En güzel rejim din ve vicdan özgürlüğü tanıyan demokrasidir

Haberin Devamı

SORU: Kur’ân diyor ki: “Zina eden kadın ve zina eden erkeğin her birine yüz değnek vurun...” Bu emir şu anda ülkemizde uygulanmıyor. Çünkü farklı bir hukuk anlayışına sahibiz. Acaba burada Allah’ın emrine uymama gibi bir durum söz konusu olabilir mi? (Tanju Demir)

CEVAP: Atatürk, Türkiye’ye laik sistemi getirdi. Laik rejimde din kuralları veya kanunları uygulanmaz. Çünkü bu rejimde devlet dinden bağımsızdır. Dinden fetva sormaz. Din, bireylerin vicdanlarına bırakılmıştır. Kişi, bireysel olarak dinin emirlerini uygular. Namaz kılar, oruç tutar, sadaka verir, hacca gider, Allah’ı anar, güzel işler yapar. Bireysel alanda dinin gereklerine göre yaşamak isterse yaşar. Ama devlet yönetimindeki kamusal hukuka birey müdahale edemez. Ceza hukukunu ilgilendiren hükümler, toplumun dünya düzeni içindir.

Toplum kendisine seçtiği düzenle mutlu olur. Din kuralları baskıyla uygulanamaz (Bakara: 256). Bizim ülkemiz için uygun rejim, tüm toplum katmanlarının benimsediği demokratik laik düzendir. Asıl din, gece gündüz, dağ başında ve toplum içinde bireyin Allah ile kendisi arasındaki iletişimi sağlayan iman ve ibadettir. Bu konuda da ülkemizde özgürlük vardır. İsteyen, inancını yaşayabilir. Düzene müdahaleye kalkmadıkça kimsenin inanç ve ibadetine müdahale edilmez. Amaç toplumun mutluluğu ise en güzel rejim din ve vicdan özgürlüğü tanıyan demokratik rejimdir. Aksi takdirde toplumun belki bir katmanı sevinirken öbür katmanlar huzursuz olabilir.

*****

Hutbenin temel amacı

SORU: Cuma hutbelerinin birinci bölümünden sonra okunan “Allah indinde din İslâm’dır” ayeti artık okunmuyor. Nedenini öğrenmek istiyorum. (M. Yavuz Ceylan)

CEVAP: Hutbede şu ayet okunacak, bu ayet okunacak diye bir hüküm yok. Yalnız ikinci hutbenin sonunda Nahl Suresi’nin “Allah’ın adaleti, iyiliği emreden” ayeti okunur. Hutbenin temel amacı, Allah’a hamd ile başlamak, müslümanlara güzel ahlakı öğütlemektir. Daha önce dediğiniz ayeti okuma geleneği yoktu. Sonra bazı imamlar okumaya başladı. Hâlâ da okuyanlar var. Bu ayeti okumak hutbenin gereği değil.

DİĞER YENİ YAZILAR