Ömrün uzaması ve değişen sosyal koşullar sonucu herkes hem sağlıklı hem de estetik bir görünüm arzuluyor. Güzel bir gülüş ile karşısındakini etkilemek ya da sağlıklı dişlere sahip olmak isteyenler diş hekimlerinin kapısını çalıyor. Ağız ve Çene Cerrahı Dr. Nihat Tanfer ile diş estetiği ve diş tedavilerinde uygulanan en ileri yöntemleri konuştuk.
Birçok insan artık sağlıklı ve güzel dişlere sahip olmak istiyor neden?
20'nci yüzyılın son çeyreği ve içinde bulunduğumuz yüzyıl pek çok şeyin değiştiği bir dönem oldu. 2000'lerden sonra insanlar estetik kavramında pek çok gelişmeye şahit oldu. Bundan 50 yıl önce hiçbir zaman sağlığın ötesinde bir konu gündeme gelmezdi. Şimdi ise insanların daha çok dış görünüşe önem verdiği ve bunun sadece estetikle sağlandığı bir yaşam şekli ortaya çıktı. Bir iş görüşmesine gidildiğinde karşınızdaki kişi sizin dişlerinize bakıyor. Bu sadece dişle ilgili değil. Kaşlarınızdan göz kapaklarına kadar pek çok şeyi kapsıyor. Bu nedenle de insanlar mecburen diş yapılarını da düzenler oldu. Dişlerin beyaz ve bakımlı olması, karşıdaki kişiye güven ve rahatlık veriyor. Bundan dolayı insanlar dişlerini yaptırır hale geldiler. 21’inci yüzyıl; insanların sosyal ilişkilerinde genç görünme, yaşlanmama üzerine kurulu bir temayı işliyor. Buna bağlı olarak sadece dişte değil her yerde estetik öne çıktı ve çıkmaya devam edecek. Dişler, insan yüzünde ilk göze çarpan görüntü olduğu için, estetiğin en önemli tamamlayıcısıdır.
Diş estetiği yaptırırken dikkat edilmesi gereken noktalar neler?
20-30 yıl önce dışarı doğru fırlayan, gösterişli ve doğala uygun olmayan görüntüde dişler yapılırdı. Sonradan anlaşıldı ki bu yanlış, şimdi temiz ve doğal yapıda bir ağız ortaya çıktı. En başından beri estetikte abartısız, doğal yapıda dişlerden yana olduğum için dışlandım. Son 5 senede doğal yapının korunması gerektiğini herkes kabul etti. Gelinen noktada insanlar şunu bekliyor: Beyaz, temiz, sağlıklı bir ağız.
Başarılı bir diş estetiği için nasıl bir yol izleniyor?
Başarılı bir diş estetiği; ağız alt yapısı çok iyi hazırlanmış bir hastaya çene ve yüz yapısına göre en uygun renk, stil ve modelin uygulanmasıdır. Gülüş estetiğine başlamadan önce hasta ile bir ön görüşme yapılması gerekir. Görüşmede; hastanın kişiliği, sosyal durumu, gülümsemesinde nelerden memnun olmadığının belirlenmesi yapılacak olan tedaviye yol gösterici olur. Bu aşamada tespit edilen incelemeler doğrultusunda bir planlama yapılır. Uygun planlama sonrasında alınan ölçüler, fotoğraflar veya videolar ile dijital smile (bilgisayar destekli) sistem ile dişler üzerinde bir aşındırma yapmadan, hastanın ağızına prova şeklinde uygulanır. Hastanın yüzüne yakışan en doğru diş boyu, diş dizilimi, diş rengi tespit edilir. Bu sayede hasta yeni dişlerini değerlendirme fırsatı bulur ve tedaviye başlanır. Tedavi süreci, kişinin ağız ve diş yapısındaki bozukluklara göre, aynı gün içinde ya da maksimum 2 ile 15 gün arasında yapılabilir.
Diş esteğini erkekler kadınlardan daha çok yaptırıyor. Herkes temiz, sağlıklı bir ağız istiyor.
Gülüş tasarımı kusursuz bir estetiği kasteder. Yani gülümsediğimiz zaman, dudak, burun kanatları, gözbebeği ve yüz yüksekliğimizin, dişlerimizin boyutları ile orantılı olması, renginin ten rengimize ve şeklinin de yüz şeklimize uyması gerekir.
Çene kemiği eriyen hastalara da implant yapılabiliyor
Çene kemiği erimesi yaşayan ancak kalıcı dişlere sahip olmak isteyenler için hangi tedavi yöntemlerini uyguluyorsunuz?
Çene kemiği erimesi uzun zamandır tedavisi mümkün olmayan ve kişilerin yaşam kalitesini düşüren bir sorundu. Çünkü çene kemiğinde erime olan kişilere diş protezi yapılamadığı gibi, implant tedavisine de olanak yoktu. Dolayısıyla genetik, yanlış beslenme, ağız hijyeninde eksiklik gibi birçok sebepten kaynaklanan diş kayıplarının yerine yenisi yapılamıyor ve bu da sağlık konusunda pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor, kişilerin yaşam kalitelerinde büyük bir düşüşe sebep oluyordu. Bu sorunlar Box Teknik yöntemiyle artık geride kaldı. Box Teknik ile çene kemiği eriyen kişilere önce yapay çene yapılıyor, ardından da implant yöntemiyle eksik olan dişleri tamamlanıyor.
Kaybolan çene kemiği yeniden nasıl yapılıyor?
Hayvan kaynaklı kemikler özel tekniklerle laboratuvar ortamında insan kemik dokusuna uygun hale getiriliyor. Kaybolan çene kemiği bölgesine cerrahi bir operasyonla absorbe olabilen PLA ( polilaktik asit) plakaları yerleştiriliyor. Plakların arasına hayvan kemiğinden elde edilen özel kemik greftleri ve aynı seansta implantlar koyuluyor. Kaybolan çene kemiğinin içerisine cerrahi bir operasyon ile yerleştiriliyor.
Çene kemiği üretmek için hangi hayvanlardan yararlanılıyor?
Tedavide sığır, dana ve atların bacak kemikleri belli işlemlerden geçiriliyor. Sterilize edilip kemik bankalarında korunuyor.
Dünyanın her yerinden hasta geliyor
Box teknik 5-6 sene evvel İtalya'da başlatılan bir yöntem. Biz de 4 senedir uyguluyoruz. Ekip çalışması gerektiren bir teknik. En az 6-7 kişiyle yapılması gerekiyor. Sırf bu teknik ile tedavi olmak için dünyanın dört bir yanından, Peru'dan, Japonya'dan, İngiltere'den gelen hastalarımız var.
35’inden sonra çenede sorun oluşabiliyor
Box teknik diş hekimliğine bir katkı sağlayacak mı?
Evet, özellikle kadınlarda 35 yaşından sonra çene kemiklerinde önemli sorunlar olabiliyor. Diş eti hastalıkları sonucu da ortaya çıkan kemik erimeleri; yüz kaslarında çökmelere, çizgilere ve kırışıklıklara yol açılıyor. Bu operasyon estetik diş hekimliğinde önemli bir aşamayı da kat ettiğimizi gösteriyor.
İyileşme süresi 6 ile 8 ay kadar
Hasta ne kadar sonra yeni dişlerine kavuşuyor ?
6 ile 8 ay arasında… Operasyon sonrasında çeneye buz uygulanması sıcak gıdalarla beslenilmemesi ve sigara içilmemesi gerekir.
Gülüş tasarımı için kullanılan yöntemler
Dikey boyutun yükseltilmesi, diş beyazlatma, pembe estetik, laminate veneer, implant, ortodonti tedavisi ve kozmetik düzenleme gibi yöntemleri kullanarak yapılan tedavi ve bakımlarla daha genç bir görünüme kavuşmak mümkün olabiliyor. Dudak şekline göre yapılan diş tasarımı ve diş etlerinin sağlıklı görüntüsü güzel bir gülüş için büyük bir etkiye sahip. Bu tedaviler her yaştan insana rahatça uygulanabiliyor.
20 ile 45 yaş arasındakiler güzel bir gülüş istiyor
20 ile 45 aralığındaki çoğu kişi güzel bir gülüşe sahip olmak istiyor. Yaş aralığı daha da küçüldü. İnsanlar dişlerindeki ufak bozuklukları dahi istemiyor. Bunun ana sebebi dünyadaki tüketim ekonomisinden geliyor. Siz çocuklarınızı sürekli barbie'lerle büyütürseniz o çocuklar 20 yaşına geldiklerinde böyle görünmek isterler. Estetikteki ana prensip buraya geldi. Artık 20-22 yaşındaki çocuklara estetikle ilgili fikirler aşılandı.
Yüz nakli olmuş gibi gibi sevinen hastam var!
Gerçekten, hekimliğin en güzel tarafı hastaların tedaviden sonraki mutluluğunu görmek ve bundan haz almaktır. Box teknik yöntemini uyguladığımız bir hastam, “Bana yüz nakli yapsaydınız, ancak bu kadar mutlu olurdum; çünkü doktorlar bana sabit diş yapılamayacağını söylemişti, bunu siz başardınız” dedi. Böyle ve benzeri ifadelerin beni ve ekibimi nasıl duygulandırdığını anlatamam.
Box Teknik kimlere uygulanabilir?
-Çene kemiğinde yaygın kemik kaybı olanlar,
-Uzun yıllar boyunca total protez kullanmak zorunda kalanlar,
-Geçirdiği bazı operasyonlar sonucunda kemik kaybı yaşayanlar,
-Bazı dişlerin çekilmesi sonucu kemik seviyesinin istenilen boyuta, gelememesi nedeniyle estetik kaygı taşıyanlar,
-Çene kemiği yapılandırılmadan implant uygulanamayacak kişiler.