Antik zamanlardan günümüze Girit

Yunanistan'ın en büyük adası konumundaki Girit, Akdeniz'deki önemli konumu, yemekleri, iklimi ve binlerce yıllık geçmişiyle ideal bir tatil rotası.

Son yıllarda giderek daha fazla Türk, Yunan Adaları’na seyahat ediyor. Bu hafta ben size harika sahilleri olan bir ada olan Girit'i tavsiye edeceğim. Zeytin bahçeleri, berrak koyları, üzüm bağları ile Girit tam bir tatil adresi.

Akdeniz'in beşinci büyük ve Yunanistan'ın en büyük adası olan Girit, Avrupa'nın ilk uygarlıklarından biri sayılıyor. Ada, aynı zamanda Minos Krallığı’nın da önemli yerlerinden biri. Yani Girit'e gidince sadece deniz, kum ve güneş tatili değil, tarihi ve kültürel gezi de yapacaksınız.

Antik zamanlardan günümüze Girit

Sıcak, cömert ve misafirperver bir ada

Girit'in gizemi son derece derin. Girit’in en ünlü yazarı Nikos Kazancakis, "Bu adaya her ayak basan sıcak ve iyilikle damarları saran, gizemli bir gücü fark eder, ruhunun büyüdüğünü hisseder” diye bahsediyor kitaplarında buradan. Ege’nin güney tarafında mistik, sıcak ve misafirperver, saf ve cömert bir adadır. Girit, Yunanistan ruhunu yakalar. Kandiye, Resmo, Hanya, Aya Nikola, Elounda, Ierapetra, Malia, Hersonissos, Estiye, İsfakya gibi sayısız kültürel ve doğal güzelliğe ev sahipliği yapıyor. Girit, etkileyici ve görkemli manzarası, içten ve capcanlı ruhu, zengin tarihi, dünyaca ünlü yemekler, insanları ile büyüler ve duyuları baştan çıkarır.

Haberin Devamı

Gezilip görülecek yerler

Girit'te görülecek yerler arasında; Phaestos Sarayı, Dikteon Mağarası, Hania Arkeolojik Parkı, Girit Arkeoloji Müzesi, Koules Venedik Kalesi, Forteza Kalesi var. Ada pek çok müze ve sanatsal galeriye sahip.

Antik zamanlardan günümüze Girit

Taze sebzeler ve zeytinyağı ile harman- lanmış lezzetler sofraları süslüyor.

Deniz mahsullerinin tadına varın

Ada’nın çok özel yemekleri var. Kritikos paksimatos (sert peksimet üzerine zeytinyağlı tuzlu lor), çiporta, Girit kalyesi, izvinye (yabani sarmaşık), levrek balığından şevketi bostan, maratha (kuzu etli arap saçı) mustalevria gibi.. Aynı zamanda Girit ile Türk mutfağı arasında benzerlik bulunuyor. Kabak-patlıcan kızartması, dolma, şiş kebap sık tüketilen yemeklerden. Girit’te yemek deyince akla mutlaka çeşit çeşit otlarla yapılmış ağırlıklı zeytinyağlı yemekler geliyor. Ada’da özel Girit mutfağını en iyi temsil eden restoran Herb's Garden Restaurant... Manzarası ve yemekleri ile mutlaka bu deneyimi yaşamalısınız. Kastella ise Venedik Limanı’nda bulunan deniz lezzetlerini sunan bir adres. Yine liman bölgesinde güzel bir manzara ile yemek yemek isteyenler için Paralia Seaside Reastaurant seçenekler arasına alınabilir. Burada yine taze deniz mahsülleri ve kızartılmış kabak yenebilir.Yerel tatları ve mimarisi ile diğer restoranlar dan ayrılan Peskesi size farklı bir tat sunuyor.

Haberin Devamı

Antik zamanlardan günümüze Girit

Girit Adası gündüz plajları geceleri ise ışıltılı mekanlarıyla eğlence sunuyor.

Her bütçeye göre eğlence var

Girit ve gece eğlenceleri meşhur. Bütçeniz ne olursa olsun kendi isteğinize göre bir eğlence mekanı bulacaksınız. Fabrica, Enigma, Amnesia eğlenmek için ideal adresler.

Konaklama

1- GDM Megaron Hotel

2- Galaxy Hotel Iraklio

3- Kronos Hotel

4- Hotel Mirabello

Hediyelik el işleri

Geniş bir alışveriş yelpazesi sunan Girit Adası hediyelik eşyadan, el sanaatlarına, büyük alışveriş merkezlerine rastlamak mümkün. Buradan sevdiklerinize Girit Adası’nı hatırlatan magnetler, el işleri ve porselen tarzı eşyalar alabilirsiniz.

Haberin Devamı

Antik zamanlardan günümüze Girit

Phaistos Diskinin üzerinde 242 farklı karakter bulunuyor.

Dünyanın ilk basılı belgeleri burada

Girit'in en büyük yerleşim yeri olan Kandiye’de, Kral Minos'un sarayının da bulunduğu Knossos antik kenti ve civarında yapılan kazı çalışmalarında çıkarılan eserlerin sergilendiği müzeleri -en başta Heraklion Arkeoloji Müzesi'sini- görmenizi özellikle tavsiye ederim. Heraklion Arkeoloji Müzesi'nin en ilginç parçası ise üzerindeki yazılanların hâlâ çözülemediği Phaistos Diski'dir. Disk pişirilmiş kilden yaplımş ve iki yüzeyinde de pres ya da zımbalarla yapılmış karakterler vardır. Diskin baskının Çin’de başlamasından 2500 ve Gutenberg İncil’inden 3000 yıl önce yapılmış dünyanın ilk basılmış belgesi sayılır.

DİĞER YENİ YAZILAR