Mevsim kış ve okullar da tatil olunca oğlum da birçok çocuk gibi mecburen eve kapandı. Dört yaşındaki bir çocuk için evde zaman geçirmek epey sıkıcı oluyor. 3 yaşına kadar oğlumu tabletten uzak tutmayı başarsak da -bunu başarı olarak değerlendiriyoruz- son bir yıldır tablet en iyi arkadaşı oldu. Bazı sabahlar, kalkar kalmaz tabletle oynamaya başladığı ve gün içinde ne kadar oynadığını kontrol edemediğimiz için ‘oyuncağını’ ortadan kaldırıyoruz. Ama kapıda babasıyla beni görür görmez, ilk sorusu “Tableti getirdiniz mi?” oluyor. Yemek yerken bile elinden tableti zor bıraktırıyoruz. Birçok arkadaşım ise çocuklarına ancak tabletle oynarken yemek yedirebildiğini söylüyor.
Çağın teknolojisi aslında çocukları çoktan esir aldı. Bu biraz biz anne babaların çocuklarını sakinleştirmek için bu yolu seçmesinden oldu, çokça da teknolojinin sunduğu renkli dünyanın çocukları cezbetmesinden kaynaklandı. Ancak sonuçta gelinen nokta da anne babalar olarak çocuklarımızı tablet esaretinden kurtarmalıyız.
FlowCoaching Akademik Direktörü ve Ebeveyn Koçu Talyaa Vardar ebeveynlere şu tavsiyelerde bulunuyor.
1- Çocuğunuza sevgi diliyle yaklaşın
En doğru disiplin, sevgidir. Sevgiyle harmanlanmış iletişim, çikolata kaplı vitamin gibidir çocuk için. Ebeveynlerin çocuklarıyla iletişim kurmada yaptığı en büyük hata çocuklara ‘bunu yapamazsın, sana tablet artık yasak’ demek oluyor, çünkü çocukta özellikle okul öncesinde zaman mevhumu tam oturmadığı için, çocuk onu sonsuza kadar yasakmış gibi algılıyor. Çocukları tabletlerden uzaklaştırmak için yapılması gereken emir kipiyle cümleler kurmak yerine çocuğa daha cazip gelecek seçenekler sunmaları. Ayrıca, süre sınırlandırmasına gitmek de önemli. Saat kavramı oturmamış çocuklarda iletişimi şöyle kurabilirsiniz: “Kullanman yasak” yerine, “Yemek hazır olana kadar izleyebilirsin, yemekten sonra da seninle şu oyunu oynarız.....” gibi.
2- Çocuğunuzla randevulaşın
Çocuk, enerjisini aktaracak alan bulamadığı zaman pasif eğlence arayışına giriyor ki bu da çok doğal. Özellikle çalışan anneler için ilk etapta kurtarıcı görevi gören tabletler şimdilerde ebeveynlerin en büyük endişesi olmuş durumda. Çocukları bu bağımlılıktan kurtarmanın en basit yolu onunla
daha fazla ilgilenmek ve ona eğlenebileceği etkinlik alternatifleri yaratabilmek. Birlikte tiyatroya gitmek, yürüyüş yapmak, evde çocuğunuzla sinema geceleri randevuları yaratmak gibi.
3- Oyun, en etkili eğitimdir
Oyun, neredeyse ergenlik dönemine kadar, çocukların hem hayal gücünü geliştiren hem de kişiliklerine katkı yapan olmazsa olmaz bir aktivitedir. Ev içinde kamp kurmak, çamurla oynamak, resim malzemelerinden çiftlikler yaratmak, hayvanları konuşturmak... Evde yaratacağınız oyunlar sayesinde, “Tablette oynamak istiyorum” cümlesinden çok “Haydi kamp kuralım” sözlerini işiteceksiniz.
4- Onun ilk rol modeli sizsiniz
Çocuğunuz tabletle çok vakit mi geçiriyor? Belki de sebep sizin sürekli telefon ve tabletle ilgilenmenizdir. Her çocuk rol model olarak annesi ve babasını görür. Siz işten geldiğinizde ya da her boş zamanınızda tabletle ilgileniyorsanız doğal olarak çocuğunuzda sürekli tabletle oynamak isteyecektir. Bunun için öncelikle çocuğunuzla birlikte geçirdiğiniz zaman diliminde sizin de kendinizi tablet ve telefon kullanımında sınırlandırmanız gerekiyor.
5- Tableti, çocukları oyalamak için kullanmayın
Elbetteki zaman zaman tabletin yardımına ihtiyaç duyacaksınız. Hiç bir şey ya hep ya hiç değil... Ancak, burada önemli olan çocuğu ‘tablet bağımlılısı’ seviyesine getirmemek. Ebeveynleri, çocuklarına tablet kullandırmaya iten en önemli gerekçelerden biri çocukların tablet kullanımı esnasında yemek yemeye itiraz etmemeleri. Bunun yerine örneğin, bir yemek yeme oyunu yaratabilir ve çocuğunuzun bu oyun içinde yemek yemesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca, örneğin bebeklikte de erken çocuklukta da onun önüne yiyebileceği şeyleri koyun; bırakın parmaklarıyla keşfetsin, dokunsun. Renk duygusu ve dokunma duygusu ile motor becerileri gelişsin.