TRT, Bank Asya’nın sponsorluk anlaşmasının sona ermesinin ardından 1. Lig’e yeni bir isim sponsoru bulmak için kolları sıvadı. Bankacılık, telekom ve enerji sektöründeki büyük oyuncularla görüşmeler yapan TRT yönetimi yeni adaylardan Bank Asya’nın sponsorluk için ödediği tutarın neredeyse 2 katını yani 10 milyon dolar isim bedeli talep ediyor
Liglerin başlamasına çok az bir süre kaldı. Milyonlarca taraftar Spor Toto Süper Lig ve TFF 1. Lig’in başlaması için artık gün sayıyor. Futbol çok uzun bir süre önce sadece futbol olmaktan çıktı, aynı zamanda büyük bir endüstri haline geldi. Artık herkes bunu biliyor. Dolayısıyla ilk başlama vuruşuyla birlikte yılda 625 milyon doların döndüğü büyük bir ekonominin çarkları da dönmeye başlayacak. Bu büyük ekonominin en önemli gelir kalemini ise sponsorluk gelirleri oluşturuyor.
Sponsorluk gelirleri sadece takımların değil, yayıncı kuruluşların da can damarı. Süper Lig’in ana sponsoru Spor Toto. Ülkenin en popüler ikinci ligi konumundaki TFF 1. Lig’in sponsoru ise henüz netleşmedi. 1. Lig’e 2008-2012 yılları arasında sponsor olan Bank Asya, bu sezon sonunda sponsorluktan çekilme kararı aldı. Son 2 yıldır ligin yayın haklarını elinde bulunduran TRT yönetimi bunun üzerine yeni bir sponsor bulmak için harekete geçti.
Fiyat yüzde 80 arttı
TRT yönetimi şu ana kadar aralarında bankalar, telekom ve enerji şirketlerinin de yer aldığı birçok şirket ve holdingin kapısını çaldı. TRT Reklam Dairesi Başkanı Altan Bahadır, “İlgi oldukça fazla. Şu an itibarıyla yerli yabancı birkaç marka ile fiyat bazında görüşmelerimiz sürüyor” derken, temel amaçlarının Bank Asya’dan çok daha fazla ödeyecek bir sponsor bulmak olduğunun altını çiziyor.
Bank Asya’ya yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre katılım bankası sponsorluk için yılda 10 milyon lira ödüyordu. TRT yönetimi şimdi bu rakamın neredeyse iki katını yani 10 milyon dolar (18 milyon TL) talep ediyor. TRT’nin reklam ekibi, şu ana kadar birçok firmayla masaya oturdu. Bunlar arasında Türk Telekom, Halk Bank, Vakıflar Bankası ve Azeri Socar var.
Fiyatın bir yıl içinde 2 kat artmasının nedeni ise Bank Asya’nın sponsorluk sayesinde elde ettiği büyük başarı.
2008 yılında Dünya Markalar Liginde yer almayan Bank Asya, futbol dünyasına adım attıktan sonra kısa sürede önemli bir marka bilinirliğine ulaştı. Katılım bankası 2010’da dünya markalar ligine 424’üncü sıradan giriş yaptı. 2011’de ise 19 basamak daha yükseldi ve 403’üncü sıraya yerleşti. Bu da sponsorluk faaliyetinin ne kadar önemli bir kazanım sağladığının açık göstergesi. Doğal olarak bu da TRT Reklam Satış ekibini daha fazla ücret talep etme noktasında cesaretlendiriyor.
Altan Bahadır, sponsor firmanın isim hakkından çok daha fazlasına sahip olacağını belirterek şunları aktarıyor: “1. Lig sadece TRT kanallarında yayınlanan bir organizasyon değil. Anadolu’nun 18 takımının yer aldığı Türkiye’nin tüm renklerini barındıran ve toplam 311 maçın oynanacağı bu şöleni binlerce kişi stadyumdan, milyonlarca sporsever ise ekranlardan takip ediyor. Haftanın en az 4 günü görsel ve yazılı medya sponsor firmanın adını anarak maçları tartışıyor. Bunun tv’lerdeki sn ücretleri ve gazetelerdeki sütun-cm hesabına göre biz fiyat talep ediyoruz”
TRT her hafta oynanan 9 maçtan sadece 5 tanesini yayınlıyor. Kalan 4 maçın farklı bir kanalda yayınlanmasının gündemde olduğunu söyleyen Bahadır, “Biz, her hafta 5 maçı canlı ve bant yayınlamayı garanti ediyoruz. Bunlardan 1 tanesi TRT-1 de olacak.Diğerleri TRT SPOR, TRT 6, TRT HD ve TRT AVAZ’da olacak. Geriye kalan 4 maçın yayınlanması için ulusal kanallardan birisini partner alacağız. Bu konuda görüşmelerimiz var. Netleştiği zaman isim hakkını alan markaya yeni bir yayın mecrası açmış olacağız.”
3.5 milyon seyirci tribünden izliyor
- TFF 1. Lig’de normal sezon 34 haftadan oluşuyor.
- Sezonun ardından play-off maçları oynanıyor.
- Bir sezonda toplam 311 maç oynanıyor.
- Bu maçlardan 263 tanesi canlı veya banttan yayınlanıyor.
- Maçlar TRT-1, TRT Spor, TRT-6, TRT-HD ve TRT-AVAZ olmak üzere toplam 5 kanalda yayınlanıyor.
- Maçların bir bölümü ve final serisi aynı zamanda TRT Radyo-1’den de canlı olarak yayınlanıyor.
- 1. Lig maçlarını tam 3.5 milyon biletli izleyici stadyumlarda izliyor.
TMSF’de taşlar yerinden oynadı
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanlığına yeniden atanan Şakir Ercan Gül, ikinci döneme hızlı başladı. Gül, daha önce beraber çalıştığı bazı bürokratların görev ve pozisyonlarını değiştirdi. İlk değişiklik başkan yardımcılığı pozisyonunda yaşandı. Fon Başkan Yardımcısı Dr. Rıdvan Çabukel görevden alındı ve Başkan Müşavirliği’ne atandı. Çabukel, aynı zamanda vekaleten Strateji Dairesi Başkanlığı görevini de yürütecek. TMSF Başkan Yardımcılığını ise vekaleten Mehmet Ali İslamoğlu üstlendi.
Destek Hizmetleri Daire Başkanı Bayram Babacan’ın da görev yeri değişti. Babacan, Başkan Müşavirliği görevine atanırken, bu göreve Başkan Danışmanı Turan Korkmaz getirildi. Finansman Dairesi Başkanı olarak görev yapan Sami Akçiçek de yine Başkan Müşavirliği görevine atandı. Daire başkanlığına henüz bir atama yapılmadı. Varlık Dairesi Başkanı Özcan Mungan görevi değişen bir diğer daire başkanı oldu. Başkan Müşavirliği görevine atanan Mungan’ın yerine Hasan Köroğlu atandı. Değişimden II. Tahsilat Dairesi de payına düşeni aldı. II. Tahsilat Dairesi Başkanlığına Hamit Sarı getirildi. Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Dr. Yusuf Adıgüzel ise akademik çalışmalarına devam etme kararı alarak TMSF’den istifa etti. Adıgüzel, İstanbul Üniversitesi’ne transfer oldu. TMSF’deki atama depreminin daha ne kadar süreceğini bekleyip göreceğiz...
Birinci Lig’in isim bedeli 10 milyon TL idi, $ oldu
Haberin Devamı