Işıksız güneş olmaz

Haberin Devamı

SORU: “İnsanoğlu neden bu dünyaya gönderildi” sorusuna herkes “sınanmak için” diye cevap veriyor. Allah, bizim yarın ne yapacağımızı ne olacağımızı biliyor, peki o zaman bizi niçin sınıyor? (Tansel Parmanides)

CEVAP: Bu soru bana belki yüzlerce kez sorulmuş ve cevabı verilmiştir. “Soru ve Cevaplarla İslâm” adlı eserimi okuyun veya gazetedeki yazılarımın arşivine girin. Aradığınız cevabı bulursunuz. Bu konuda özetle şunları söyleyeyim: Işıksız güneş, yaratıksız Allah olmaz. Bu cevabı bir düşünün. O zaman Allah’ın niçin bizi yarattığı anlaşılır. Allah bizi, bizim anladığımız manada imtihan etmek için değil, kendisini göstermek, isim ve sıfatlarını açığa çıkarmak için yarattı. Yaratıksız olarak acaba tek başına kalsaydı O’nun yaratıcılık, yaşatıcılık, besleyicilik, bilicilik ve benzeri sıfatları eyleme geçer miydi? Eğer Allah’ın olmadığına hükmederseniz veya Allah düşüncesini insanların yarattığını söylerseniz her şeyi halletmiş olacağınızı mı sanıyorsunuz?

Eğer Allah’ı kabul ediyorsanız yaratıklarını zorunlu olarak kabul edeceksiniz. Yaratma gücü olmayan varlık Allah olamaz. Yaratma gücü olunca da mutlaka yaratıkların olması gerekir. Lamba var ama ışığı yok. Ona lamba denir mi? Güneş var ay var ama ışıkları yok. Onlara güneş ve ay denir mi? İşte yaratığı olmayan varlığa da Allah denmez. Şimdi şu kudsi hadisi düşünelim: “Ben gizli bir hazineydim, bilinmek istedim, bilinmek için yaratıkları var ettim.”



***




Olağanüstü sözler

SORU: Kur’ân’ın birçok ayetlerinde “ayet” diye bir kelime geçiyor. Ayet ne demek? (Osman Senai Arıkan)

CEVAP: Ayet işaret, harika olay, mucize, bir şeyin varlığının kanıtı demektir. Tüm doğa olayları, yaratıklar Allah’ın varlığının kanıtıdır. Çünkü bunları yapmak, yaratmak ince bilgiyi, gücü ve hikmeti gerektirir. Bu bakımdan Kur’ân, bütün doğa olaylarını, tek tek tüm varlıkları birer ayet (Hakk’ın varlığının harika göstergesi) kabul eder. İlahi kitapların cümlelerine, özellikle Kur’ân cümlelerine de ayet denilir. Çünkü bunlar sıradan söz değil, olağanüstü söz, Allah’ın bir mucizesi ve Hz. Muhammed’in peygamberliğinin de kanıtıdır. İslâm tarihi boyunca tarihçilerin, hukukçuların, filozofların, din-bilim adamlarının ilham kaynağı olan Kur’ân’ın her cümlesi bir ayettir.

DİĞER YENİ YAZILAR