Bankalar yastık altında saklanan 332 milyar dolarlık altını ekonomiye kazandırmak için 14 maddelik bir yol haritası hazırlayarak Başbakan Yardımcısı Babacan’a sundu. Altın bankacılığının gelişimi için külçe altına yani 1 kilo altına devlet güvencesi getirilmesini isteyen bankalar, “Bu gerçekleşmeden yastık altı çözülmez” dedi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre altın hesapları son 2 senede tam 10 kat büyüdü. 2010 yılı Ağustos ayında 1.6 milyar lira olan kıymetli maden depo hesapları 2012 ağustos sonu itibarıyla 16.2 milyar liraya (9 milyar USD) ulaştı. Toplam altın hesaplarının yüzde 45’i yani 7.3 milyar liralık bölümü devlet tarafından sağlanan güvenceden yararlanıyor. Geriye kalan 8.9 milyar dolarlık bölüm ise 50 bin liralık güvence sınırının üzerine çıktığı için tıpkı normal mevduat hesaplarındaki gibi bankaların güvencesi altında. Türk bankaları iyi denetlendiği ve sermaye yapıları son derece güçlü olduğu için müşteriler bu konuyu çok dert etmiyor. Ancak Anadolu’da uzun yıllardır yastık altında tutulan ve değeri 332 milyar dolar olarak hesaplanan altının ekonomiye kazandırılması için daha fazla adım atılması gerekiyor. İşte bu gerçekten hareketle bankacılar Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a bir dizi öneri içeren bir yol haritası sundu.
VATAN’ın ele geçirdiği 14 maddeden oluşan bu yol haritasında öne çıkan başlıklardan en önemlisi altın mevduatları için yeni bir güvence sınırı belirlenmesi talebi. Bankacılar mevduat için belirlenen güvence sınırına benzer bir düzenlemenin altın için de hayata geçirilmesini isterken şu öneride bulundu: “Altın mevduatları için 1 kilo altına eşdeğer özel bir güvence sınırı belirlensin”
Cuma günkü kapanış verilerine göre 1 kilo altın yaklaşık 97 bin lira. Altın fiyatlarındaki dalgalanmayı göz önünde bulundurduğumuzda bankaların yaklaşık 100 bin liralık yeni bir güvence limiti istediğini söylemek mümkün. Evlerde saklanan altınların ekonomiye kazandırılması adına yeni limitin son derece önemli olduğuna işaret eden bankacılar, “Şu anda fiziki altın teslim edenlere bunun parasal karşılığı olan tutar yatırılıyor. Dolayısıyla ortada gerçekten altına dayalı bir model olmadığı için yatırımcılar beklenen ilgiyi göstermiyor ” yorumunu yaptı. Bankacıların ekonomi yönetimine sundukları bir diğer önemli öneri de ‘Bankalar Arası Altın Transferi Sistemi’nin kurulması. Müşterilerin bankaya yatırdıkları altınları serbestçe bir bankadan diğerine transfer edebilmesine imkân tanıyan bu uygulamanın halkın bankalara olan ilgisini körükleyeceği düşünülüyor. Öneri listesinde dikkat çeken bir diğer madde de vergi meselesi. Altın işlemleri ve altın mevduatından elde edilen gelirde gider ve gelir vergisinin kaldırılması veya düşürülmesini isteyen bankacılar, altın alım-satım işlemlerinden tıplı döviz işlemlerinde olduğu gibi BMSV alınmamasını talep ediyor. 14 maddeden oluşan öneri paketinden öne çıkan başlıklar bunlar. Ekonomi yönetiminin yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırmak hazırlanan bu paketten hangi maddeleri hayata geçireceğini ve bu konuda ne tür adımlar atacağını ise bize zaman gösterecek...
Dünya devi WSJ Türkiye’ye geliyor
Sabah-Atv’ye teklif veren ancak fiyatta anlaşamayınca masadan kalkan Medya baronu Rupert Murdoch’un Türkiye aşkı sürüyor. Murdoch’un sahibi olduğu WSJ’nin Türkçe yayın yapacak bir portal ve haber ajansı kurmak için çalışmalara başladığı öğrenildi. Londra’dan gelen WSJ yöneticilerinin bazı gazetecilerle görüşerek teklifte bulunduğu ortaya çıktı. Görüşmelerin halen sürdüğü gelen bilgiler arasında.
WSJ’nin Türkiye’ye gelmesinde iki faktör öne çıkıyor. Bunlardan ilki Türkiye’deki reklam pazarının hızla büyümesi. 2002’de 700 milyon dolar olan reklam pastası 2011 sonunda 2.7 milyar dolara ulaştı. Hızla gelişen reklam pastası yatırımcıların medyaya olan ilgisini artırıyor. Murdoch ve diğer yatırımcılar açısından önem taşıyan ikinci nokta ise Türkiye’nin uluslararası sistemdeki konumunun giderek güçlenmesi. Balkanlardan Kafkaslara, Ortadoğu’dan Afrika içlerine kadar uzanan çok geniş bir coğrafyada Türkiye ve Türklerden giderek daha çok bahsedilmesi dikkatli gözlerden kaçmıyor. Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun gittikleri her ülkede büyük bir ilgiyle karşılanması Türkiye’yi daha yakından izlemeyi bir zaruret haline getiriyor. Bu iki faktöre ilaveten Türkiye’deki yabancı yatırımcı sayısının giderek artması (Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarına göre Türkiye’ye son 10 yılda 110 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye yatırımı yapıldı) da WSJ açısından Türkiye’yi önemli kılıyor. Murdoch’un ekonomi yayıncılığına yeni bir soluk getirecek bu hamlesinin kısa zamanda sonuçlanması bekleniyor.
Bankalar külçe altına devlet güvencesi istedi
Haberin Devamı