Prostat hastalıkları orta yaş ve üzeri erkeklerin en sık karşılaştığı sağlık problemleri arasında. 40 yaş üzerinde her erkeğin prostatı büyümeye başlıyor. Durum böyle olunca hemen her hastam “Prostat sağlığı için ne yiyelim?” diye merak ediyor. İşte önerilerimiz:
Sağlıklı yağlar ve vitamin zengini besinler tüketin
Trans yağlardan uzak, omega-3’ten zengin bir diyetin prostat sağlığını olumlu etkilediği biliniyor. Omega-3’ü balıkta, semizotu ve kuruyemişlerde bolca bulabilirsiniz. Sebzelerden brokoli, karnabahar, kabak, karalahana, Brüksel lahanası, soğan, sarımsak ve kırmızı turpu tercih edebilirsiniz. Domateste bulunan likopen ciddi bir prostat dostu. Yeşil çayın ve E vitamininden zengin buğday, kuruyemiş, soya fasulyesi ve avokadonun prostat sağlığına katkısı var. Kömür ateşinde yoğun şekilde pişmiş etlerden ve işlenmiş et ürünlerinden uzak durun.
Kilonuzu ve bel çevrenizi mutlaka kontrol edin
Bel çevresi kalınlığı kalp kadar cinsel ve ürolojik sağlık için de önemli bir risk. Bel çevresi 100 cm üzerine çıktığında idrar sıkıntıları, prostat büyümesi ve PSA (prostat spesifik antijen) değerleri artıyor. Cinsel fonksiyon sorunları riski de yüzde 70’in üzerine çıkıyor. Vücut Kitle Endeksi 32.5’ten yüksek kişilerde de prostat kanserinin çok daha agresif seyrettiğini biliyoruz. Bu nedenle kilonuzu dikkatle takip edin. Bel çevrenizi 94 cm altında tutun.
İdrar sıkıntınız varsa ne içtiğinize dikkat edin
İdrarda yanma - sızı, sık idrara çıkma, kesik kesik idrar yapma gibi şikayetler yani alt idrar yolu sıkıntıları her beş kişiden birinde görülüyor. Prostat hastalarının ise hemen hemen tamamında bu şikayetlere rastlanıyor. Bir araştırmaya göre mesaneyi rahatsız eden kafeinli, karbonatlı ve asidik içeceklerden uzak durmak şart. Günde 2 kahveden fazlasını tüketmemek gerekiyor. Kolalı ve şekerli içecekler ise idrar şikayetlerini 2 kat artırıyor. Nar suyunun ise prostat kanserinin ilerlemesini yavaşlattığı gösterildi. Günde 1-2 bardak nar suyu tüketebilirsiniz.
Düzenli egzersiz yapın
Harward Üniversitesi’nde 30 binden fazla erkek üzerinde yapılan bir çalışmada düzenli egzersiz yapan erkeklerde prostat büyümesi ve idrar şikayetlerinin azaldığı gösterildi. Yine İtalya’da yapılan başka bir çalışmada 3 ay boyunca düzenli yürüyüş yapanlarda kronik prostat enfeksiyonlarının hafiflediği ortaya kondu.
Prostat kontrollerini ihmal etmeyin
Biz mutlaka 45-50 yaşından itibaren her erkeğin her yıl bir kez ürolojik muayene olmasını öneriyoruz. Bu şekilde henüz belirti vermemiş, şikâyete yol açmamış erken evredeki prostat kanseri, erken teşhis edilebiliyor. Yine her erkekte doğal olarak meydana gelen prostat büyümesinin ne boyutta olduğunu saptayabiliyoruz. Muayeneye ek olarak kanda bakılan PSA (prostat spesifik antijen) testi de bize prostat sağlığı ile ilgili önemli fikir veriyor.