyız. Belki biraz güncelleştirilmiş ve modernize edilmiş haliyle... Ama eskisi gibi samimi, eskisi kadar sıcak haliyle...
Bugün aileler için en iyi yöntemlerden biri “aile oturumları” olabilir.
Aile oturumu yapmanın amacı nedir?
- Aile oturumları, aile içi iletişimi güçlendirerek, aile bağlarının güçlenmesine büyük katkı sağlar.
- Aile bireylerinin kendilerini özgüven içinde ve değerli hissetmesini sağlar. Böylece aile içindeki ki∫iler arası saygıyı geliştirir.
- Aile üyeleri arasında duygu, düşünce ve bilgi alışverişine imkan sağlayarak kendini ifade etme becerilerini geliştirir.
- Aile üyelerinin yaşadığı sorunlara karşı mücadele gücünü geliştirir ve sorunların çözümünde daha etkili sonuçlar alınmasını sağlar.
İyi bir aile oturumunda nelere dikkat edilmeli?
- En az haftada bir kez ve “Aile Oturumumuz” adı konarak yapılmalı. Tüm aile bireyleri o gün o zaman diliminin “aile oturumu” olduğunu bilmeli.
- Tüm aile bireyleri o gün ve zaman diliminde bir arada olmalı.
- Aile oturumu başladığında, herkesin yüzü sohbet edebilecek şekilde birbirine dönük olmalı.
- Sohbet etmeyi engelleyecek hiçbir şeye (TV, bilgisayar, cep telefonu vb.) yer verilmemeli.
- Demokratik bir iletişim ortamı sağlanmalı. Görüş bildirirken, bilgi paylaşırken kimsenin kimseye üstünlüğü olmamalı, eşit haklara sahip olunmalı.
- Mümkün olduğunca konuşmalarda pozitif ve motive edici bir dil ve empatik bir iletişim yaklaşımı kullanılmalı.
- Oturum süresince, eleştiri, yargılama, suçlama gibi iletişim engellerinden uzak bir iletişim dili kullanılmalı.
- Aile oturumunda ne konuşulacağı, ne tür bir etkinlik yapılacağı ya da hangi sorunun ele alınacağı ortaklaşa kararlaştırılmalı.
Bir çocuk için en büyük şans, özgürleştiren, geliştiren, destekleyen ve duygusal yönden besleyen bir aileye sahip olmaktır. Aile oturumları da bunun için iyi bir araçtır. Küçük yaşlardan itibaren bu paylaşımlarla büyüyen bir çocuk, gelecekte kuracağı ailede de benzer bir uygulamayı devam ettirecektir. Böylece, aile oturumları, bir yandan çocuğu, bir yandan aileyi bir yandan da toplumsal kültürü geleceğe taşıyacak bir köprü görevi görecektir. Bir ülke ve toplum için aile gerçekten çok önemli. Ailesini kurtaran toplumlar geleceğini de kurtarır. O halde, modern dünyanın imkanları ile geçmişin değerlerini buluşturarak bir aile kültürü yaratmak birçok toplumsal sorunun çözümünün de anahtarı olabilir.