Kapalı kutu İran artık gezginler için gözde destinasyonlardan biri. Bu bahar aylarında kadim topraklarda zaman geçirmenizi tavsiye ederim.
Kadınlar için bir hatırlatma daha ekleyeyim: Uçaktan indiğinizde bagajınızı almadan önce başınızı örtmeniz gerekecek. Bir hatırlatma da erkekler için: İran’da erkeklerin şortla gezmesi yasak. İran’da aralarında nikah olmadan kadın ve erkeğin aynı yerde konaklaması yasak; ancak bu, turistler için geçerli değil. Evli olmadığınız halde karşı cinsinizle aynı odada kalmanızın bir sakıncası yok. Seyahatiniz boyunca harcayacağınız para miktarını önceden belirleyip nakit taşımanız gerekiyor. Çünkü İran’da kredi ve banka kartları kullanılmıyor.
Masal Tebriz’den başlasın...
İstanbul’dan Tebriz’e uçakla 2,5 saatte ulaşılıyor. Ağırlıklı nüfusu Azeriler oluşturduğu için özellikle dil konusunda pek sıkıntı yaşamadım. Tebriz’de görülmesi gereken yerlerin başında Azerbaycan Müzesi ile Şehriyar ve daha pek çok şairin mezarının yer aldığı “Şairler Anıtı“ bulunuyor. Elbette dünyanın en büyük çarşısı olan 7 kilometre karelik “Kapalı Çarşı“yı da unutmamak gerekiyor.
Tahran’ın ihtişamlı müzeleri
Tahran, güneyinde iki üç katlı soluk renkli tuğla evlerin ve kuzeyinde modern yapıların bulunduğu, iki çehreli bir başkent. Burada görmeniz gereken önemli müzeler var. Gülistan Sarayı ve saraydaki Ayna Salonu çok ihtişamlı. Milli Mücevherat Müzesi, dünyanın en pahalı müzesine yaraşır bir güvenlik önlemiyle içeriye girdim; elbette çantasız, telefonsuz, fotoğraf makinesiz... 12 yaşından küçük çocukların müzeye alınmadığını da hatırlatayım.
Ve Şiraz...
İsfahan’ın küçük kardeşi olan Şiraz, “şairler şehri” olarak da adlandırılır. Şirazi ve Hâfız’ın beyitlerine de ilham veren ve gezmekten fazlasıyla keyif alacağınız mistik bir şehir burası. Özellikle de M.Ö. 6. yüzyıldan kalma Persepolis antik kentini, Kerim Han Kalesi ve İrem Bahçesi’ni görmeden buradan ayrılmayın.
Aklımda bambaşka bir İran’la dönüyorum artık evime... İran’a gitmek için : www.prontotour.com Tel: 444 9 192