Tarih ve kültüre eşlik eden lezzetler şehri: Gaziantep

Haberin Devamı

Gaziantep Aslında sadece Zeugma mozaik müzesi için bile gidilebilecek olan Gaziantep’te gezip tarihi dokuyu gördükçe her biri için ayrı ayrı gelebileceğini düşünüyor insane. Bu kez Dedeman Park Gaziantep’te konakladım ve son derece memnun kaldım. Şehir merkezinde bulunan otel 125 oda ile hizmet veriyor.

Tarih ve kültüre eşlik eden lezzetler şehri: Gaziantep



Gaziantep’in yemekleri o kadar lezzetli ve özel ki, doğal olarak kentin adı geçince bir çok yemeği arka arkaya sıralamak gerekiyor. Bence Gazantep’e ilk kez giden herkes kebap ve et yemekleri için Halil Usta veya İmam Çağdaş’ı seçmeli, baklava için Koçak’a uğramalı, Bakırcılar çarşısını köşe bucak gezmeli ve mutlaka Birecik baraj gölünde tekne turu yapmalısınız. Ayrıca Dedeman otel’de yediğim yöresel lezzetleri de size öneririm. Yöresel lezzetler arasında benim en beğendiklerim Yuvalama (başlangıç), Bostane Salatası, Zeytinyağlı Kuru Dolma, Muhammara ve Ekşili Taraklık (ana yemek) oldu.

Tarih ve kültüre eşlik eden lezzetler şehri: Gaziantep'Sedventure/Suha Derbent'video için tıklayın


Gaziantep yemekleri anlatmakla bitmez ama biraz da kentten bahsedeim size. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en gelişmiş kentlerinden biri. Ancak Gaziantep’in bölgedeki diğer kentlere göre daha çok turisti ağırlıyor olması, ilgi görmesi sadece gelişmişliğinden değil. Aksine, ilk satırlarda da yazdığım gibi kendine özgü yöresel yemekleri, tarihi eserleri, etrafındaki tarihi kentleri ve doğası onu çok özel bir kent haline getiriyor.
Bugünkü Gaziantep için tam bir metropol demek de asla zorlama olmaz. Çünkü kent; Tarihi dokusu, bedestenleri, camileri, kiliseler ile çok büyük bir zenginlik barındırıyor. Gaziantep ayrıca sanayii açısından da Güneydoğu kentleri içinde ayrıcalıklı bir yere sahip.
Yüzlerce yıldır bir çok medeniyeti topraklarında barındıran Gaziantep’e gitmek için öyle bir çok neden var ki. Örneğin üzerinde hala tartışmalar süren Zeugma Antik kenti, Gaziantep Evleri, Kemikli Bedesten, Gaziantep Kent Müzesi, Hayvanat Bahçesi, Bakırcılar Çarşısı bu mekanlardan bazıları…

Nereye gidebilirsiniz?

Zeugma Müzesi


9 Eylül 2011 tarihinde Gaziantep’te açılan ve 1700 metrekarelik mozaik ile Dünya'nın en büyük mozaik müzesi olma özelliğini taşıyan müzedir.Müze, ziyarete açık olduğu ilk bir gün boyunca 3000'in üzerinde ziyaretçi ağırlamıştır.
Gerek mimarisi, gerekse teknolojik açıdan dünyanın önde gelen bir müzesidir. İki bin yıllık mozaiklerin yıllar içinde define avcılarının talanıyla eksilen parçaları, lazer sistemiyle görüntü olarak tamamlanmaktadır.

Gaziantep Kalesi

Gaziantep kalesi kente gidenlerin mutlaka uğradıkları bir yer. Tarihi yapısı ve ihtişamlı görüntüsü ile hemen herkesin ilgisini çekiyor. Kalenin ilk olarak kimler tarafından inşa edildiği bilinmiyor ama günümüzdeki görüntüsünü Bizans İmparatoru Justinyanus döneminde almış. Kalenin yapısına ilişkin biraz bilgi vermek gerekirse; Kalenin çevresi 1 kilometreden uzun. Tam olarak 1200 metre. Kalede cami, sarnıç ve yapı kalıntıları bulunuyor. Kalenin ana yapısı altında bir su kaynağı olduğu biliniyor.

Belkıs(Zeugma)

Gaziantep ilinin Nizip ilçesine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta Fırat Nehri kıyısında bulunan Zeugma 20 bin dönümlük arazi üzerinde bulunuyor.

Mutlaka tadına bakın


Gaziantep’e ilk kez gidiyorsanız mutlaka yapmanız gereken şeyler var. Örneğin kesinlikle ve kesinlikle Gaziantep Baklavasının tadına bakın. Ve baklava kadar tanınmış bir başka tadı daha deneyin. Mesela bir bardak sıcak süt ile antep katmeri yiyebilirsiniz. Tuzlu antep fıstığı da en az baklava ve katmer kadar tadına bakılması gereken bir başka gıda Yuvalama da Gaziantep’e gelip de yenmezse eksik kalınacak bir tat. Ve belki de Doğu ile Güneydoğu Anadolu’nun en lezzeli kebapları bu kentte yeniyor. Unutmayın. Kebapların de bir çok çeşidi var. Neler mi? Yeni dünya, sebzeli, ayva, elma, simit, patlıcan, kazan, kabak, Kilis, ekşili, mantar, yoğurtlu, ayvalı ve tas kebapları olmak üzere 32 türde yapılıyor.



Halfeti

1920’li yıllarda Fransızların işgali döneminde dağıtılan Gaziantepli bazı aileler Halfetiye göç ettiği için halkın büyük bölümü bu ilçeyi Gaziantep’e bağlı gibi kabul ediyor.Bu kent, tıpkı Gaziantep gibi tarihi ve doğa açısından önemli bir turizm merkezi. Burada bulunan Birecik Baraj Gölü’nde tekne ile gezinti yapabiliyorsunuz. Ve gezinti yaparken sular altında kalmış köyleri, Zeugma Antuk kentinin bir kısmını görebiliyorsunuz.

Gaziantep’i anlatırken sözünü etmeden geçemeyeceğim önemli bir isim var. Gifsad Fotograf Derneği kurucusu Erol Doğaner’in Gaziantep’te ve sanata desteği çok etkileyici. Erol Doğaner’in katkılarıyla açılan Doğanlar sanat galerisi yörede yaşayan sanatçıların eserlerini sergilendiği, İstanbul’da bile az rastlanır büyükyükte ve şartlarda bir mekan. Mutlaka gezmenizi öneririm. www.doganlarsanatgalerisi.com Tel:0342 323 23 13

İletişim bilgisi
Setur Tel: 444 0 738 veya 0 (850) 210 0 738 www.setur.com.tr

DİĞER YENİ YAZILAR