Bankacılık işi bize uygun değil

Haberin Devamı

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, “25 kuruş 25 kuruş para toplayıp daha sonra bunu nasıl kredi olarak kullandıracağım diye düşünmek mantık olarak ters geldi” dedi.

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Türkiye Finans’taki yüzde 11.5’luk hisselerini satarak sektörden tamamen çıkmak istediklerini açıkladı. “Türkiye Finans’ta az bir hissemiz kaldı. Eğer ortaklarımız ilgilenirse onu satacağız” diyen Ülker, “Ben 25 kuruş 25 kuruş para toplamaya uğraşıyorum, bankada yönetim kurulu ‘Şu 100 milyon doları dağıtmamız lazım çünkü gece onlar kasada kalırsa banka bilançosuna eksi yazılıyor’ diyor. Yani mantık tamamen ters. Onun için sanayiciliğe devam edeceksem, perakendecilikte mal satacaksam bankacılık yapmamam lazım” dedi. Sanayici bir aileden geldiği için bankacılığa çok farklı baktığını anlatan Ülker, “Bankada kendi adıma hesap açıp yatırım da yapmam. Kendi paramı bankaya koymam. Özel bankacılık (Private Banking) hesabım yok” dedi.

Para bile batırdım

Türkiye’nin en önemli sorunlarından birisi de girişimci sayısının yetersiz olması. Yeni şirketler ortaya çıkmadıkça işsizliği yüzde 10’un altına indirmek mümkün değil. Murat Ülker, yeni girişimlere her zaman destek olduğunu belirterek, “Bu tür şeylerle ilgileniyorum, para da batırırım yani. Gözde Girişim’de bunu yapıyoruz” dedi ve ekledi: “Siz sadece ayakta kalanları görüyorsunuz. Yıllardan beri bunu yapıyorum.”

Yenilikçi projelere her zaman inandığını anlatan Ülker, “Kendim de böyle şeyler yaptım. Mesela çikolata üretim sürecine hammadde hazırlamada kullanılacak bir fikrim vardı. Bunu nerede test edebileceğimi araştırdım. Kyoto Üniversitesi’ne bir profesör buldum. Gittim, adamla konuştum. Bir kahve içtik, peçetenin üzerine fikrimi çizdim. O da kendi araştırmalarına göre ne yapılması gerektiğini çizdi. O makineyi yaptım. 30 yıl kullanıldı, arkadaşlar daha iyisini bulunca değiştirdiler” diye konuştu.

Murat Ülker, Ar-ge’ye özel bir önem verdiklerini anlattı. Ülker, “Bizde çalışan herkes aklına gelen güzelleştirme, iyileştirme projelerini yazar, başarılı olanlarla şahsen tanışıp yemek yerim. Yine bunu teşvik etmek için anında ödül sistemimiz vardır. Bunun için bir bütçe vardır, o bütçe harcanırsa o müdür iyi bir iş yapmış olur” bilgisini verdi.

Gayrimenkul benim işim değil

Murat Ülker’in 3. köprünün geçeceği güzergah üzerinde çok sayıda arsa aldığı iddia ediliyordu. Ülker, “Bunlar benim işim değil, ben böyle bir şey yapmam” dedi. Kurumsal olarak da böyle bir çabaları olmadığını anlatan Murat Ülker, “Örneğin bu alanda faaliyet gösteren şirketimiz Sağlam GYO’nun da böyle şey yapması söz konusu değil. Çünkü mevzuat gereği imarı çıkmış, planı sabitleşmiş yerler almak zorundalar. Gidip bir tarla alıp da sonradan arsaya dönüşüm olmaz olmaz GYO’da...” diye konuştu.Bankacılık işi bize uygun değil

İhale iyi ki iptal oldu

Aralık 2012’de yapılan üçüncü köprü ve otoyol ihalesini Koç Holding, Ülker ve Malezyalı UEM Group’tan oluşan üçlü konsorsiyum 5.7 milyar dolarlık teklifle kazanmıştı. Ancak 3 ay sonra Başbakan Erdoğan, ihalenin iptal edildiğini açıkladı. Murat Ülker, “Biz köprü ve otoyollara teklif verdik, ihale de iptal oldu, şükür. Ben onu sonradan fark ettim. Akşam geliyorum köprü tıkalı, bakıyorum herkes sallıyor...” (gülüyor)

İnek dağıtıyor çiftçi kiralıyoruz

Gıda devi Ülker, arz güvenliğini güvence altına almak için Afrika’daki kakao üreticilerine destek veriyor. Şirket benzer bir uygulamaya Türkiye’de de imza attı. Detayları Murat Ülker şöyle anlattı: “Karaman’da kendi cebimden 200 inek aldım ve halka ücretsiz dağıttım. Şimdi oradaki fabrikamız günde 600 ton süt işliyor. Ayrıca Sabancı Üniversitesi ile demir açısından zengin buğday geliştiriyoruz. Dondurulmuş gıda şirketimiz Kerevitaş’ta satılan bezelyeler daha iyi olsun diye uğraşıyoruz. Ayrıca 25 bin sözleşmeli çiftçimiz var.”

DİĞER YENİ YAZILAR