Kesintilere helikopterli özel tim müdahale edecek!

Haberin Devamı

Türkiye 51 bin kilometrelik hatla Avrupa’nın en uzun elektrik iletim hattına sahip. Devlet hatlardaki arızaları önceden tespit etmek ve en hızlı şekilde müdahale etmek için helikopter filosu kurdu ve özel bir ekip kiraladı.

Elektrik tüketimi ekonomideki öncü göstergelerden birisidir. Sanayide çarkların ne kadar hızlı döndüğünü ve toplumun refah düzeyini anlamak isteyenlere çok önemli bilgiler sunar. Ekonomistler büyüme ile elektrik tüketimi arasında doğrudan bir ilişki olduğunu inanır. Genelde de elektrik tüketimi büyümeden 1.5 kat fazla gerçekleşir.

Kesintilere helikopterli özel tim müdahale edecek


Ancak bu yıl ilginç bir tablo var karşımızda. Türk ekonomisinin yüzde 4 büyüdüğü bir ortamda elektrik tüketimi bunun oldukça altında gerçekleşti. Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ) Genel Müdürü Kemal Yıldır, “Bu yıl ekonominin yüzde 4 büyümesi bekleniyor. Ancak elektrik tüketimi yüzde 1.2 düzeyinde gerçekleşecek” dedi. Geçen yıl toplam elektrik tüketiminin 242 milyar kilovat olduğunu hatırlatan Yıldır, “Bu yıl hava koşullarının mevsim normallerinden daha ılımlı geçmesi, enerji verimliliği ve kaçak elektrikle mücadele gibi faktörler nedeniyle tüketim beklentilerin altında gerçekleşti. Bu nedenle yılsonunda 245 milyar kilovatlık bir tüketime ulaşılmasını bekliyoruz.” diye konuştu.

Türkiye 51 bin kilometre uzunluğundaki hattıyla Avrupa’nın en uzun iletim hattına sahip. 2800 metre yükseklikteki köy ve kasabalara bile elektrik taşıyan bu hat zaman zaman olumsuz hava şartları ve dış müdahaleler nedeniyle devre dışı kalabiliyor.

Özel timle müdahale

Elektrik kesintilerine anında müdahale etmek ve daha önemlisi hatları sürekli denetleyerek ‘olası riskleri’ önceden bertaraf etmek isteyen TEİAŞ bu yıldan itibaren helikopterle denetime başlıyor. Genel Müdür Kemal Yıldır, “Önleyici hekim gibi hareket etmek istiyoruz. Bunun için de önümüzdeki aydan itibaren özel donanımlı bir helikopter filosuyla hatları havadan denetlemeye başlıyoruz” dedi ve ekledi: “ 3 helikopterden oluşan bu filoda her helikopterde 3 farklı kamera sürekli kayıt yapacak. Termal, enferuj ve normal kamerayla yapılan çekimler daha sonra izlenecek ve ona göre bölgeye ekipler sevk edilecek. Bunun için özel bir şirketle anlaştık”

Elektrik borsası ilk yarıda tamam

Genel Müdür Kemal Yıldır, Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi’nin (EPİAŞ) kuruluş aşamaları hakkındaki son gelişmeleri de paylaştı. EPİAŞ’ın yüzde 30 hissesinin TEİAŞ’e, yüzde 30 hissesi Borsa İstanbul’a geri kalan yüzde 40 hissesi ise EPİAŞ’ta yer alacak özel şirketlere ait olacağını hatırlattı. Bu konudaki yasal düzenlemelerin tamamlandığını aktaran Yıldır, “Şu anda Yüksek Planlama Kurulu kararını bekliyoruz. Zannımca en geç 2014’ün ikinci çeyreğine kadar süreç tamamlanır. Ben daha da önce olabileceğini düşünüyorum”

Gürcistan’dan elektrik gelecek

Gürcistan, Türk yatırımcıların yeni gözdesi haline geldi. Çoruh Nehri üzerine inşa edilen barajlarda üretilen elektriğin Türkiye’ye güvenli bir şekilde aktarılması için altyapı çalışmaları tamamlandı. TEİAŞ Genel Müdürü Kemal Yıldır, 700 megavatlık yeni iletim hattının geçen hafta devreye alındığını hatırlatarak, “Bu hattın kapasitesini kısa zamanda 1100 megavata çıkarmayı planlıyoruz. Böylece üretilen elektrik Avrupa pazarına da ulaştırılmış olacak” dedi.

DİĞER YENİ YAZILAR