UEFA’nın şike soruşturması nedeniyle Fenerbahçe’yi Şampiyonlar Ligi’nden men etmesi üzerine devler ligine doğrudan katılmaya hak kazanan Bordo- Mavililer yatırımlarını da hız kesmeden sürdürüyor. Ancak son dakikada Şampiyonlar Ligi’ne katılmayı başaran ‘Karadeniz Fırtınası’ büyük gelir elde etmeyi planladığı enerji alanında bu şansı yakalayamadı. 2008 yılında Bordo- Mavi Enerji Elektrik Üretim adında bir enerji şirketi kuran Trabzonsporlular, Uzungöl’de inşa etmeyi planladıkları hidroelektrik santrali için yaklaşık iki yıldır Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan çıkacak, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunu bekliyor. Bordo- Mavi Enerji Genel Müdürü Mehmet Tunç, “Çevre Bakanlığı’ndan gelecek ÇED Raporu’nun sonuçlarını bekliyoruz. Hemen ardından inşaat çalışmalarına başlayacağız” derken gerekli izinlerin çıkması halinde hidroelektrik santralin yapımını iki yıl içinde tamamlayacaklarını kaydetti. Tunç, “Projenin toplam maliyeti 30 milyon dolar. Bu parayı yönetim kurulumuz yerli veya yabancı bankalardan temin etmeyi planlıyor. Bizim açımızdan son derece önemli bir proje. Zira kulübün gelirlerini son derece olumlu etkileyecek” bilgisini verdi.
Bordo-Mavililer 28 megawattlık bu projeyle yılda 12 milyon lira elde etmeyi planlıyor. İzin aşamasının uzaması ise kulübün ciddi gelir kaybına uğraması anlamına geliyor. Bu nedenle ‘Karadeniz Kaplanları’nın gözü kulağı şimdilerde Ankara’dan gelecek haberde...
BNP Paribas, Kaddafi sonrası döneme hazırlanıyor
LİBYA’da Muammer Kaddafi yönetiminin devrilmesinde aktif rol oynayan ve oluşturulan uluslararası koalisyonun liderliğini üstlenen Fransızlar doğal olarak ganimetten de aslan payını almak istiyor. Sarkozy hükümetinin yeni Libya yönetiminden bu konuda ‘pozitif ayrımcılık’ istediği konuşulurken diplomatik kaynaklardan sızan bilgilere göre Elysee Sarayı’nın pozitif ayrımcılık talep ettiği sektörlerin başında enerji geliyor. Enerji devi Total’in petrol paylaşım anlaşmalarından daha büyük paylar alması için büyük çaba harcayan Fransızların önem verdiği bir diğer sektörün de finans olduğunu duymak ise bizi oldukça şaşırttı.
“Türk Ekonomi Bankası’nın da çoğunluk hisselerini elinde bulunduran BNP Paribas aynı zamanda Libya’nın ikinci büyük bankası Sahara Bank’ın yüzde 19’una sahip.” diyen yabancı bankacı dostumuz sözlerine şöyle devam etti: “2007’de yapılan anlaşma gereğince bu yıl Sahara Bank’ın çoğunluk hisselerinin Fransızlara devredilmesi gerekiyordu. Ancak Albay Muammer Kaddafi ülkesinde güçlü yabancı bankalar görmek istemediği için görüşmelerden bir netice alınamadı. Daha sonra da ülkede iç savaş başladı, görüşmeler askıya alındı...”
Bankacı dostumuzun anlattıkları zihnimizi kurcalayan soruların önemli bir bölümünü aydınlattı. Savaştan harabe şeklinde çıkan ve milyarlarca dolarlık altyapı yatırımına ihtiyaç duyulan Libya’da banka sahibi olmak eskiye nazaran çok ama çok değerli hale gelmiş durumda. Bu da Fransızların finans sektöründeki ağırlıklarını neden arttırmak istediklerini açıklıyor. Sahara Bank 48 şubesi ve bin 500 çalışanı ile petrol devi Libya’nın en büyük özel bankası.
Bankanın hareket kabiliyetinin oldukça yüksek olması ve sahip olduğu güçlü ilişkiler ağı Sahara Bank’ın değerini daha da arttırıyor. Yeni Libya yönetiminin yabancı yatırımcılara karşı daha anlayışlı olacağı da aşikâr. Bu yüzden BNP Grubu’nun Libya çöllerindeki bankacılık serüveninde artık yeni bir dönemece girildiğini söylemek çok da yanlış olmayacaktır. Ne diyelim, iş bilenin kılıç kuşananın...
Libyalılar’ın Yapı Kredi’de 2 milyon lirası dondu
Hazır konu Libya’dan açılmış iken birazda bu dost ülkenin Türkiye’deki yatırımlarından bahsetmemek olmaz.
Hatırlanacağı üzere Libya lideri Muammer Kaddafi’ye yönelik uluslararası yaptırımlar kapsamında Bakanlar Kurulu Arap- Türk Bankasının yönetimine el konulmasına karar vermiş hemen ardından da Sermaye Piyasası Kurulu, Kaddafi yönetiminin idaresindeki Libyan Investment Authority’e ait hisse senetlerinin takasını dondurmuştu. Yaptığımız araştırmalar sonucunda Kaddafi tarafından yönetilen 70 milyar dolar aktif büyüklüğe sahip bu dev fonun Türk piyasalarında iki şirketin hisselerini satın aldığı öğrendik. Bunlardan ilkini herkes gayet iyi biliyor:
Emlak Konut GYO. Diğerini ise biz yazalım: Yapı Kredi Bankası. Edindiğimiz bilgilere göre Libyalılar gayet başarılı buldukları Yapı Kredi’nin 2 milyon liralık hisse senedini çatışmalardan hemen önce piyasadan almışlar. Dondurma kararı çıkınca da bunu satamamışlar. Görüştüğümüz kaynaklar dondurma işleminin kalkabilmesi için BM kararı gerektiğine dikkat çekiyor. Bu nedenle ABD yönetiminin Libya’ya yönelik dondurma işleminin kaldırılması için BM’ye başvurması Ankara tarafından da yakından izleniyor.
UEFA’dan vize aldı, Bakanlıktan izin bekliyor
Haberin Devamı