Yeni bir yıla başlarken her şeye rağmen mutluluğumuzu çoğaltmak zorundayız. Ve bunu da çocuklarımıza aşılamalıyız.
Her yeni yıl başlarken olduğu gibi 2018’e girerken de eminim en çok istenen dilekler; sağlık, mutluluk ve huzur oldu. En başta sağlık... Gerçekten yaşadıkça daha iyi öğreniyoruz, “Her şeyin başı sağlık.” Sağlık olmadan hiçbir şey olmuyor. İnsanı ayakta tutan en büyük güçlerden biri de mutluluk. Tabii mutlu olmak her zaman o kadar da kolay değil. Bir de mutluluk deyince herkesin bu kelimeye yüklediği anlam farklılaşıyor. Herkesin mutluluğu algılayışı farklı olsa da neşenin, kahkahanın, sevincin giderek hayatımızdan el çektiği şu günlerde yeni bir yılın başlangıcında umudu elden bırakmayalım. Gülen yüzleri çoğaltmak için geleceğimiz olan çocuklara nasıl mutlu olacaklarını öğretmeye çalışalım. Çünkü uzmanlar mutluluğun öğrenilebilen bir şey olduğunu ve emek vererek çoğaltılabilceğini söylüyor. O zaman tüm ebeveynlerin en çok istediği şeyi yapalım ve mutlu çocuklar yetiştirelim. Bunu yaparken de şunu hiç unutmayalım, Akıllı ve başarılı çocuklar ileride mutlu bireyler olmayabiliyor, ama mutlu çocuklar hayatta bir şekilde başarılı yetişkinler haline geliyor.
5 adımda mutluluk formülü
Mutlu çocuk yetiştirmek isteyenler Psikolog Barış Gürkan’ın önerilere bir göz atalım isterseniz.
Önce siz mutlu olun
Araştırmalar gösteriyor ki depresif semptomlar gösteren ailelerin çocuklarında, diğer çocuklara göre çok daha fazla davranış bozuklukları gözleniyor. O halde ebeveynin daha mutlu çocuk yetiştirebilmesi için en başta kendi mutluluğunu önemsemesi ve bunun için çaba sarf etmesi gerekiyor. Bu kendi sosyal hayatını ve ruh sağlığını daha iyi hale getirerek mümkün olabilir.
İlişki kurmayı öğretin
Aileler empati ve ilişki kurmayı çocuklarına öğretmek için zaman harcamıyor. Sosyal öğrenme yoluyla kendiliğinden öğrenmesinin yeterli olacağını düşünüyorlar. Sosyal öğrenme bu süreçte kendiliğinden oluşsa da çocuğun bu konuda desteklenmesi sürecin daha sağlıklı ilerlemesini sağlıyor.
Çabalaması yeterli
Bazı aileler çocuklarının başarılarından asla tatmin olmaz. Sınavda 90 alan çocuğun neden 100 alamadığını sorgularlar.
Araştırmalar mükemmeliyetçi ailelerin çocuklarında depresyon ve kaygı bozukluklarının daha sık görüldüğünü gösteriyor.
İyimserliği aşılayın
İnsanları mutsuz eden şeyler, olaylar karşısındaki düşünce şeklidir. Yani gerçekleşen olay karşısındaki düşündükleriniz, ne hissedeceğinizi belirler. Örneğin, evde yalnız başınıza otururken içerideki pencereden gelen sesin rüzgar olduğunu düşünürseniz hissettiklerinizle, hırsız olarak düşünürseniz hissedecekleriniz birbirinden farklı olacaktır. Çocuklarınıza bardağın dolu kısmını görmeyi öğretin.
Onunla oyun oynayın
Çocukla geçirilen oyun zamanı asla boşa geçirilmiş zaman değildir. Onların zihinsel ve duygusal gelişimlerinde önemli bir yere sahiptir. Onlarla geçirdiğiniz zamanı arttırın. Onlarla geçirdiğiniz zaman onunla aynı odada olduğunuz zaman şeklinde değil, onun oyunun içinde olduğunuz, bir şeyler paylaştığınız şekliyle olmalı.
Zamane annelerinin rehberi “Kasmadan Annelik” raflarda
Kısa süre önce piyasaya çıkmasına rağmen D&R’da çok satanlar listesine giren “Kasmadan Annelik” isimli kitap, geçtiğimiz hafta da ikinci baskını yaptı.
Kitap, bebeğini emziremediği için kendini eksik ve suçlu hisseden, daha loğusayken okul seçimlerine başlayan, doğum hazırlık kurslarına eşiyle birlikte giden, yorgunluktan bitap düşmüş haldeyken bile buhar makinesinde ‘organik’ sebze pişirmeye çalışan ama anneliğin keyfini sürmeyi unutan annelere sesleniyor! Evet, günümüz modern anneleri ne yazık ki kusursuz olma telaşıyla anne olmanın güzelliklerini yaşayamıyor. Kendisi de üç çocuk annesi olan kitabın yazarı Daisy Waugh, ‘Kasmadan Annelik’ isimli kitabında kendini suçlu ya da yetersiz hissetmeden, yani “kasmadan’’, keyifli bir ebeveynlik yapabilmeniz için sizi teşvik ediyor.