İnsanın ölmesi onun yok olması anlamına gelmez

Haberin Devamı

SORU: Halk arasında can alan melek olarak hep Azrail’in adı anılır. Ancak Kur’ân’ın Türkçe mealini okuduğumda “Canlarını alan melekler” ifadesiyle karşılaştım. Kur’ân’da Azrail adı zikredilmiyor. Bu durumda Azrail tek bir meleğin adı mı yoksa Kur’ân’da zikredilen can almakla yükümlü meleklerin genel adı mı?

CEVAP: Allah’ın koruyucu melekleri, insanı ömrünün sonuna kadar korur. Ama ömür tükenince artık koruyucular ondan ellerini çeker. O zaman Allah tarafından görevli başka elçiler, başka yasalar çalışır, bedendeki canı alırlar. Araf Suresi’nin 37, En’âm Suresi’nin 93,

Nahl Suresi’nin 32’nci ayetlerinde can alan melekler, çoğul olarak “elçilerimiz” şeklinde ifade edilmiştir. İnsanın ölmesi, yok olması demek değildir. Bedende tekamül eden ruhun Allah’a dönmesidir. İşte bedendeki canı yani ruhu almakla görevli olan melek, ölüm meleğidir. Onun aldığı her can Allah’a götürülür. 11’inci ayetin sonunda olduğu gibi birçok ayetin sonunda da ruhun yüce Allah’a götürüleceği belirtilir.

Yaptıklarından hesap verir

Allah’a götürülen ruh, beden içinde yaptıklarından hesap verir. Çünkü bedende bireyliğini kazanmış, bağımsız bir varlığa kavuşan ruh, davranışlarından sorumlu tutulmuştur. İnsanın ölümü, ahiret hayatının başlaması demektir. Ölen kişinin ruhu, Allah ile karşılaşır ve O’nun huzurunda yaptıklarından hesap verir. Meşhur bir rivayete göre ölüm meleği bir tane olup adı Azrail’dir.

Onun yardımcıları vardır. Ayetlerin çoğunda ölüm meleğinin çoğul olarak anılması, bunların birden fazla olduğunu gösterir. Ancak öncekilerden daha sonra inmiş olan Secde Suresi’nin 11’inci ayetinde, “Sizin üzerinizde görevlendirilen ölüm meleği, sizin canınızı alır” denmesinden, her canın üzerinde bir ölüm meleğinin bulunduğu anlaşılır. Ancak bunların hepsi bir meleğin emrindedir ki asıl ölüm meleği olarak bilinen odur. Ölüm meleği, bir tek olarak bilinir.

DEVAM EDECEK

DİĞER YENİ YAZILAR