1.5 milyar dolarlık ‘güneş’ çarpması!

Haberin Devamı

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, güneş enerjisinden elektrik üretiminde başvuru süresini ‘çaktırmadan’ uzattı. Araya kaynayan 234 girişimci sektörü ayağa kaldırdı

Güneş enerjisinden elektrik üretimi için geriye sayım başladı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 14 Haziran’da güneş enerjisinden elektrik üretimi için lisans başvurularını kabul edecek. 600 MW’lık lisansın piyasa değeri 1.2 milyar euro yani yaklaşık 1.5 milyar dolar.

Aralarında yabancı yatırımcıların da yer aldığı 409 firma ön lisans alabilmek için Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvurdu. “Güneş yatırımcıları neden Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğüne başvuruyor?” diye sorabilirsiniz. Bunun cevabı EPDK’nın Ocak 2012’de çıkardığı ‘Güneş Enerjisi’ tebliğinde saklı.

14 Kasım’a kadar süre vardı

Tebliğde lisans almak isteyen yatırımcıların Haziran 2013’e kadar 6 aylık güneş ölçüm raporu sunmaları istenmişti. Ölçüm raporunun sağlıklı hazırlanabilmesi için de yatırımcıların en geç 14 Kasım 2012’ye kadar ölçüme başlaması gerekiyordu. Bu şartlara uygun fizibilite raporlarını bitiren şirketler, dosyalarını hazırlayıp beklemeye başlamıştı ki ilginç bir gelişme yaşandı.

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü daha önce 30 gün olarak açıkladığı inceleme süresini 10 güne indirmek üzere bir mevzuat değişikliği hazırlayarak EPDK’ya gönderdi. Bu sayede başvuru süresine 20 gün daha ilave edilmiş oldu ve 234 yeni başvuruya olanak sağlandı. Bu beklenmedik karar dosyalarını önceden hazırlayıp teslim eden yatırımcıları çileden çıkarttı. Soluğu EPDK’da alan yatırımcılar bu durumun haksız rekabete yol açtığına dikkat çekerek, “600 MW başvuru için 643 başvuru geldi. Meteorolojinin tavrı yüzünden birçok bölgede başvurular çakıştı” dediler. Gelişmeleri değerlendiren EPDK yönetimi de “Süreyi uzatmanın bir mantığı yok, böyle bir düzenleme yatırımcılar arasında haksız rekabet yaratır” diyerek buna karşı çıktı.

İşi sıkı tutuyorlar

EPDK, rüzgar enerjisi lisanslarında yaşanan sıkıntıların güneşte de yaşanmaması için bu sefer işi sıkı tutuyor. 2007’de yapılan RES başvurularının 70 bin MW’ı aşması, birçok yatırımcının gereken şartları taşımaması ve koordinatlara dayalı başvuruları iyi etüt etmeden Suriye, Gürcistan ve Yunanistan’daki sahalara bile lisans vermesi kurumu ciddi anlamda yıpratmıştı.

Bu nedenle Başkan Hasan Köktaş ve ekibi bu sefer dikkatli. Başvuru prosedüründen seçim kriterlerine her sürecin şeffaf olmasına özen gösteriyor.

Güzel başlayan süreç söz konusu gelişmele yeni bir çıkmaza girdi. Şimdi Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün nasıl bir tavır izleyeceği merakla bekleniyor.

DİĞER YENİ YAZILAR