Turkcell Bosna Telekom’u yakın markaja aldı

Haberin Devamı

Türkiye’nin önde gelen GSM operatörlerinden Turkcell, Balkan seferini Bosna- Hersek içlerine taşımaya hazırlanıyor. Bosna- Hersek Telekom’a teklif vermeye hazırlanan şirket, Kosova ihalesinden de son derece umutlu.

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv’in, “Kasamızda 6.2 milyar lira nakit var, yurtdışında satınalmak için şirket bakıyoruz” sözünün hikmeti anlaşıldı. Daha önce Bulgar Telekom, Suriye Telekom ve İran Telekom şirketlerine teklif veren ancak çeşitli nedenlerle ihaleleri kaybeden GSM devi gözünü şimdi Balkanlara dikti.

Hafta başında Bulgaristan’ın ikinci büyük mobil iletişim şirketi Cosmote Bulgaria için bağlayıcı olmayan ön teklif veren Turkcell, Kosova Telekom ihalesinde de ilk 5’e kalmıştı. Edinilen bilgilere göre şirket, Bosna- Hersek (BH) Telekom şirketiyle de yakından ilgileniyor. Vatan’a konuşan adının açıklanmasını istemeyen bir yabancı bankacı, “Turkcell, Doğu ve Orta Avrupa’daki özelleştirme süreçleri ile satınalma fırsatlarını son derece yakından izliyor. Şirketin ilgi duyduğu bölgeler arasında Bosna- Hersek de var. Bosna- Hersek (BH) Telekom şirketiyle yakından ilgileniyorlar” bilgisini verdi.

1993 kurulan Bosna- Hersek (BH) Telekom, Balkanların en önemli telekom şirketlerinden birisi. Boşnaklar, Hırvatlar ve Sırpların birlikte yaşadığı Bosna- Hersek Federasyonu’nda üç tane telekom şirketi faaliyet gösteriyor. BH Telekom yüzde 45 pazar payı ile ülkenin en büyük şirketi konumunda. Hisseleri Saraybosna Borsası’nda işlem gören şirket 800 milyon dolarlık bir piyasa değerine sahip. 2011 sonu itibarıyla 2.1 milyon müşteriye sahip olan şirketin en hızlı büyüdüğü alanların başında ADSL ve internet tv’si geliyor. Bosna- Hersek devleti tarafından yönetilen şirketle ilgili özelleştirme süreci 2011 sonunda başladı. Şirketin 2012 sonunda ya da 2013’ün ilk çeyreğine kadar özelleştirilmesi bekleniyor.

Şirket avına çıktı

Orta ve Doğu Avrupa’da büyümek isteyen Turkcell’in gözünü diktiği bölgelerin başında Balkanlar geliyor. 2007 yılında Bulgaristan Telekom’un özelleştirilmesi için teklif veren Türk GSM operatörü ihaleyi kazanamamıştı. Şirket bu yılbaşında ise Turkcell yönetimi daha önce Bulgaristan’ın ikinci büyük telekom şirketi Vivacom’un satışı ile ilgilendiğini açıklamıştı. Turkcell’in Balkanlarda gözünü diktiği bir diğer ülke de yeni kurulan Kosova devleti. Balkanların bu genç devleti tarafından özelleştirme sürecini yakından izleyen Turkcell, Kosova Posta ve Telekomünikasyon Şirketi’nin (PTK) yüzde 75’ini satın almak için açılan ihaleye teklif verdi. Finale kalan 5 şirket arasına girmeyi başaran Türk GSM şirketi şimdi ihaleden çıkacak sonucu bekliyor.

7 ülkede faaliyette

Türkiye’nin önde gelen mobil operatörlerinden olan Turkcell, halen 7 ülkede faaliyet gösteriyor. Bu ülkeler; Beyaz Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Moldova ve KKTC. 2007’den itibaren yurtdışındaki satınalma fırsatlarına odaklanan Turkcell, bu strateji çerçevesinde Beyaz Rusya’nın önde gelen operatörlerinden Belarusian Telecommunications Network (BeST) hisselerini 2008’de satın aldı. Bu işlem için 500 milyon dolar ödeyen şirket, bu sayede etki alanını Kuzey Avrupa içlerine kadar taşımış oldu.

ÖİB Körfez’e çıkarma yaptı


Eksim Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tivnikli ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) 11. Kuruluş yıldönümü resepsiyonunda karşılaştım. Rüzgâr enerjisi alanında Türkiye’nin önde gelen yatırımcılarından birisi olan Tivnikli, bu alanda iddialı olduklarını bir kez daha yeniledi. “Bu sektörde yeni değiliz. Yaklaşık 10 yıl önce rüzgâr konusunda çalışmalara başladık” diyen ünlü işadamı bu sektörde büyümek istediklerinin altını çizdi. Körfez ülkeleriyle güçlü bir iletişime sahip olan Tivnikli’ye “Arap yatırımcıları enerji sektöründe görecek miyiz?” diye sordum. Eksim Holding’in patronu kısa bir süre sonra düşündükten sonra şu cevabı verdi: “Arap yatırımcıların öncelikli ilgi duyduğu sektörler gayrimenkul ve turizm. Bu sektörlerin ardından finans sektörü geliyor. Enerji alanı çok daha yeni diyebilirim. Bunun için bölgeye çok sık gitmek ve kendinizi iyi anlatmanız gerekiyor. Eğer bunları başarabilirsek Körfez Bölgesi’nden milyarlarca dolarlık yatırım çekmemiz pekâlâ mümkün” Tivnikli’nin bu tespitlerine ekonomi yönetimi de katılıyor olmalı. Zira 2 hafta önce Özelleştirme İdaresi Başkanı (ÖİB) Ahmet Aksu ve kurmayları, Körfez’in önde gelen holding ve şirketlerine enerji özelleştirmeleri konusunda kapsamlı bir sunum yaptı. Resepsiyon’da Aksu’ya sunumun nasıl geçtiğini sordum. Aksu, “Arap yatırımcıların Türkiye’ye bakışı son derece olumlu. Kendimizi iyi anlatabilirsek enerji sektörüne büyük oyuncular kazandırabiliriz” dedi.

DİĞER YENİ YAZILAR