Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensuplarının paralarını değerlendirmek için kurulan vakfın parası el yakıyor. MİT’çilerin parasını borsa ve diğer yatırım ürünlerinde değerlendiren aracı kurumlar ile bu kurumlarda çalışanlar büyük stres yaşarken, gizli servisin bugüne kadar hiç zarar etmediği öğrenildi.
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ülke güvenliğine katkı sağlarken çalışanlarının özlük haklarının korumaya da özen gösteriyor. Gizli servis mensuplarına OYAK ve POLSAN örneğinde olduğu gibi özel emeklilik hizmeti sunmak için kurulan MİT Mensupları Vakfı artık ciddi bir ekonomik büyüklüğe ulaştı. Kasasında yaklaşık 100 milyon lira olduğu tahmin edilen MİT Vakfı, bu paraları değerlendirmek için bireysel emeklilik şirketleri ve aracı kurumlarla çalışıyor. Toplanan paraları enflasyondan korumak ve yüksek getiri sağlamak için 3-4 dilime ayırıp aracı kurumlara yatıran Vakıf yönetiminin şu ana kadar hiç zarar etmediği öğrenildi.
Gizli servisin kamuoyundaki imajından olsa gerek para hesaplara yatırıldığı andan itibaren aracı kurum çalışanlarını stres basıyor. Nefesler tutuluyor, tansiyon yükseliyor. Adının açıklanmasını istemeyen bir aracı kurum çalışanı, “Türkiye’nin en önemli kurumunun parasını yönetiyorsunuz. Daha da önemlisi hata yapma ve kaybetme şansınız hiç yok. Zira başınıza neler geleceğini bilmiyorsunuz. Bu da insanın uykularını kaçırıyor” diyerek durumu ortaya koyuyor. Gizlilik nedeniyle kurumun kasasında tam olarak kaç para bulunduğu, bu yatırımlardan kaç para gelir elde ettiği ve yatırımlarının karlılık oranı hakkında bilgi bulmak mümkün olmadı. Ancak duyumlarımıza göre MİT, profesyonel hizmet aldığı hiçbir kurumdan şu ana kadar zarara uğramadı.
Asker ve polis giderek büyüyor
Türkiye’deki güvenlik kurumları arasında hem en yüksek gelire hem de en yüksek karlılığa sahip kurum Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK). Subay ve astsubayların maaşından yapılan yüzde 10’luk kesintileri değerlendirmek için kurulan Oyak, bugün Türkiye’nin en büyük 5 holdingi arasında yer alıyor. 260 bin üyesi bulunan Oyak’ın 3 ana işkolunda toplam 60 iştiraki bulunuyor. 29 bin çalışanı bulunan özel emeklilik şirketi Oyak’ın 2010 sonu itibarıyla toplam aktif büyüklüğü ise 32 milyar lira düzeyinde. Şirketin yıllık satışları ise 22 milyar lirayı aşıyor.
Polisler ise Polis Bakım ve Yardım Sandığı (POLSAN) çatısı altında varlıklarını değerlendirmeye çalışıyor. 2010 sonu itibarıyla 200 bin polisin 97 bininin üyesi olduğu POLSAN’ın da ana gelir kalemini üyelerden sağlanan aidatlar oluşturuyor. Emniyet personelinin maaşından kesilen yüzde 8’lerle büyüyen bu büyük emeklilik fonunun toplam aktif büyüklüğü 800 milyon lirayı aşmış durumda. 8 iştiraki bulunan POLSAN, toplanan fonları daha akılcı bir şekilde değerlendirmek için bir portföy yönetim şirketi de kurdu.
Tivnikli de Çoruh’un akıntısına kapıldı
Ünlü işadamı Abdullah Tivnikli, Gürcistan’da Çoruh Nehri üzerine kuracağı türbinlerle elektrik üretip Türkiye’ye satacak. Yapımına bu yıl başlanan projenin 2-3 sene içerisinde bitirilmesi planlanıyor. Yatırımın toplam bedeli ise 150 milyon dolar.
Abdullah Tivnikli’nin sahibi olduğu Eksim Yatırım Holding, 150 milyon dolar yatırımla Gürcistan Batum’da Çoruh Nehri üzerine ülkenin en büyük hidroelektrik yatırımlarından birisini hayata geçirmeye hazırlanıyor.
Hidroelektrik alanında büyük bir potansiyele sahip olan Gürcistan, Türk enerji şirketlerinin yeni gözdesi. Bölgedeki potansiyeli değerlendirmek isteyen Anadolu, Ağaoğlu ve Kolin-Limak grupları ülkeye yatırım yapan ilk Türk şirketleri oldu. İşadamı Abdullah Tivnikli’nin sahibi olduğu Eksim Yatırım Holding ise 2009’da bir grup Türk işadamının geliştirdiği bir projeyi satın alarak Kafkasya’ya adım attı.
Elektrik dağıtım ihalelerine katılan, rüzgar enerjisi konusunda da ciddi yatırım yapan Eksim Yatırım Holding, hidroelektrik konusundaki en büyük yatırımını komşu ülke Gürcistan’a yaptı. Daha önce Rize’de 63 MGW’lık bir hidro elektrik projesini hayata geçiren grubun ikinci projesi projesi olan Çoruh, Gürcistan Batum’da hayata geçiriliyor. Çoruh Nehri üzerindeki 123 megawatt gücündeki bir projenin lisans hakkını 2009 da satın alan Eksim Grubu, 2 yıllık bir çalışmanın ardından insaat ve yatırım için gerekli prosedürleri tamamladı. İnşaatına bu ay başlanan projenin 2-3 yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Projenin toplam yatırım bedeli ise 150 milyon dolar civarında. Gürcistan Hükümeti’nin üretici firmalarla yaptığı anlaşmaya göre, devlet üretilen elektiriğin en fazla yüzde 25’ini satın alabiliyor. Yani üretilen her 1.000 kilowatt elektriğin sadece 250 kilowatt’lık bölümünü devlet alıyor, geriye kalan bölümü ise özel sektör veya komşu ülkelere satılabiliyor. Enerji şirketlerinden alınan bilgilere göre Gürcistan’da güçlü bir özel sektör olmadığı için üretimin önemli bir bölümü başta Türkiye olmak üzere komşu ülkelere satılacak.
Türkiye-Gürcistan arasında Batum-Hopa üzerinde 150 megawatt’lık bir iletim hattı var. Hattın tam kapasiteyle kullanılmadığına dikkat çeken enerji sektörü kaynakları, “Türk firmalarının sahip olduğu lisansların toplamı daha şimdiden 500 megawatt’a ulaşmış durumda. Dolayısıyla yeni ve güçlü bir iletim hattının kurulması halinde bu büyük potansiyel en kısa zamanda Türkiye’ye aktarılabilir” yorumunu yapıyor.
Enerji sektörü temsilcilerinden edinilen bilgilere göre Gürcistan ile Türkiye arasındaki yapılacak 1000 megawatt’lık yeni iletim hattı Türk girişimcilerin bu yatırımlarını daha da anlamlı hale getirecek. Bir şirket yetkilisi, “Bu potansiyel doğru konumlandırılırsa hem Türkiye’nin hem Gürcistan’ın gelişimine ciddi anlamda katkı sağlayacaktır” dedi.
Çoruh Türk şirketlerinin yeni gözdesi
Bayburt’taki Mescit dağlarından doğup Gürcistan’ ın Batum İlinden Karadeniz’e dökülen Çoruh Nehri’nin toplam uzunluğu 431 kilometre. Nehrin 410 kilometrelik bölümü Türk sınırları içinde kalırken, 21 kilometresi Gürcistan topraklarında bulunuyor. Yılda 6.3 milyar metreküp akış hacmine sahip olan Çoruh Nehri, sahip olduğu yüksek akış hızı ile hidroelektrik yatırımcılarını kendisine çekiyor. Nehrin Gürcistan tarafında Anadolu Grubu, Ağaoğlu, Kolin-Limak ve Eksim Holding’in ciddi yatırımları bulunuyor.