Doğu’da kayak turizmi denildiğinde karşımıza çıkan Palandöken Erzurum iline bağlı bir dağ. Kent için dezavantaj gibi görünen kış şartları dağda kayak sezonunun uzun sürmesine neden oluyor. Çünkü Erzurum’da yılın dört-beş ayı çetin kış şartlarında geçiyor. Kenti turizm açısından önemli hale getiren şey, sadece Palandöken’in pistleri değil elbette. Tortum Şelalesi, rafting yapılan Çoruh Nehri gibi önemli yerleri var. 1514’te Osmanlı topraklarına katılan Erzurum’da tarihi yapılar oldukça iyi korunmuş. Aralarında Çifte Minareli Medrese ve Yakudiye Medresesi bulunuyor. Yakudiye Medresesi ilginç mimarisi ve antik kalesiyle ünlü. Erzurum, Kapalıçarşı’da bulunan tezgahlarda yerel madenlerden çıkarılan, dünya çapında ünlü Oltu taşı ile işlenmiş çeşit çeşit takı ve dekoratif objeler satılıyor.
Erzurum’un turistik kayak dağı
Palandöken bir kayak merkezi olarak kente gerçekten çok önemli bir turizm geliri sağlıyor. Palandöken, kayakseverlerin Türkiye’deki en gözde mekânı diyebiliriz. İdeal kar kalitesine sahip dağda, farklı zorluk dereceleri olan birçok kayak pisti bulunuyor. Dedeman’ın Palandöken’de iki ayrı oteli var. Palandöken ayrıca, yıl boyu tutarlı devam eden kar seviyesi ve muhteşem manzaraları ile unutulmaz bir tatil fırsatı sunuyor. Şehir merkezine 2 km. uzaklıkta olan Dedeman Palandölen Ski Lodge, havaalanına 14 km., otogara ise 7 km. uzaklıkta bulunuyor.
Dağın şahane görüntüsünde günün yorgunluğunu atmak isteyen misafirler için geniş ve konforlu odalar, keyif terasları ve lobi ile keyifli ortam yaratılmış.
Dedeman’a yakın gezilecek adresler
Erzurum Kalesi
Erzurum’a 8 km uzaklıktaki kalenin 5’inci yüzyılda Bizanslılar tarafından yapıldığı sanılıyor. İç kale mescidine yaptırılan Saat Kulesi görülmeye değer. Kule, Saltuklu Emirlerinden Muzaffer Gazi Bin Ebü’l Kasım tarafından 12’nci yüzyılda yapılmış.
Tortum Şelalesi
Erzurum’un 103 km kuzeyindeki Tortum Gölü’ne akan şelale, gerçek bir doğa harikası. 48,5 metreden dökülen çağlayanın heybeti görülmeye değer. Erzurumlular sıcak havalarda buraya akın ediyor. Tortum’a gelmişken, birçok restoranın yaptığı ‘cağ kebabı’nın mutlaka tadına bakmalısınız. Bölgede rafting ve kamp yapma imkanı da var.
Çoruh Nehri
Erzurum’un İspir ilçesi sınırlarından geçip Artvin’e uzanan Çoruh Nehri, dünyanın her yerinden rafting meraklılarını ağırlıyor. Suyu en hızlı akan nehirlerimizden olan Çoruh, 1993 Dünya Rafting Şampiyonası’na ev sahipliği yapmıştı. Rafting yapamasanız bile doğal güzelliklerini görmek için mutlaka gidin. Çoruh’a kent merkezinden her gün otobüs var. Yol 3,5 saat sürüyor
Amatör ve profesyonel kayakçıların tercihi
Otel pistin başında yer alıyor ve bu anlamda çok cazip. Bölgedeki kış turizmi potansiyeli ve kış oyunlarının burada yapılması nedeniyle yenilenmiş. Amatör ve profesyonel kayakçıların özellikle tercih ettiği Dedeman Palandöken otelde farklı uzunlukta liftler, gondol, kayak pistleri var. Ayrıca kayak kiralama ve kayak dersleri imkanları da bulunuyor.
Akşam yemeği
Şömine Restaurant: Türk ve dünya mutfaklarından lezzetlerin servis edildiği, 60 kişi kapasiteli restoranda pazar hariç her gün canlı müzik eşliğinde yemek yiyebilirsiniz.
Çoban Salatası a la chef, közde patlıcan ve nar ekşisi sos ile ılık keçi peynir salatası, akdeniz yeşillikleri ve balsamic sirke sos ile kakule aromalı kök triolu mantar soslu bonfile, röşti patates ile ızgara piliç diskleri Buğday salatası yatağında tavuk diskleri ve sote sebzeler...
Kayak Alanları: 2.100-3.172 m arası
Toplam Kayak Pisti: 42 km
En Uzun Pist: 12 km
1 gondol lift
9 adet chair lift
1 adet t-bar
1 adet bant
Moggle pist