Garipoğlu akaryakıt şirketi avına çıktı!

Haberin Devamı

1995 yılında Özelleştirme İdaresi’nden 103 milyon dolara Sümerbank’ı satın aldığında henüz 41 yaşındaydı. Üç yıl sonra Türkiye’nin dev holdinglerini geride bırakarak Amerikalı ortağı Texaco ile POAŞ ihalesini kazandığında artık kariyerinin zirvesindeydi. Ancak ortaklarıyla mutlu bir şekilde poz veren Hayyam Garipoğlu için o gün bir kırılma noktası oldu. Önce ihale iptal edildi. Hemen ardından Sümerbank’taki gizli ortağı Nesim Malki’nin ölümünü araştıran polis tarafından kısa bir süreliğine gözaltına alındı. Polis operasyonu yurtiçi ve yurtdışındaki ortaklarını tedirgin etti ve Garipoğlu’nun parlayan yıldızı giderek sönmeye başladı. 2003’te TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu’nda verdiği ifadede “Almanya’da 15 şubeli bir banka satın almıştım. Alman makamları altı aylık bir incelemeden sonra izin vermişlerdi. Ancak cinayet davası açılıp tutuklanınca bu izni iptal ettiler. Aynı nedenle Sümerbank adına Romanya’da satın aldığım TÜPRAŞ benzeri kuruluşu da alamadım” diyerek talihinin nasıl bir anda ters döndüğünü anlatacaktı.

1999’da sahibi olduğu Sümerbank’a devlet tarafından el konulunca birçok insan Garioğlu’nun başarılarla dolu yaşam öyküsünün artık sona erdiğine inandı. Ancak buna rağmen yılmadı, asla vazgeçmedi. Önce TMSF ile masaya oturdu ve Sümerbank’tan kaynaklanan borçları için devlet ile el sıkıştı. Ardından ‘en büyük tutkum’ dediği enerji sektörüne hızlı bir geri dönüş yapmak için ilk adımı attı.

18 Nisan 2008’de Çalık, Doğan ve Socar gibi devlerin yarıştığı Ceyhan’a rafineri kurmak için EPDK’ya başvurdu.

Her ne kadar başvuruyu yapan Ceyhan Rafinericilik A.Ş’nin kayıtlarında adı yer almasa da sektördeki herkes şirketin onun olduğunu biliyordu. Bu nedenle 2009’daki TMSF operasyonunda Fon hukukçularına, “Yabancı ortaklarımla beraber Ceyhan’a 5 milyar dolarlık bir rafineri inşa etmek istiyordum. Amacım Türkiye’ye katma değer sağlamaktı” diyerek şirketin kendisine ait olduğunu itiraf etmesi kimseyi şaşırtmadı.

2010 yılında TMSF’ye borçlarını beş yıl içinde ödeme sözü verdi. Ancak sürpriz bir şekilde geçtiğimiz Nisan ayında Fon yetkilileri ile yeniden masaya oturdu ve tüm borçlarını vaktinden önce ödeyerek devlet ile helalleşti. Masadan kalkarken, “Enerji benim gözbebeğim. 2015’e kadar bölgenin enerji alanında en önemli oyuncularından birisi olmak istiyorum. Bekleyin ve görün...” dedi.

Garipoğlu’nun bu sözleri boş yere söylemediği kısa süre sonra anlaşıldı. Zira bir süredir enerji sektörünün derin koridorlarında Hayyam Garipoğlu’nun yabancı ortaklarıyla birlikte akaryakıt dağıtım şirketi satın almak istediği konuşuluyor. Get Oil’in gayri resmi sahibi olduğu söylenen Garipoğlu’nun yeni şirketiyle sektöre hızlı bir giriş yapmaya hazırlandığı artık bir sır olmaktan çıktı.

Kendisine telefonla not bıraktığımız Hayyam Garipoğlu’ndan şu ana kadar bir geri dönüş alamadık. Ünlü işadamının enerjik yolculuğunun bundan sonra nasıl bir seyir izleyeceğini bekleyip göreceğiz...

*****


Adnan Ertürk, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’na getirildi

Başbakan Erdoğan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, denetim birimleri arasında çeyrek asırdır süren iktidar savaşına son noktayı koydu. 10 Temmuz 2011 günü Resmi Gazete’de yayımlanan “646 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname” ile hesap uzmanları, maliye müfettişleri, gelirler kontrolörü ve vergi denetmenleri ‘Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’ çatısı altında toplandı. Yapılan düzenleme ile tüm denetçiler, ‘Vergi Müfettişi’ olarak tanımlandı ve böylece birimler arasındaki ast-üst kavgasına son verildi. Yeni kurulan Vergi Denetim Kurulu, Gelir İdaresi Başkanlığı yerine doğrudan Maliye Bakanlığı’na bağlanırken, birimin altında dört yeni grup başkanlığının kurulması planlanıyor. ‘Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı’ yıllık cirosu 25 milyon liranın altında olan işletmeleri incelerken, ‘Büyük Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı’ bu rakamın üzerindeki şirketleri mercek altına alacak. ‘Örtülü sermaye, Transfer Fiyatlandırması ve Yurtdışı Kazançlar Grup Başkanlığı’ sermaye hareketlerini yakın izlemeye alırken, ‘Organize Vergi Kaçakçılığı ile Mücadele Grup Başkanlığı’ naylon fatura ve vergi kaçakçılığı gibi mali suçlara odaklanacak. Yapılan düzenlemeyle denetim birimleri arasındaki çok başlılığın sona ermesi, verimliliğin arttırılması ve daha da önemlisi denetim elemanlarının etkinliğinin arttırılması amaçlanıyor. 1 Ağustos’ta çalışmalarına başlayan Maliye Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’na Gelir İdaresi Başkan Yardımcıları’ndan MASAK eski Başkanı Adnan Ertürk atandı.

DİĞER YENİ YAZILAR