Kandıra’daki Narköy, hafta sonu doğa ile baş başa olmak isteyenler için iyi bir alternatif. Yüz dönüm arazi üzerine kurulu otel, organik tarım eğitim merkezi olarak da hizmet veriyor.
KOCAELİ’NE bağlı Kandıra; İstanbul’a yakınlığı ve olağanüstü doğasıyla avantaj sağlayan önemli destinasyonlardan biri. Geçtiğimiz hafta, Kandıra’da 1.5 yılı aşkın bir süredir
hizmet veren sürdürülebilir turizm merkezi Narköy ile tanıştım.
Özellikle hafta sonları ya da kısa tatilleri değerlendirmek; doğa ile buluşmak isteyenler için ideal bir ekolojik otel burası…
100 dönüm araziye kurulu, üç tarafı ormanlarla çevrili olan yerleşke; sadece otel bölümü ile sınırlı değil. Aynı zamanda organik tarım merkezi olan Narköy, Türkiye’nin tek; dünyanın ise sayılı eğitim odaklı ekolojik merkezlerinden biri…
Aile bireylerinin uzmanlıkları bir araya gelmiş
Merkez, ekolojik ve organik yaşama uzun yıllardır emek veren Kuşçu ailesinin ‘eğitim çiftliği’ fikri ile ‘eğitim oteli’ fikrinin buluşmasıyla oluşmuş. Burası, tesisin konsept ve organik tarım yöneticisi anne Nardane Kuşçu, eğitmen oğlu Ozan Kuşçu ve mimar kızı Beste Kuşçu’nun uzmanlıklarının bir araya gelmesiyle, alanında ilkler arasına katılmış.
Kuruluş prensibi olan ‘insanın doğaya bağlı kalması’ fikri, burada görev alan her birey ve dünyanın farklı ülkelerinden sürdürülebilirlik alanında bilgi birikimlerini paylaşmak için buraya gelen gönüllü gençlerin çalışmalarının da temelini oluşturuyor.
Narköy’ü farklı kılan özellikleri aktarmak gerekirse; sofraya gelen gıdaların yüzde sekseninin burada üretilmesi önemli... Bunun dışında otel kısmında kullanılan mobilyalarının çoğu iç mimar Emir Drahşah ve Beste Kuşçu tarafından tasarlanmış ve inşaat zamanından kalan malzemelerin çoğu da geri dönüştürülerek iç ve dış alanlarda değerlendirilmiş. Sürdürülebilirliği esas almış olan merkezin dikkat çeken bu yaklaşımının yanı sıra; yağmur ve drenaj suları binaların çatısında kurulan sistemle biriktiriliyor ve tesiste kullanılan tüm su güneş panelleriyle ısıtılıyor.
Tesis sadece dönüştürülmüş mobilyalarıyla değil, inşasıyla da doğaya zarar vermeyen bir prensipte konumlanmış. Hafif çelik modüller olarak tasarlanmış otel alanının kolonlar üzerinde inşa edilmiş olması, toprak içindeki tüm hareketliliğin de sürekliliğini sağlıyor. Bu da şu demek oluyor ki; konaklama modülleri yerinden kaldırmak istense bile, doğa kendini çok kısa bir süre içinde burada hiçbir tesis olmamışcasına yeniliyor.
Dünyanın sayılı tohum banklarından biri
Sürdürülebilir hayat tarzına bakış olarak tanımlanan permakültür prensipleriyle oluşturulan Narköy, çocuklar için de ideal. Şöyle ki; hiçbir şeyi atmamak, her ürünü değerlendirmek, ekmek ve ektiğin ürünü yemek-içmek, sürdürülebilir yaşama dair bakış açısı geliştirmek gelecek nesiller için çok daha değerli…
Gelecek nesiller için değerli bir başka girişim ise, burada 800’den fazla tohumun depolandığı bir tohum bankasının oluşturulması. Dünyanın sayılı tohum bankalarından biri olan banka, özel bir sistemde korunuyor ve Türkiye’nin ve dünyanın farklı noktalarından toplanmış tarihi geçmişi de olan tohumları barındırıyor.
- Narköy’e ulaşmak için:
Kıncıllı Köyü, Yayla Mevkii, Kandıra /c18info@narkoy.com Tel: 0 541 486 43 20
Orman yürüyüşünde doğal tatlar
Yerleşkenin ormanlık alanında yürüyüş imkanı sunması, doğada olma halinin en dinlendirici kısmı olsa gerek... Yürüyüşler esnasında mevsimine gore incir, böğürtlen, elma, armut, farklı otlar, kestane, mantar gibi besinleri toplamak oldukça keyifli. Gün doğumunda horoz sesleriyle uyanmanın verdiği köyde olma duygusunu; akşam üzeri güneşin vadiye batmasıyla unutup; organik atıştırmalıklar ve müzik eşliğinde keyfe dönüştürmek mümkün.
Sempozyumlar, sanatsal aktiviteler, yazarlarla edebiyat sohbetleri ve sevilen müzisyenlerle buluşmaların da yapıldığı eko-otelde, konserler kapalı alan ya da mevsimine göre doğada, ateş başında yapılıyor. Bireysel eğitim ve buluşmalar için 12 ay hizmet veren tesisten yararlanmanız için mutlaka otel müşterisi olmanız gerekmiyor. Günübirlik eğitim ve etkinliklerin de bir parçası olmanız mümkün.