Manevi kirlerden namaz kılarak kurtulabilirsiniz

Haberin Devamı

Temizlik takıntısıyla namazdan geri kalan okurum Gönül Nuriye Bilgin, “Namaza layık olmadığımı düşünüyorum. Sürekli temizlikle uğraşıyorum. Abdest alıyorum ama kirli olduğumu düşünerek namaz kılamıyorum” diyor ve benden derdine çare olacak bir yanıt bekliyor. Kendisine cevabım şudur: Sizinki bir takıntıdır. Dinde kirlilik doğuştan değil, çevreden bulaşır. Allah her insanı tertemiz yaratır. Günahlar insanı kirletir. Günahlardan arınmanın yolu da namazdır, oruçtur, dinin buyurduğu diğer ibadetlerdir. Başka ibadetler için abdest almaya gerek yok ama namaz kılmak için abdest almak gerekir. Abdestin nasıl alınacağı Maide Suresi 6’ncı ayette açıklanmıştır.

Buna göre yüzünüzü, dirseklere kadar kollarınızı yıkayacaksınız. Başınızla ayaklarınızı da mesh edecek yani ıslak elinizi başınıza ve ayaklarınıza süreceksiniz. İşte abdest budur. Eğer böyle abdest almanız sizce temizlik için yeterli değilse bu düşünceniz yanlıştır. Kur’ân’ın emrini yapmakla abdestiniz yerine gelir ve temiz sayılırsınız. Kendi kendinize din hükmü koymayın. Sizin kendinizi kirli saysanız da namazınızı kılın. Namaz kılmamak büyük günahtır. Namaza lâyık olmadığınız şeklindeki düşünceniz size şeytanın iğvasıdır. Şeytan sizi böyle kandırıyor. Kirli de olsan, pis de olsan yine sen Kur’ân’ın emrettiği üzere abdest al ve namaz kıl. Benim yapabileceğim bir şey yok. Siz ancak namaz kılarak manevi kirlerden kurtulursunuz.

*****


Yeminin kefareti

SORU: Allah adına yemin ederek, “Vallahi bunu bir daha yapmam” diyen biri daha sonra yine aynı şeyi tekrar yaparsa dinimizce kefaret olarak on fakiri doyurması veya üç gün oruç tutması gerekir. Acaba on kişiyi doyurmak için vereceği parayı bir fakire verebilir mi? (E. Gedik)

CEVAP: Bu konuyu birkaç kez bu köşede dile getirmiştim. Kısaca özetlersek sizin de bildiğini gibi yeminin kefareti olarak on fakiri ayrı ayrı veya bir fakiri on gün boyunca doyurabilirsiniz. Yani on

fakirin parasını bir kişiye verilebilirsiniz. Bunda bir sakınca yoktur.

DİĞER YENİ YAZILAR