Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre çocuklarda görülen obezite oranı 2013’ten bu yana yüzde 10’a ulaştı. Bu da ülkemizdeki her 10 çocuktan birinin obez olduğu anlamına geliyor.
Obezite ile mücadelenin anne karnında başlayıp yaşam boyunca sürdürülmesi gereken bir zorunluluk olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Nesrin Mutlu, çocuklarda obeziteyi önlemekte en büyük görevin de ailelere düştüğünü söyleyerek şunları anlatıyor: Anne ve babanın beslenme alışkanlıkları çocuğa örnek olacak beslenme modelidir. Evde ne yeniyorsa çocuk onu yemek isteyecektir. Brokoli yemeyen anne ve baba çocuğuna brokoli yedirmekte her zaman sorun yaşayacaktır. Her anne ve baba çocuğunun güvende ve sağlıklı olmasından sorumludur. Çocuklara yaşına göre onların anladığı dilden sağlıklı beslenmenin ne demek olduğu, sağlıklı ve sağlıksız besinlerin ne olduğu ve neden önemli olduğunun, hangi besinlerin vücudumuzda nasıl katkı sağladıkları ne işe yaradıkları vb anlatılması, öğretilmesi ve yaşatılması gerekiyor.
Resim çizerek, oyun oynayarak anlatın
Her çocuk farklıdır. Haliyle her çocuğun ilgi alanı da farklı olacağından sağlıklı beslenmeyi öğretirken birçok yöntem geliştirilebilir ve kullanılabilir. Resim çizmek, oyunlaştırmak, hikayelendirmek vb gibi bir etkinlik içinde sağlıklı beslenme mesajlarını vermek en etkin yollardandır. Öğreticidir, eğlencelidir, anne baba ile kaliteli vakit geçirmek adına çok önemli ve değerlidir. Çocuklarınızla şu etkinlikleri yapabilirsiniz.
- Resim çizme: Hadi gel bugün seninle en çok sevdiğimiz meyvenin resmini çizelim. Aa sen en çok elmayı, mandalinayı mı seviyosun harika! Günde 2 meyve yemek bizi mikroplardan korur ve hasta olmamamızı sağlar. Biliyor musun ayrıca elma yemek dişlerimizi çürümekten korur. Yaşasın elmayı sevdiğine çok mutlu oldum gibi... (Çizilen meyve hakkında bilgi verilmeli.)
- Oyunlaştırma: Bugün harika eğlenceli bir oyun öğrendim. Oynamak istiyorum, bana katılır mısın? Oyunun adı biber çıtırdatma. Biberi yerken en çok çıtırdatan puanları kazanıyor. Bakalım kim daha çok çıtırdatacak gibi... (Burada da biber hakkında bilgi verilir.)
- Hikayelendirme: Biliyor musun bugün çok güzel bir hikaye öğrendim/okudum... Çok eğlendim sana da anlatmamı ister misin? Hikayenin adı nohut ve arkadaşları gibi...(Burada da nohut hakkında bilgi verilir.)
Bu tarz etkinliklerle muhteşem sonuçlar alınabilir. Bu örnekler sayısız çoğaltılabilir. Dikkat edilmesi gereken önemli nokta şu; sizin de eğleniyor olduğunuzu çocuğunuzun görmesi gerekiyor.
UNUTMAYIN
- Ebeveynlerin yağ tüketimi ve şişmanlığı ile çocukların yağ tüketimi ve şişmanlığı arasında ilişki bulunmaktadır.
- Ev ortamında bir sofra, beslenme ve yemek düzeninin olup olmadığı, dışarıdan yemek yeme ve hazır yemek tüketme sıklılığının ne olduğu obezite ile birebir ilişkilidir.
- Hazır yiyeceklerle beslenme, enerji içeriği ve yağ içeriği yüksek besin tüketme şişmanlık oluşumunu kolaylaştırmaktadır.
- Düşük posa oranı ve beraberinde sıklıkla tüketilen gazlı içecekler nedenleriyle de şişmanlığı artırıcı özellik taşımaktadır.
- Ebeveynlerin fiziksel aktivite derecesi de çocukların aktivitesini etkiler. Ebeveyni inaktif olan çocukların inaktif olma şansı yüksektir.
- Enerji alımının enerji harcamasından fazla olmadığı koşullarda obezite ortaya çıkamaz.
Öğünlerde ne kadar yediğine dikkat edin!
Çocuğun yaşına uygun miktarlarda besin gruplarından sağlanan günlük enerjinin yüzde 55-60’ı karbonhidratlardan, yüzde 12-15’i proteinlerden ve yüzde 30’u yağlardan sağlanmalı. Ve bu günlük enerjinin de dağılımı yüzde 15-25’i kahvaltıda, yüzde 25-35’i öğle ve akşam yemeklerinde yüzde 10-15’i ise kuşluk, ikindi ve gece öğünlerinde verilecek şekilde planlanmalı.