Son zamanlarda özellikle iki ana siyasi partinin başları her gün birbirine ver- yansın ediyor. Baykal Erdoğan’a çatıyor, Erdoğan da Baykal’a yükleniyor. Birbirlerinin niyetlerini okurcasına eleştiri dozunu artırıyorlar. Liderler örnek insanlardır.
Yani öyle olmaları gerekir. Halk genelde örnek kabul ettiği bu insanlara özenir, onlara benzemeye çalışır. Bunlar her gün birbiriyle kavga ederse halk ne yapar? Aman halk da liderleri gibi kavga etmesin. Ülkeyi yönetenler hazımlı olmalıdır. Kanaatime göre sayın Başbakan’ın, kendisini eleştirenlere hemen akabinde cevap vermesine gerek yok. Başbakan her eleştiriye cevap yetiştirmeye kalkarsa kızgınlık, kavga topluma yayılıyor, toplum da bundan rahatsız oluyor. Yeter kardeşim kavga etmeyin, barışın, uzlaşın.
Bu noktada rahmetli Özal’ın yumuşak davranışını, sabrını takdir ederdim. Onu ne kadar eleştirirlerdi. Ama o, belki birçoğu haksız hatta niyet okumaya dayalı eleştirilere cevap yetiştirmekle meşgul olmaz, mesaisini millet yararına proje üretmeye harcardı. Aldırmazdı, kulak asmazdı söylenenlere. Onun periyodik televizyon konuşmalarında pek çok insan huzur duyar, bir rahatlama hissederdi. Sesi ve tonu da yumuşak, tatlı ve inandırıcıydı. Nitekim onun dönemi, Türkiye’nin kabuğunu çatlattığı, ufuk açısını genişlettiği dönem olmuştur. Yeter bu kavgalar! Her gün birbirinize laf yetiştirmekle meşgul olmayın. Halka öfke yansıtacağınıza barış ve huzur yansıtmaya çalışın. Yoksa ülkeye yazık olur. Çünkü toplum geriliyor. Huzur diye bir şey kalmıyor. Ülkenin kavgaya değil, barışa ihtiyacı var.
Duada sayı şart mı?
OKURUM A.Ç., “Yaptığımız duaların sayısı önemli mi” diye soruyor. Cevabım şudur: Önemli olan duanın sayısı değil, içtenlikle yapılmasıdır. Ancak Peygamberimiz bazı duaları üçer kez yinelerdi. Ayrıca 33 defa subhanellah, elhamdü lillah, Allahü ekber denilmesi de tavsiye edilmiştir. Bazı dualar hakkında sayı rivayetleri vardır ama bu genel bir kural değildir. 1000 kez dua edersin kabul edilmez de bir kez içtenlikle dua edersin kabul edilir. Kabul eden Allah’tır. Allah insanın dua sayısına değil, gönlünün samimiyetine bakar. Bilinçsiz yapılan dualar makbul değildir.