Oyun oynamak çocuklar için en temel ihtiyaç. Hem fiziksel hem de duygusal gelişimleri oynadıkları oyunlar ile güçleniyor. Toplumsal kuralları da oynadıkları oyunlar ile öğreniyorlar. Özellikle aileler ile oynanan oyunlar anne-baba-çocuk ilişkisinin gelişimi ve sağlamlaşması açısından önem taşıyor. Ama evde çocukla hem eğlendirici hem de eğitici oyunlar bulmak her zaman kolay olmuyor. Neyse ki son yıllarda üyelik sistemiyle kargoyla eve gönderilen aktivite kutuları ebeveynlerin imdadına yetişiyor. Oğlum artık 5 yaşını geçtiği için Pakolino'nun aktivite kutuları onunla birlikte geçirdiğimiz zamana bilim ve eğlence katıyor.
Pakolino aktivite kutularının hikayesi de aslında bir anne olan Pınar Gül Ramsay'ın kızı Ece'nin doğumundan sonra onun gelişimini desteklemek için neler yapabileceğini araştırması ile başlıyor. Sonuçta da 3-7 yaş arası çocuklar için hazırlanan, her ay farklı temaya ait, pedagog onaylı 3 farklı aktivite, aktiviteler için gerekli tüm malzemeler ve tema dergisini üyelerinin evine ulaştıran aktivite kutuları Pakolino doğuyor. Çocukların motor ve kas gelişimlerinin oyunla geliştiğini anlatan Pınar Hanım, "Çocuklarda motor gelişimi ince ve kalın motor gelişimi olarak ikiye ayrılır. Çocuklarda kalın-motor gelişimini, koşma, zıplama, tırmanma, top oyunları, bisiklete binme gibi aktiviteler desteklerken, ince-motor gelişimini ise; hamur ve kil ile oynama, ipe boncuk dizme, çizgi ve boyama etkinlikleri, yırtma, yapıştırma, kesme gibi aktiviteler destekler. Bizler de Pakolino kutuları için, çocukların özellikle küçük parçaları bir araya getirerek farklı düzenekler kurdukları aktiviteler hazırlıyoruz. Örneğin bu ayki Fizik Karnavalı temamızda, çocuklar bir mancınık düzeneği kuracak ve bu mancınık ile kendi hazırladıkları hedef tahtasını isabet alacaklar.”
Oyunla kendilerini ifade ediyorlar
Pınar Hanım, aktivite kutularını 3-7 yaş dönemi çocukların motor gelişimlerinin yanı sıra; keşfetme, yaratıcılık, araştırma, dil yeteneklerini de desteklemek için tasarladıklarını belirterek bu dönemdeki çocukların oyun alışkanlıklarını şöyle anlatıyor:
3-4 yaş döneminde kurallar çocuğun hayatına girmeye başlar. Dolayısıyla saklambaç, yakalamaç, çeşitli kutu oyunları gibi kurallı oyunlar faydalı olur. Bu nedenle biz de kutularımızda kurallı oyunlara yer vermekteyiz
4-5 yaşta ise masa başı faaliyetlerinden de büyük zevk aldıkları bir dönem bu. Boyama, kesme, yapıştırma, resim yapma, artık materyallerle şekiller yapma gibi aktiviteleri çok severler. Ayrıca bizim de kutularımızda sık sık yer verdiğimiz eşleştirmeli oyuncaklar, resimli dominolar, yap-bozlar kurallı oyunların yanı sıra hem zihinsel hem de psiko-motor gelişimlerini destekleyen en sevilen aktivitelerimiz arasında.
5-6 yaş grubu: Hayali oyunlar, bu dönemin en önemli ve öncelikli oyunlarından. Dolayısıyla evcilik, doktorculuk, tamircilik gibi taklite dayalı oyun ve oyuncakları seçmekte yarar var. Gölge tiyatrosu, kukla, hareketli tiyatro, hikaye küpleri gibi aktivitelerimizle çocukların hem zihinsel, hem de sosyo-duygusal gelişimine destekliyoruz.
Oyun seçimi konusunda çocuklara güvenmemiz gerektiğini düşünüyorum. Çocuk bir oyuncağı seçiyorsa veya sürekli olarak aynı oyunu oynuyorsa bunun mutlaka bir anlamı vardır. Oyun çocukları hem gerçek hayata hazırlar hem de onlar için bir koruyucu mekanizmadır. Aynı zamanda oyunun iyileştirici gücü var. Bu yüzden çocuklar seçtikleri oyunlarda mümkün olduğunca özgür bırakılmalı.
Aile bağlarını da güçlendiriyor
Ramsay özellikle 3 yaşından sonra çocukların tek başlarına oyun oynamaktan, birlikte oyun oynamaya geçiş yaparlar, bu nedenle anne babalar olarak çocuklarımızla birlikte oyun oynamak bu yaştan sonra daha da önemli hale geliyor. Çocuklar oyunla bir yanda dünyayı deneyimlerken bir yandan da iç dünyalarını yansıtırlar. Çocuğunuzla oyun oynayarak geçirdiğiniz birebir zaman, çocuğunuzun kendini değerli ve sevildiğini hissettirir. Birlikte oynayacağınız oyunlar aranızdaki bağın güçlenmesine, çocuğunuzun sosyal becerilerinin, problem çözme yetisinin ve sabrının gelişmesinde çok ama çok önemli katkıda bulunur. Aynı zamanda çocuğunuzla oyun oynamanın anne ve baba açısından faydalarında biri de, çok çalışan ve günlük koşturma içinde stresle boğuşan anne baba için de bir mola ve terapi olması.