Gelecek 3 saatte mi belirlenecek?

Bu soruyu çok duyarız. Aslında bu soru, yakınmayı yansıtan bir sorudur. Daha çok şans, daha çok imkan verilmesini isteyen bir isyandır

Haberin Devamı

Bu soruyu çok duyarız. Aslında bu soru, yakınmayı yansıtan bir sorudur. Daha çok şans, daha çok imkan verilmesini isteyen bir isyandır. Gelecek 3 saatte mi belirlenecek? Evet, gelecek 3 saatte belirlenecek! Geleceğin belirlenmesi için, 3 saat yeterli bir süredir. Biliyorum; karşı çıkacaksınız, kabullenmek istemeyeceksiniz. İki sınav olsa, üç sınav olsa... Daha iyi olmaz mı diyeceksiniz... Şunu kabullenin, sonuç değişmeyecek. Gerçeklerin arkasına saklanmayın, sorumluluktan kaçmayın. Oyunun kuralları belli, oyunu kurallarına göre oynamak lazım... Aslında gelecek belirlendi, gelecek şekillendi. Gelecek belli, geleceği siz belirlediniz; kendiniz belirlediniz, sınav belirlemeyecek. Geleceği belirleyen, sınav değildir. Kişinin kendisidir, kişinin yaptıklarıdır, davranışlarıdır. O zaman, diyeceksiniz ki sınava ne gerek var? Sınav: Geleceği belirleyen ana unsur değil, sadece bir araçtır. Kazanan ve kaybeden, sınavda belli olmuyor, sınav öncesindeki tutum ve davranışlarından belli oluyor. Sınav, sınav başlamadan kazanılıyor veya kaybediliyor.

Bazı şeylerin iyi gitmediğinden şikayet ediyorsanız, unutmayın ki direksiyonda siz varsınız. Kaptan sizsiniz, rotayı belirleyen sizsiniz. Rüzgara karşı mı yelken açacaksınız, yoksa akıntıya karşı mı kürek çekeceksiniz, bunu siz belirleyeceksiniz. Ben, sınavı; bir tahlil sürecine benzetiyorum. Sınav esnasında, tahlil olacaksınız. Çoğu insan, tahlil olmaktan korkar. Ya kötü bir sonuç çıkarsa diye, gerçekle karşılaşmaktan korkar ve kaçar. Ertelemeye çalışır. Halbuki, olan olmuştur. Fazlalık veya eksiklik şekillenmiştir. Tahlil sonucunda, şu eksik veya bu fazla derler. Sonucu belirleyen; tahlil gibi gözükse de, aslında sonuç daha önceden belirlenmiştir. Diyeceksiniz ki: Peki ya o gün, başımıza bir şey gelirse? Evet, gelebilir. İnsanız, can taşıyoruz. Her an, başımıza bir iş gelebilir. Bu, bizim dışımızdaki bir olaydır. Bizim elimizde olmayan bir durumdur. Bazı şeyler vardır ki, bunlara biz müdahale edemeyiz. Buna, bu duruma kader diyebiliriz. Kader diyemeyeceğimiz, kabullenemeyeceğimiz şeyler de var; sınava hazırlık süreci gibi. İşte, sınava hazırlık sürecinde takınacağımız tavır ve davranışlar, bizim geleceğimizi belirleyen ana öğelerdir. Ders ayrımı yaparsan, 'bu dersi sevmiyorum' dersen, 'bu dersin bana puan katkısı az, onun için çalışmaya değmez' dersen, 'ne kadar çalışsam da yapamam' anlayışını terketmezsen, işin kolayına kaçarak kazanacağını zannedersen; sana 3 saat yetmez!

DİĞER YENİ YAZILAR