Ege'de tanıdık bir kasaba: Kavala

Türk sınırına sadece 170 km uzakta bir sahil kenti Kavala. Bir zamanların Türk nüfusu yoğun kenti bugün artık öyle değil ama mutlaka gidip görün derim.

Batı Trakya’nın en önemli kentlerinden Kavala’nın tarihi M.Ö 600’lü yıllara kadar uzanıyor. Kavala, 1387’den 1912 yılına kadar Osmanlı topraklarına ait bir şehirmiş. Mübadeleye kadar müslümanların yoğun olarak yaşadığı Kavala 1923 yılında gerçekleşen mübadele sonrasında Kapadokyalı Rumların kente yerleşmesiyle Müslüman nüfusunu kaybetmiş. Bugün 60 bin kişinin yaşadığı kentte çok fazla Türk nüfusu ve Müslüman etkisi bulunmuyor. Ancak Kavala eski ve yeni kent yapısıyla mutlaka görülmesi gereken bir turistik şehir.


Egede tanıdık bir kasaba: Kavala

Ne yenir?

Kavala’da en iyi yemekleri yiyebileceğiniz yerlerden biri Batis Restoran. Araç ile kente sadece 5 dakika mesafede bulunan mekanda çok yakından tandığımız tatlar harika pişiriliyor. Mesela kızartmalar ve balık ayrıca salata inanılmaz lezzetli. Karides ve kalamar en az bizim Ege’dekiler kadar iyi. Balık ise ızgara ya da kızartma fark etmez. Yanında da uzonuzu içebilirsiniz. Kavala’da tüm Yunanistan’da olduğu gibi damak tadınıza uygun çok yemek bulacaksınız.

Haberin Devamı

Egede tanıdık bir kasaba: Kavala

GEZİLECEK YERLER

Görkemli bir su kemeri

Kavala’nın girişinde; kenti gezenleri Osmanlı döneminden kalma su kemeri karşılıyor. Kanuni Sultan Süleyman’ın o dönemde şehirde yaşayanların su ihtiyacını karşılamak için yaptırdığı kemer hala yapısını koruyor. Su kemerinin altından bugün su yerine otomobiller geçiyor.

Eski şehri gezin

Kavala’nın eski bölümünü gezmeye çıkmadan önce iyi hazırlık yapmanız lazım. Dar ve yokuşlu sokaklarda yürürken iyi bir spor ayakkabı ve yanınızda su bulunması iyi olur. Tabii ki bir fotoğraf makinası zorunlu çünkü görsel olarak eski kent harika manzaralar sunuyor. Eski şehre doğru gezintiye başladığınızda karşınıza Aziz Nikolai Kilisesi çıkacak. Aslında burası 1530 yılında İbrahim Paşa adına Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan bir cami. Ancak 1926 yılında minaresi kısaltılıp çan kulesine dönüştürülmüş.

Egede tanıdık bir kasaba: Kavala

İmaret

Osmanlı döneminde Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın inşa ettirdiği ve hem medrese hem de aşevi olarak kullanılan İmaret Mısır Hükümeti tarafından alınmış ve şimdi Kavalalı bir iş adamı tarafından işletilen çok lüks bir otel.

Haberin Devamı

Yeni şehir

Kavala’da eski şehirde gezip yeterince yorulduktan sonra sahilde bir kahve içip soluklanıp yemek yiyebilir ve gece olunca yine sahilde kafelerde eğlenebilirsiniz. Zaten tüm Kavala sahile iniyor denilebilir.

Egede tanıdık bir kasaba: Kavala

Alışveriş

Kavala’ya kadar gelmişken buradan Kavala kurabiyesi almadan dönmek mümkün değil. Bademli un kurabiyeleri özellikle çay ile oldukça güzel gidiyor.

DİĞER YENİ YAZILAR