Annesiyle babasının boşandığını, daha sonra annesinin başkasıyla evlendiğini ve sık sık falcılara gittiğini belirten bir okurum ne yapması gerektiğini soruyor. Cevabım şudur: Anne ve babanızın boşanmış olmaları hoş olmamakla beraber normaldir. Evlenmek de hak, boşanmak da... Demek ki geçinememişler ayrılmışlar. Ayrıca annenizin başkasıyla evlenmesi de dinin kendisine tanıdığı bir haktır. Anneniz evlendi diye ona küs durmanız, onu sormamanız, dışlamanız asla doğru değildir.
Kur’ân, “Biz insana anne babasına güzel davranmasını tavsiye ettik. Annesi onu zayıflık üstüne zayıflık çekerek taşıdı. İki yıl onu emzirdi” diyerek annenin fedakârlığını vurgulamaktadır. Kur’ân anne babaya karşı “Öf” demeyi bile yasaklamıştır. Hadise göre cennet annelerin ayakları altındadır. Dikkat edin,
anne bir daha ele geçmez. Onu hoş tutun. Elinizden gelen her türlü iyiliği yapmaktan geri durmayın. Peygamberimiz, üstüne basa basa anneye iyilik edilmesini vurgulamıştır. Yok efendim evlendi, yok falcıya gitti. O kendi seçimi. Falcıya gitmesi hata ama evlenmesi hata değil. Size annenizi hoş tutmanızı tavsiye ederim.
Âdet halinde ibadet
SORU: Âdet halindeki kadınlar ibadetlerini yapabilir mi? (Gülay Başkan)
CEVAP: Âdet hali ibadete engel değildir. Kadın bu durumdayken Kur’ân da okur, namaz da kılar, oruç da tutar. Ancak o, özür sahibi hükmündedir. Özür sahipleri gibi her namaz vakti için bir abdest alıp o vakit içinde istediği kadar namaz kılabilirler.
Günahta sorumluluk
SORU: Erkekler, evlendikleri kadınların günahlarından sorumlu mu? (Özgür Deniz)
CEVAP: Ne baba çocuğunun günahından, ne de çocuk babasının günahından sorumludur. Herkesin sorumluluğu kendisine aittir. Eşinizin yaptıklarından siz sorumlu olmazsınız. Ancak eşiniz, dine aykırı işler yaptığı takdirde bunun hata olduğunu hatırlatırsınız. Sizi dinlemezse sorumluluk ona aittir.