Halen 10 üst kurulun faaliyet gösterdiği bürokrasi yeni bir bağımsız kurulla daha tanıştı. 2 Kasım 2011’de yürürlüğe giren 660 sayılı Kanun Hükmünde ‘Kararname ile Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’ adını taşıyan yeni bir üst kurul kuruldu. Resmi Gazete’de Kurum’un amacı şöyle açıklandı: Uluslararası standartlarla uyumlu Türkiye Muhasebe Standartlarını oluşturmak, bağımsız denetimde uygulama birliğini sağlamak, denetim standartlarını belirlemek, bağımsız denetçi ve bağımsız denetim kuruluşlarını yetkilendirmek ve bunların faaliyetlerini denetlemek ve bağımsız denetim alanında kamu gözetimi yapmak...
Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal, kurumun Sermaye Piyasası Kurulu gibi çalışacağını ifade ederek şunları aktardı: “Ana hatlarıyla özetlemek gerekirse, halka açık olmayan binlerce küçük ve orta ölçekli şirketin de uluslararası muhasebe standartlarına uyumlu hale getirilmesi ve denetlenmesinden kurum sorumlu olacak. Dolayısıyla üstlendiği temel rol aslında son derece önemli.”
Kurumun yönetiminde toplam 9 üye bulunuyor. Yönetime Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı ikişer kişi, Hazine Müsteşarlığı, SPK ve BDDK’nın bağlı olduğu bakanlıklar ile Türkiye Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği ve TOBB birer kişi atıyor. Kurul başkanı ve üyeleri diğer üst kurul üyelerinden farklı olarak sadece bir kereliğine ancak 6 yıllık bir dönem için atanıyor.
14 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararnamesiyle Kurum’un yöneticileri de belli oldu. Maliye Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Seyid Ahmet Başbaşkanlığa atanırken, kurum üyeliklerine Yusuf Balcı, İmdat Ersoy, Bülent Büyükdıgan, Aziz Doğan, Uğur Saçmacıoğlu, İsmail Erdemir, Orhan Çelik ve Mustafa Dönmez getirildi.
Resmi Gazete’de yer alan bilgilere göre bu yeni kurum için toplam 198 kişilik kadro tahsis edilmiş. 55 uzman, 50 uzman yardımcısının görev yapacağı kurumun yönetim merkezi ise Ankara olarak belirlendi.
Mevcut üst kurullar
- Radyo ve Televizyon Üst Kurulu,
- Telekomünikasyon Kurumu
- Sermaye Piyasası Kurulu
- Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu
- Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu
- Kamu İhale Kurumu
- Rekabet Kurumu
- Şeker Kurumu
- Tütün ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu
- Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu
BDDK’da bir üye koltuğu beş aydır boş
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nda (BDDK) da 5 aydır bir üyelik koltuğu sahibini arıyor. Kurul üyesi Hüseyin Al’ın görev süresinin dolmasının üzerinden tam 5 ay geçti. O günden bu yana bankacılık sektörünün nabzını tutan Üst Kurul’a bir kurul üyesi atanmadı. Hatırlanacağı üzere Haziran başında Kurul Üyesi Ahmet Şirin’in görev süresi dolmuş ve yerine Ziraat Bankası eski Genel Müdürü Can Akın Çağlar atanmıştı. Temmuz başında görev süresi dolan Kurul üyesi Hüseyin Al’ın yerine ise henüz atama yapılmadı. Bakan Ali Babacan’ın önünde çok sayıda özgeçmiş olduğu biliniyor. Bakan Babacan, şu ana kadar bu isimlerden herhangi birisini tercih etmedi. Önceleri kimin atanacağı merak edilirken, şimdi artık ne zaman atama yapılacağı merak ediliyor.
Devlet beş yıl sonra kalkınma ajanslarının röntgenini çekecek
Kalkınma Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren ‘Bölgesel Kalkınma Ajanslarını’ denetleme stresi bastı. Bölgesel kalkınmayı teşvik için kurulan ve 1 milyar liralılık bütçesi olan ajanslar Ocak ayından itibaren Hazine, Maliye, İçişleri ve DPT müfettişleri tarafından kapsamlı bir denetime tabi tutulacak. Müfettişler ajansların organizasyon, bütçe ve bilişim altyapısının röntgeni çekecek, yaklaşık dört ay sürecek bu denetim sürecinin sonunda başarısız olan ajansların bir bölümü kapatılacak.
2006 yılında yürürlüğe giren 5449 sayılı ‘Kalkınma Ajanslarının Kuruluşu, Koordinasyonu ve Görevleri Hakkında’ kanunla faaliyet göstermeye başlayan kalkınma ajanslarda o günden bu yana dış denetim yapılmadı. Hatırlanacağı üzere ajansların sayısı başlangıçta sadece iki idi. İzmir ve Çukurova Kalkınma Ajansları ilk kurulan ajanslar olurken, kurumların sayısı sayısı zaman içerisinde 26’ya ulaştı. Farklı illerde faaliyet gösteren bu kurumlarda toplam 795 kişi görev yapıyor. Geçen yıl ajanslara merkezi bütçe, il özel idareleri, belediyeler, sanayi ve ticaret odaları ile AB ve diğer uluslararası fonlardan yaklaşık 1 milyar liralık kaynak aktarıldı. Ajanslar 2010’da bu paranın sadece 50 milyon lirasını şirketlere proje finansmanı kapsamında kullandırdı. Paranın 300 milyon liralık bölümü genel yönetim giderleri için kullanılırken geriye kalan bölümü kullanılamadı. Ajans çalışanları kuruluş çalışmalarının artık tamamlandığını ve bu yıl tahsis edilen kaynağın önemli bir bölümünün proje finansmanı için kullanıldığının altını çiziyor.
Bölgesel kalkınma ajansları Türkiye’deki bölgesel gelişme farklarını azaltmak ve yatırımların tüm ülke genelinde dengeli bir biçimde yapılmasına zemin oluşturmak için kuruldu. Bunun için kamu, yerel yönetimler ve özel sektör arasından bir köprü görevi üstlenmesi planlanan ajansların görevleri ise oldukça zordu. Ajanslar faaliyet gösterdikleri illerin imkânlarını araştırmak, bu yerlerin ülke geneli ve yurtdışında tanıtımın yapmak ve daha da önemlisi bu bölgedeki girişimleri teşvik etmek ve desteklemek gibi önemli sorumlulukları üstlendi.