SORU: Bu köşede yayınlanan bir yazınızda kuaför örneği vererek “Kadınların saçları ziynettir” diyorsunuz. Saç boyatılıyor, değişik şekiller veriliyor veya değişik takılar takılıyor diye ziynet ise gözler, kaşlar, burun, ağız, yanaklar ve eller nedir bu durumda? (M. Kemal Güngör)
CEVAP: Kur’ân kadınların ziynetlerini kapatmalarını emrederken. Kendiliğinden görünenleri örtünme dışı tutmaktadır. Hadislerde kendiliğinden görünenler parmaklara takılan yüzük, bilezik, bazı kadınların yüzlerine yaptıkları süs, makyaj olarak açıklanır. Tabii yüzük parmakta olunca ziynettir, vitrindeki değil. Yüzdeki süs serbest olunca doğal olarak yüzün kendisi de örtünme dışıdır. Ama baş, örtünme dışı değildir. Çünkü ayet açıkça baş örtüsünden söz ediyor. Evet ayette saç kelimesi geçmiyor ama baş örtüsü neyi örter? Yüz dış tutulunca saçtan başka ne kalır? Bazılarının iddia ettikleri gibi eğer Kur’ân’da emredilen sadece örtünün göğüs üstüne konması yani göğsün örtülmesi ise o halde sırt ve daha aşağı kısmı örtünme dışı mıdır?
Köklü bir gelenektir
Tarihi gerçeklerden sapmak bilimsel anlayışa uymaz. İnsaf ve anlayış sahibi hiçbir İslâm bilgini kadının baş örtüsünün olmadığını söylemez. Benim okuduğum kaynaklar İslâm’dan önce kadınların başlarını örttüklerini söylüyor. Baş örtme geleneğini İslâm getirmedi, mevcut geleneği onayladı. Yoksa ömürlerini İslâm düşmanı olarak kapatan Arap liderlerinin hanımları da baş örtüsü kullanıyorlardı. Bu, Ortadoğu’da köklü bir gelenektir. Lütfen gidin Yahudi hahamı sayın İshak Halavi’ye sorun, baş örtüsü Musa dininde var mı, yok mu diye. Bir de rahibelerin başlarına bakın, rahibe okullarına gidin sorun. Baş örtüsü var mı yok mu? Örtü kullanıp kullanmamak kişinin tercihine bağlıdır. Namaz da öyle, oruç da... Biri namaz kılmıyor diye “Namaz yoktur” mu diyecek?
Yarınki yazımda, baş örtüsü konusunda bir okurumun gönderdiği mektuba yer vereceğim.
Tarihi gerçeklerden kaçmak bilimsel anlayışa uymaz
Haberin Devamı