Ankara- Şam hattında gerilim de yüksek akım da!

Haberin Devamı

Türkiye ile Suriye arasındaki siyasi tansiyon giderek yükseliyor. Birleşmiş Milletler geçtiğimiz Mart ayında başlayan olaylar sırasında tamamı sivillerden oluşan 3 bin kişinin yaşamını yitirdiğini açıklarken, ülkeden her gün yeni ölüm haberleri geliyor. ‘Arap Baharı’ sonrasında ülkede baş gösteren protesto eylemlerini silah zoruyla bastırmaya çalışan Beşar Esad yönetiminin bu zorba tavrı Batı kamuoyu kadar Ankara’nın da tepkisine neden oluyor.

‘Reformlara öncülük yap, yumuşak geçişle demokratik düzeni tesis et’ çağrılarına kulak tıkayan Şam rejimi uzlaşmaz tavrıyla herkesin sabrını tüketmiş durumda. ABD ve AB ekonomik yaptırımlar yoluyla Beşar Esad ve ekibini köşeye sıkıştırmaya çalışırken, Türk bürokratlar sınır ötesi operasyon dâhil tüm seçeneklerin masada olduğu bir dizi senaryo üzerinde çalışıyor. Yani Ankara ile Şam arasındaki gerilim oldukça yüksek!

600 milyon kilowatt’a ulaştı

Ancak işin ilginç tarafı böylesi gergin bir atmosferde bile Türkiye, Suriye’ye elektrik satışına devam ediyor.

Suriye’nin elektrik ihtiyacını Birecik Barajı üzerinden karşılayan Türkiye, Haziran ayında 56 milyon kilowatt ile başladığı elektrik ihracatını Eylül ayında 170 milyon kilowatta çıkardı. Verileri alt alta topladığımızda ise Suriye’ye son dört ayda satılan elektrik miktarının 604 milyon kilowatta ulaştığını görüyoruz. Yetkililer, satılan elektriğin özellikle Şam’ın kuzeyindeki bölgelerde insani amaçla kullanıldığını belirtiyor ve ekliyor:

“Bu nedenle herhangi kesinti veya ambargo uygulanması söz konusu değil. Elektrik insani amaçlı satılıyor ve bölgenin bu elektriğe ciddi şekilde ihtiyacı var.”

Yapılan projeksiyonlara göre bu rakam yılsonuna kadar 1 milyar kilowatta ulaşabilir. Bu rakam Suriye’nin toplam elektrik talebinin yüzde 3’üne tekabül ettiği için oldukça büyük bir miktar. Bilmeyenler için hatırlatalım; Türkiye ile Suriye arasındaki elektrik ticareti 2006 yılında başladı. 2009 sonuna kadar Suriye’ye 1. 5 milyar kilowatt elektrik ihraç edildi. Ancak 18 Eylül 2010’da Türkiye’nin AB elektrik sistemine bağlanmasıyla ihracat durdu.

AB elektrik satışına, Suriye iletim hatlarının kalitesizliği nedeniyle izin vermeyince Ankara Suriye’nin acil elektrik talebini karşılamak için önemli bir operasyona imza attı ve Şanlıurfa Birecik Barajı’nı izole bölge sistemi ile ana elektrik hattından kopararak doğrudan Suriye sistemine bağladı. Ardından elektrik satış anlaşması Aksa Enerji’ye devredildi ve bu yolla AB vetosunu aşıldı. Son olarak Suriye’nin gönderilen elektrik faturalarını hep vaktinde ödediğini de ekleyelim...

****


Sigortacıların büyük sızma operasyonu!

Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Türkiye’nin en önemli şirketlerinden birisi. Milyonlarca banka müşterisinin kimlik bilgileri ve ödeme alışkanlıklarına ilişkin kayıtları hafızasında barındıran şirket deyim yerindeyse finans sektörünün kara kutusu. Bu önemli veri havuzu bankaların yanı sıra faktoring ve leasing şirketlerine de açık. Yani parasını ödemek kaydıyla bilgi almak isteyen her kurum bu önemli bilgi havuzundan istifade edebiliyor. Finans sektöründe bir süredir sigorta şirketlerinin de bu havuza dâhil olmak için bir dizi girişimde bulunduğu konuşuluyor. Zira banka iştiraki sigorta şirketleri bir şekilde bu havuza ulaşıp sağlıklı risk analizi yapabilirken, diğer şirketlerin buna ulaşmamaları rekabette önemli bir dezavantaj yaratıyor. Bu durumdan rahatsız olan sigorta şirketlerinin meseleyi sektörün çatı örgütü olan Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliğine kadar taşıdıkları ve meslek örgütünün de bu konuda bir dosya hazırlayarak Türkiye Bankalar Birliği’nin kapısını çaldığı konuşuluyor. Bakalım sigorta şirketlerinin bu önemli girişimi nasıl sonuçlanacak?....

****


İgdaş’a Körfez ve Rusya’dan ilgi büyük

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, iştirakleri arasında yer alan İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş ya da bilinen adıyla İGDAŞ’ı özelleştirme konusunda oldukça kararlı. İBB Genel Sekreteri Adem Baştürk, enerji devinin yılsonuna kadar ihaleye çıkacağını ve 2012 ortasına kadar satış sürecinin tamamlanmasını beklediklerini açıklayarak bu konudaki kararlılığı net bir biçimde ortaya koydu. Biz de her yıl 4 milyar metreküp doğalgaz satan İGDAŞ ile kimler ilgileniyor diye araştırdık. En güçlü adaylar olarak Rus Gazprom, Katar Ulusal Varlık Fonu ve Azeri Socar öne çıkıyor. Yerli gruplardan da Koç, Sabancı, Oyak ve Çolakoğlu Grubu’nun ismi ön planda. İhale yaklaştıkça talipli sayısının daha artması bekleniyor.

DİĞER YENİ YAZILAR