Her 5 öğrenciden biri flört şiddeti görüyor. Hakaret ve baskıyı sevgi göstergesi sanıyorlar. Bu şiddeti sadece erkekler değil kızlar da uyguluyor.
Şiddet günümüzün en ciddi sorunu. Sadece fiziksel değil, psikolojik olarak uygulandığında da büyük yaralar açıyor. Kim olursa olsun herkes için baş edilmesi zor bir durum. Özellikle gençler açısından "şiddet" bazen yanlış algılanabiliyor. Öyle ki her 5 öğrenciden biri flört şiddeti görüyor. Ancak; kontrol, baskı, hakaret, fiziksel şiddet flörtün kuralları, ilişkinin olmazsa olmazı, hatta sevgi göstergesi olarak kabul görüyor. Sesini yükselterek konuşmayı ve kıskanmayı gençler şiddet olarak tanımlamıyor.
Genelde erkekler tarafından uygulandığı bilinse de kızlar da flört şiddeti uygulayabilir. Psikolojik ve sözel başlayan şiddet, evlilikte ise fiziksel şiddete dönüşüyor. Flört şiddetinin uygulanma sıklığı ve alanının teknoloji ile daha kolay bir hal aldığını belirten Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Uzman Klinik Psikoloğu İpek Özaktaç şunları anlatıyor.
Partnere değersiz hissettirmek
Flört şiddeti, ergenlerin ve genç yetişkinlerin romantik ilişkilerinde görülen sosyal bir problem. Çoğunlukla 16-24 yaş arasındaki lise ve üniversite çağı gençlerinde görülüyor. Duygusal ilişki içerisindeki evli olmayan çiftlerin karşılıklı şiddet veya tehdit içeren davranışları olarak da tanımlanıyor. Yalnızca bir partnerin diğerine uygulaması gibi, her iki partnerin de birbirine flört şiddeti uyguladığı görülebilir. Flört şiddetinin altında fiziksel, cinsel, psikolojik, sosyal ve teknolojik boyutları var. Kontrol etmek, güç göstermek, baskılamak, ilişkiye hükmetmek ve değersiz hissettirmek en belirgin örnekleri.
Unutmayın seven kıskanmaz
Giyilecek kıyafetlere, gidilecek yerlere ya da kimlerle buluşulacağına partneri yerine karar vermek de flört şiddeti. Şiddet uygulanan taraf genelde bu durumu "Beni seviyor, beni kıskanıyor, bana sahip çıkıyor" diyerek sevgi göstergesi kabul eder. Fakat kıskançlığı içinde bulunduran bu tür davranışlar flört şiddeti yaşandığına dair en net örneklerdir. Ayrıca, "Yalnızca bir kere yaşadık, her şey düzelecek" inanışı da gençlerin ilişki problemlerinde gözlemlenen yanlışlardan...
Kısıtlayıcı davranışlar psikolojik şiddettir
Flört şiddetinin uygulanma sıklığı ve alanı teknoloji daha kolay bir hal aldı. Bu sayede partnerler bir arada değilken bile birbirlerine baskıcı ve kontrol edici tutumlar sergiliyor. Partnerini sürekli telefonla aramak, kısa mesajlarını ve sosyal medya sayfasında kimlerle iletişim kurduğunu kontrol etme davranışları en sık görülen eylemlerden. Aynı zamanda, sosyal medya hesaplarının şifresini isteme, video ya da fotoğraf göndermek için zorlama, en son saat kaçta çevrimiçi olduğunu kontrol etme teknolojik flört şiddeti yaşandığına işarettir.
Baskıcı ve kısıtlayıcı davranışlar psikolojik, sözel şiddettir. En önemlisi ise evlilik yaşamında fiziksel şiddete dönme ihtimali oldukça yüksektir.
BU DAVRANIŞLARA DİKKAT!
-İzniniz olmadan maillerinizi ya da sosyal medya hesaplarınızı (Facebook, Twitter, İnstagram, Whatsapp) kontrol ediyorsa
-Sizi küçümseyecek davranışlarda sıklıkla bulunuyorsa
-Aşırı derecede kıskanç davranıyorsa
-Sizi olduğunuzdan farklı bir kişiye dönüştürmeye çalışıyorsa
-Her an tartışmaya açık bir tutumdaysa
-Sizi ailenizden ya da arkadaşlarınızdan uzaklaştırıyor ve görüşmelerinizi kısıtlıyorsa
-Size haksız suçlamalarda bulunuyorsa
-Ruh hali çok çabuk değişiyorsa (Gülüyorken bir anda sinirlenmek gibi)
-Fiziksel olarak canınızı yakan davranışlarda bulunuyorsa
-Sizi kimseyle paylaşmak istemiyorsa
-Ne yapacağınıza o karar veriyorsa