Dolar TL'ye karşı işte bu yüzden kan kaybediyor

Yabancı 40 günde 8.2 milyar $ getirdi

Haberin Devamı

Yabancı yatırımcı cazip yatırım fırsatları azalınca Türkiye’ye yöneldi ve Türk tahvili almaya başladı. Sadece son 40 günde 8.2 milyar dolar getiren yabancı bunu TL’ye çevirip bono ve tahvil satın aldı. Bu hamle kuru 1.83’ten 1.77’ye geriletti. Bu alım dalgası sürerse doların 1.72 TL’ye kadar çekilebileceği konuşuluyor.

Güney komşumuz Suriye’deki iç savaş bütün şiddetiyle devam ediyor. Şu ana kadar 20 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği bu kanlı iktidar mücadelesi Türkiye’yi de son derece yakından ilgilendiriyor.

Suriye’nin bir Türk savaş uçağını düşürmesiyle yükselen tansiyon, Esad rejiminin ülkenin kuzeyinde bulunan bazı şehirleri PKK’nın Suriye kolu olan PYD’nin denetimine bırakmasıyla alarm seviyesine yükseldi. PYD’nin 6 şehirde tam kontrol sağlayarak burada ‘özerk bölge’ ilan etmesine Ankara’nın cevabı bir hayli sert oldu. Sınır birlikleri tank ve zırhlı araçlarla güçlendirildi. Hemen ardından sınırın sıfır noktasında bir tatbikat gerçekleştirildi. TSK’nın Suriye topraklarına geçerek güvenli bölge oluşturması ise yeniden gündemde...

Bu yüksek tansiyon Türkiye’yi ihracat anlamında olumsuz etkilese de (Geçen yılın ilk 6 ayında 810 milyon dolar olan ihracat bu yıl 304 milyon dolar gerçekleşti) Türkiye’ye dönük para hareketlerini çok fazla etkilemedi.

Yabancı riske aldırmadı

TCMB verilerine göre yılbaşından bu yana yabancılar 16 milyar 188 milyon dolarlık DİBS alımı gerçekleştirirken, 7 milyar 460 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi. Yani son 7 ayda Türk piyasalarına 8.7 milyar dolarlık net giriş oldu. Bunun çok ama çok önemli bir bölümü 15 Haziran- 27 Temmuz arasında gerçekleşti. Yani 45 gün içinde tahvil piyasasına yurtdışından net olarak 8.2 milyar dolar girdi.

Haziranın ikinci haftasından itibaren hız kazanan yabancı ilgisi faizin altındaki halıyı da çekiverdi. Faizler hızla düşüşe geçti. Önce 8’leri gördü piyasa. Hemen ardından da 7.5 ile son zamanların en düşük seviyesine geriledi.

Yabancı ilgisi doların da ateşini söndürdü. Daha önce 1.83 seviyesinde olan dolar 1.77’ye kadar geriledi. Piyasada şimdi doların 1.72’ye kadar düşebileceği konuşuluyor.

Ankara bürokrasisi ve finans koridorlarında sıcak para akışının önümüzdeki günlerde daha da hız kazanacağı görüşü hakim. Nitekim Morgan Stanley Başekonomisti Tevfik Aksoy da katıldığı bir TV programında benzer görüşleri dile getirdi.

Peki, ama yabancılar neden Türkiye’yi seçiyor?

Bu sorunun politik ve ekonomik olmak üzere 2 cevabı var. Ekonomi cephesinden bakıldığında Avrupa’yı etkisi altına alan küresel ekonomik kriz yüzünden gelişmiş piyasalarda artık negatif faiz verilmesi yatırımcıları yeni arayışlara itiyor. Bu yüzden para başta Türkiye olmak üzere daha yüksek getiri sağlayan piyasalara akıyor. TCMB’nin piyasa iletişimini güçlendirmesi (fonlama maliyetlerinin düşürülmesi ve karşılık uygulamaları) ve izlenen kararlı politikalarla Türk Lirası’nın istikrarlı bir görüntü vermesi de yabancıların ilgisini körüklüyor. Buna bir de Türkiye’nin kredi notunun artabileceğine ilişkin beklentiler eklenince ekonomi tarafında manzara oldukça netleşiyor.

Politika açısından da ortada bir sorun gözükmüyor. Türkiye’nin uluslararası güç merkezleriyle son derece uyumlu bir birliktelik sergilemesi sermayedarların tedirgin olmasını engelliyor. Faizdeki düşüş sürerken, borsada yeni bir ralli başlayacak gibi görünüyor.

Kudretli bürokratın zor günleri

TMSF Tahsilât Dairesi eski başkanı Fethi Çalık oldukça zor günler geçiriyor. Bir dönemin kudretli bürokratı hakkında şu ana kadar açılan davaların sayısı 7’ye ulaştı. Bu davalardan 2’sinin bizzat TMSF tarafından açılmış olması, durumun bir hayli sıkıntılı olduğunu gösteriyor. TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül’ün daire başkanlığı görevinden aldığı Çalık, halen müşavir olarak görev yapıyor. Nitelikli zimmet, görevi kötüye kullanmak gibi suçlamaların yer aldığı davalarda deneyimli bürokrattan milyonlarca liralık tazminat talep ediliyor. Eğer Çalık, bu davaları kaybederse ciddi bir mali yükle karşı karşıya kalacak. Bu yüzden yargı süreci onun açısından son derece hayati öneme sahip.

Enerjinin kitabını yazdılar

Dünya üzerinde devam eden enerji savaşlarını anlamak isteyenler müjde! İstanbul Aydın Üniversitesi Enerji Politikaları ve Piyasaları Uygulama ve Araştırma Merkezinden Prof. Dr. Hasan Saygın ve Hava Üsteğmen Ceyhan Çelik tarafından kaleme alınan “Jeo- Enerjik Bakış” isimli çalışma tam size göre bir kitap! Avrupa Birliği, Türkiye, Ortadoğu ve Orta Asya’da yaşanan güç oyununu jeo-politik bir bakış açısıyla analiz eden kitapta birçok ilginç ayrıntıya yer veriliyor.

DİĞER YENİ YAZILAR