SORU: Hocam, kurban konusunda bir hoca diyor ki: “Biz kurbanı her ümmete farz kıldık” mealindeki âyeti alıp bu âyete istinaden bayram kurbanını farzdır diyor. Sizin tefsirinize baktım anladığım kadar Hac kurbanı hariç, farz değil diyorsunuz. O hoca, “Kuran kurbanı çeşitli kelimelerle tanımlar” diyor ve çeşitli âyetlere dayanarak farz olduğunu söylüyor. Bizim gibi ümmi insanlar çelişkide kalıyor hocam, bize kesin bunun yolunu anlatır mısınız?
Hüseyin KÜÇÜK
CEVAP: O hoca ne derse desin, yanlış söylüyor. Mensek kurban değil, genel ibadet anlamına gelir. Ayrıca âyette söz edilen Hacla ilgili kurbandır. O da farz değildir. İsteyen keser. Allah’a gidecek olan kurbanın eti, kanı değil, gönüldeki Allah sevgisidir. Âyet böyle söylüyor.
Kevser Suresindeki venhar kelimesi, eli boğaza kaldırmak demektir. Namazla ilgili olarak tekbir almayı ifade eder. Yani orada “Rabbin için namaz kılmak üzere tekbir al” buyurulmaktadır. Siz eğer Yüce Kurân’ın Çağdaş Tefsiri adlı eserime bakarsanız Kevser Suresinin manasını daha iyi anlarsınız.
O zat kalkmış, şimdi kimsenin söylemediği bir sözü ulu orta söylüyor. Hacceden kimse, temettu ve kıran haccı yapıyorsa kurban kesmesi vacib olur. Ama sadece hac yapana kurban gerekmez. Hacda olmayan öteki Müslümanlar için de zengin olan kimsenin, ailesi adına kurban kesmesi farz değil, sünnettir. Bunu ısrar ile farz haline çıkaranlar, hiç kuşkusuz kurbanı çıkar haline getiren derneklerin çıkarına hizmet etmektedirler. Böylece sevgi kaynağı olan İslam, hayvan katliamını teşvik eden bir din gibi gösteriliyor. Oysa Kurân “Kesilen kurbanların ne atları, ne de kanları Allah’a ulaşmaz. Allah’a ulaşan sizin bağlılığınızdır” buyurmaktadır.
SORU: Kutsal kitabımızın Türkçe meallerinden anladığım kadarıyla (Bakara, Maide ve Hac surelerinden) hac ibadetinin yapılış şekli anlatılırken kurban kesmekten bahsediliyor. Bu durumda: 1. Hacca gitmemiş olanın kurban kesmesi gerekir mi? 2. Eğer kurban herkes için gerekli ise kurban yerine fakirlere para yardımı yapılsa olur mu?
Nihat KABAOĞLU
CEVAP: Hac yapan kimse eğer yalnız hac yapıyorsa kurban kesmesi gerekmez. Ama Hac ile umreyi birlikte yapıyorsa kurban kesmesi vacib olur. Bunun dışında hacda olmayan zengin müslümanların hac bayramında aile için bir kurban kesmeleri sünnettir.
Allah’a ulaşan sizin bağlılığınızdır
Haberin Devamı