SORU: Yıllardır dinimiz bize Kur’ân dışı ilavelerle hep yanlış aktarıldı. Sadece abdest alırken ayakların mesh edilmesi meselesi doğru anlatılsaydı kim bilir kaç kişi şu an namaz kılma mutluluğunu yaşayacaktı. Siz, Peygamber’i haşa Allah’tan üstün gösterme zihniyetine dur diyecek açıklamalarda bulunun ki dinimiz severek, koşarak gittiğimiz sığınağımız olsun. Size sorum şu: Kur’ân-ı Kerîm üzerinde hiçbir kural koyucu olamayacağını kabul ediyoruz. Kur’ân’da üç vakitte namaz kılınması emredilirken Hz. Peygamber bunu neden beş vakte çıkardı? (Özlem Kulaç)
CEVAP: Kur’ân’da üç vakitte namaz kılınması emredilir ama günün belirli saatlerinde seher vakitlerinde, sabah akşam, her fırsatta Allah’ın anılıp övülmesi, tesbih edilmesi de emredilir. Namazın temeli de Allah’ı düşünmek, O’nu anmak, O’nunla iletişim kurmaktır. Buna göre fırsat buldukça Allah’ı anmak üzere namaz kılmak da Kur’ân’ın amacına uygundur. Peygamberimiz de öyle yapmış, gece yarılarında istiğfar etmiş, Rabbini anmış, O’nu övmüş, ayrıca günün içinde de ashabıyla birlikte toplu namaz kılmıştır. Amaç Allah’ı unutmamak, dünyevi işlerin stresini Allah’a yönelerek atmak ve taze bir manevi güç bularak yeniden işe başlamaktır. Böylece yapılan işler daha verimli, hayat daha bereketli olur.
Dinimizde haram olan etler
SİNEM Örteki adlı okurum “At eti haram mı” diye soruyor. Cevabım şudur: At eti haram değildir. Ancak savaş aracı olduğu için at eti yemek mekruh görülmüştür. Bazı mezheplerde ise mekruh da değildir. Kur’ân’da haram olan dört tür et ürünü vardır. Kendi kendine ölmüş hayvan eti, domuz eti, akıtılmış kan (yere aktığı için mikrop kapmış) ve Allah’tan başkasının adı anılarak kesilmiş olan hayvan eti. Ayrıca insan eti yemek de haramdır. Çünkü insan öldürmek en büyük günahtır. Ayrıntı için “Haram olan eylemler” adlı kitabımı okuyun. Bunların dışında haram diye bir şey yoktur. Ancak bir de örf vardır. İnsanlar doğup büyüdükleri kültürden aldıklarının dışına kolay kolay çıkamazlar. Halkın haram saydığı hayvanların etini yemek, o kültürde yetişen insana iğrenç gelir. Mesela çekirge eti haram olmamasına rağmen biz yiyemeyiz çünkü içinde yetiştiğimiz kültürün yargısıyla şartlanmışız