Elektriğini kendin üret

Haberin Devamı

İsteyen rüzgar, güneş, su gibi kaynaklardan 2.5 megawata kadar lisans almaksızın elektrik üretebilecek. EPDK Başkanı, konuyla ilgili mevzuatın tamamlandığını söyledi. Karar özellikle siteler için büyük önem taşıyor.

Güneş, rüzgar, su gibi yerli kaynaklardan lisanssız (izin almadan) elektrik üretebilmek için gerekli yasal mevzuat tamamlandı. Artık isteyen herkes izin almadan ihtiyacı olan elektriği güneş, rüzgar ve sudan üretebilecek. EPDK Başkanı Hasan Köktaş, yeni uygulamanın bireysel tüketiciyi girişimci yapacağını söyledi.

Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği’nin (EGAD) düzenlediği bilgilendirme toplantısında konuşan Köktaş, “Yasal süreç tamamlandı.ciddi bir ilgi var. İnsanları tüketimden üretime yönlendiriyoruz” diyerek önemli bir yeniliğe vurgu yaptı. Başkan bir de müjde verdi: “Yeni yasa taslağında 500 kilowat sınırı 2.5 megawata çıkarılıyor. Kurul bunu 5 kat da artırabilecek.”

Yeni sistemle, konutlar işyerleri, fabrikalar, köyler, mahalleler, toplu konut alanları ferdi veya toplu halde kendi elektriğin üretmek için biraraya gelebilecek. Bir diğer ifadeyle, elektrik tüketicileri ferdi olarak kendi elektriğini üretebileceği gibi talep birleştirmede yapabilecek.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, mevzuatın yeni tamamlanmasına rağmen kısa sürede çok sayıda başvurunun yapıldığını ifade etti. Köktaş’ın verdiği bilgilere göre, yönetmeliklerde süreci kolaylaştırmak için bir kaç defa tadilat yapıldı. Köktaş, sudan üretilecek elektrikle ilgili gecikme olabileceğini de şu sözlerle izah etti:

“Herhangi bir ilimizden bir talep çıktığında bunu değerlendiriyoruz, çok dinamik bir süreç olacak önümüzdeki dönemde. Hidrolik tarafında bir gecikme var, bizim yapılmış olmasına rağmen düzenleme, hidroliklerle ilgili DSİ bu çalışmayı henüz bitirmedi. DSİ bölge müdürlükleri alınan başvuruları tutuyor. Su kontrolü DSİ elinde olduğu için, suyun üzerindeki tesis birçok faktörü etkileyeceği için onun bir düzenleme yapmasına ihtiyaç var. Bu da bittikten sonra sistemin bütün kısımları çalışacak. Yanlış başvurular da çok oluyor.”

Köktaş, bu tür yatırıma girişeceklerin banka finansmanında zorlanmayacaklarını zira enerji kredilerinin bankacılıkta şu an bir numarada olduğunu da sözlerine ekledi.

Elektriğini kendin üret

Maliyetler değişiyor

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, güneş, rüzgar ve su gibi yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından kendi elektriğini üretmek isteyenlerin karşılaşabilecekleri maliyet konusuna da değindi. Köktaş, şöyle konuştu: “1 MW ya da 500 kilowatsaat’in kurulu ya da anahtar teslim maliyeti kaynak bazlı var. 1 MW’lık bir tesis suda 1.2 milyon dolar, rüzgarda 1.6 milyon dolar bunları söylemek mümkün, 500 KW’lık bir tesisi bir yerde 500 bin dolara, bir başka yerde 300 bin dolara kurabilirsiniz. Suda baktığınız zaman aşağı yukarı yüzde 75-80 oranında yerli payı var. Yüzde 80 oranında yerli pay var. Talep birleştirme burada çok önemli. Her birimiz bir aboneyiz. Tabii santralin büyüklüğüne göre maliyetler değişiyor. Bir evin, sitenin veya köyün ihtiyacını karşılamak için kurulacak sistemin maliyeti farklı olacaktır.”

EPDK Başkanı, enerji sektöründe yeni bir iş kolu doğduğunu da söyledi. Köktaş, “Çok kârlı bir alan. Hemen bu yönetmelikten sonra Türkiye’de 500 KW altı türbinler üretilmeye başlandı. İlk üretimini de yaptılar yüzde 100 yerli su türbinleri üretilmeye başlandı. Güneş panelleri üretmeye yönelik çok hızlı çalışmalar var, özellikle bu yönetmelikten sonra. ABD’de anahtar teslimi yapılıyor. Bu hızla bu noktaya doğru gidecek. Mühendislik firmaları çıkacak ve anahtar teslimi yapacak” diye konuştu.

DİĞER YENİ YAZILAR