SORU: Son yıllarda ülkemizde çok ciddi cemaatleşmeler, gruplaşmalar görülüyor. Bu konudaki görüşünüz nedir? (Ahmet Kesen)
CEVAP: Maalesef Türkiye’de cemaatler örgütlenmiş durumdadır. Elbette bu örgütlenmelerde çıkar faktörü de vardır. Ama iyi Müslüman, Kur’ân’ın emirlerine göre yaşayan insandır. Tek yolumuz Kur’ân ve Peygamberimizin sağlam sözlerinin gösterdiği yoldur. Bizim falan veya filan cemaatle işimiz yoktur. Kur’ân’a göre yaşayan her cemaate yakınız ama Kur’ân’ı kendilerine göre yorumlayıp kendilerini en iyi Müslüman sayan gruplarla işimiz olmaz. Çünkü bu, Müslümanların bölünmesine yol açar. Kur’ân bölücülük yapanları uyarmakta ve “Dinlerini parça parça edip, grup grup olanlar var ya, senin onlarla hiçbir ilişkin yoktur. Onların işi Allah’a kalmıştır, sonra (Allah) onlara yaptıklarını haber verecektir” (Enam: 159) buyurmaktadır. Bu sözüm herhangi bir cemaat için değil, geneldir. Örgütlenme normaldir ama dinde bölücülüğe yol açan örgütlenmeler topluma zarar verir. Tabii bölücü olan sadece dini örgütlenmeler değildir. Din karşıtı bu kadar örgütlenme ve kamu oyunu yanlış, dine karşı yönlendirmeler de unutulmamalıdır. Toplum bilinçlenirse her şey yoluna girer.
Namazda besmele
SORU: Namaza durduktan sonra “subhaneke”yi okumadan evvel besmele çekilir mi? Besmeleyi Fatiha’dan sonraki surede de çekmemiz gerekir mi? (Muammer Baturay)
CEVAP: Namaza başlarken tekbirden sonra besmele çekmeden “subhaneke” okunur. Ardından “euzu besmele” çekilip Fatiha ve ardından da besmele çekmeden bir küçük sure veya birkaç ayet okunur.
Duamızı kabul buyur
SORU: Amin sözü, namaz içinde Fatiha’dan sonra söylenirse namazı bozulur mu?
CEVAP: Tek kılınan namazda kişi Fatiha’nın ardından “amin” der. Bu, “Duamızı kabul buyur” demektir. Cemaatle kılarken imam Fatiha’yı bitirdiği zaman cemaat “Amin” der. Kabe’de açıktan okunan namazlarda imam “Valaddallin” deyince cemaat hep bir ağızdan “Amin” der.