Dört farklı kitap

Haberin Devamı

Bugün çok fazla yorum yapmadan dört kitaptan söz etmek istiyorum. İkisi anı. Bunlardan ilki KCK Davası’ndan tutuklanan Prof. Büşra Ersanlı’nın “Bir BDP’linin Cezaevi Tanıklığı” alt başlığını taşıyan “Bulut Falı” (Can Yayınları). Büşra Hoca, 28 Ekim 2011 sabahı başlayıp 28 Haziran 2012 gününe kadar süren yaklaşık 8 aylık tutukluluğunu gün gün kâğıda dökmüş.

Malum, onun başına gelenlere bugünkü cemaat-hükümet savaşında sık sık atıfta bulunuluyor. Hükümet çevreleri onun cemaat komplosuna kurban gittiğini iddia ederken, karşı taraf da her şeyin Başbakan Erdoğan’ın bilgisi dâhilinde yaşandığında ısrarcı.
Dört farklı kitap
“Kendi aklımla ve gözümle izlediğim ancak yanımdakilerin sözleriyle denetlemeye çalıştığım bir tanıklık” diye tanımladığı kitapta sadece kendi öyküsünü değil birlikte yattığı diğer kadınları; dışarıda kendisiyle dayanışma içinde olanları da anlatmış Prof. Ersanlı.

Tahta bavul

İkinci anı kitabı Mustafa Özyürek imzalı: Tahta Bavulla Çıktım Yola (Doğan Kitap). 1985 yılında Nokta Dergisi’nde gazeteciliğe başladığım zaman tanıdım Mustafa Bey’i. Gelişim Yayınları’nın patronu Ercan Arıklı’nın mali işlerdeki en güvendiği isimdi. Biz çalışanlar da bu son derece nazik yöneticimizi çok severdik.

O tarihte hangi parti vardı hatırlamıyorum ama Özyürek merkez solda siyaset yapan birisiydi. Ve Deniz Baykal’a yakın olmakla bilinirdi. Hâlâ öyle. Kitabında CHP başta olmak üzere merkez sol siyasetteki 40 yılını çok ayrıntılı bir şekilde anlatıyor.

Tabii bol bol yeni kurulan partiler, birleşen partiler, kulisler ve kurultaylar var kitapta.

Seçimden önce

Siyasetle devam edelim. Yine merkez sol siyasetin önde gelen isimlerinden Erol Tuncer, yine çok yararlı bir araştırma kitabı hazırlamış: 1923’ten Günümüze Cumhurbaşkanlığı Seçimleri. Türkiye Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı (TESAV) tarafından basılan kitapta 2007’ye kadarki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tümü, değişik anayasaların yürürlükte olduğu dönemlere göre sistematik bir biçimde incelenmiş.
Dört farklı kitap
Her ne kadar ülkemizde cumhurbaşkanı ilk kez halk tarafından seçilecek olsa da, bugüne kadarki seçimleri hatırlamak, özellikle bazılarının ciddi krizlere yol açtığı düşünülürse ufuk açıcı olabilir.

Bir acayip sözlük

Son olarak İslamcılık düşüncesi denilince akla ilk gelen isim olan Prof. İsmail Kara imzalı 530 sayfalık bir sözlükten söz etmek istiyorum. Fakat bu çalışmanın İslamcılıkla doğrudan bir ilgisi yok. Prof. Kara kendi memleketinin, Rize’nin Güneyce İlçesi’nin sözlüğünü yapmış.

Aslında “Bir Doğu Karadeniz Köyünün Hafızası ve Nâtıkası” alt başlığını taşıyan Güneyce-Rize Sözlüğü (Dergâh Yayınları) yeni bir kitap değil. İlk baskısı 2001’de yapılmıştı. Ancak Prof. Kara aradan geçen süre içinde yeni kaynaklardan da yararlanarak çalışmasını genişletmiş, içine bol miktarda görsel malzeme de serpiştirmiş. Sonuçta ilkinden üç misli kalın bir kitap ortaya çıkmış.

DİĞER YENİ YAZILAR