Vajinal ve klitoral bölgedeki duyumların azalması cinsel uyarılma, orgazm mekanizmalarını zorlaştırıyor, cinsellikten zevk alamama şikayetini ortaya çıkartıyor.Vajinal ve klitoral bölgedeki duyumların azalmasına yol açan pek çok neden bulunuyor. Hormonsal dengesizlik veya eksiklikler, diyabet,MS gibi altta yatan hastalıklar, doğum veya menopoz, kullanılan ilaçlar, geçirilen travma veya ameliyatlar vajinal ve klitoral bölgedeki hislerin azalmasına sebep olabiliyor.
Cinsel uyarılma bozukluğu yaşayan kadınlarda da bu duruma neden olabilecek organik, psikolojik, ilişkiye dair faktörler araştırıldıktan sonra kişiye uygun bir tedavi planı uygulanıyor. İşte bu noktada vajinal ve klitoral bölgedeki duyumsal seviyeyi objektif olarak ölçmek çok büyük önem kazanıyor. Artık uluslararası tedavi protokolleri düzenlenirken, öncelikle Biothesiometre ölçümü ile vajinal ve klitoral bölgedeki duyumsal seviyeyi tespit etmek gerekiyor. Özellikle Biothesiometre sonuçlarını yorumlayarak tedavi sürecinde gerekli düzenlemeleri yapmak çok önemli.
Tabii cinsel uyarılma sorunu yaşayan kadınlarda orgazm veya istek problemi de görüldüğünden birden fazla tedavi gerekebiliyor. Tedavide bazı lokal veya sistemik hormon tedavileri, damarsal ilaçlar kullanılabiliyor. Risk faktörleri azaltılıyor, altta yatan sağlık problemleri tedavi ediliyor. Sosyo-kültürel faktörler, ilişki sorunları veya depresyon-kaygı-performans endişesi gibi nedenler terapi ile tedavi ediliyor. Partnerle iletişim uyarılma sorunlarında önemli. Kadınların cinsel sorunları olduğunda mutlaka eşleriyle konuşması gerekiyor. Amaç her zaman cinselliğin kalitesini, tatmin seviyelerini arttırmak dolayısıyla hayat ve ilişki kalitesini düzeltmek. Kadının kendisine neyin zevk verdiğini öğrenmesi, kendi cinselliği ile barışık halde olması ve partneri ile iletişimde olması da tedavi açısından gerekli.
Uyarılma sorunları orgazm problemlerine yol açar mı?
Hazırlayıcı faktör olarak uyarılma eksikliği, ağrı problemleri orgazm problemine yol açabiliyor. Biz zaten kadın cinselliğinde birden fazla problemin bir arada görüldüğünü görüyoruz. Cinsel uyarılma bozukluğu tekrarlayan şekilde ya da sürekli biçimde cinsel uyarılara cevabın olmaması ve/veya yeterli vajinal kayganlığın devam ettirilememesi. Bu durum aslında fiziksel uyarılma eksikliğinden değil, daha -çok uyarılmanın kişisel olarak algılanamaması ile ilgili. Bazı durumlarda kadında vajinal kayganlık yani lübrikasyon oluşsa da hiçbir cinsel uyara karşı cinsel heyecan ve zevk hissi oluşmaz.
Orgazm olmadan cinsellik olur mu?
Bazen de kadın cinsel olarak uyarıldığını hissetse de vajinal lübrikasyon veya vajinal dokularda kanlanma artışı gibi cinsel uyarılma belirtileri oluşmaz. Yani kadın dokunsal, görsel, işitsel veya zihinsel uyarılardan heyecan duyar ama vücudu buna yanıt vermez. Tabii bazı durumlarda biz bu iki durumu birden yaşayan kadınlar da görüyoruz.
Her seferinde orgazm olmak şart mıdır?
Kadınlarda her seferinde orgazm olmak bir zorunluluk değil. Bunu zorunluluk gibi gören ve bu beklenti içinde olan kadınlarda bir kere orgazm sorunu oluşursa bu beklenti nedeniyle performans endişesi yaratabiliyor. Bu da orgazm sorununu ilerletebiliyor. Orgazm cinsel ilişkinin fiziksel, duygusal ve ruhsal tatmin hissini ifade eden bir durum. Her seferinde yaşanmasını beklemek yanlış olabiliyor. İnsanların organik, psikolojik durumu, cinselliğe hazır olmayan ruh hali, iyi konsantre olamama, cinsellik sırasında heyecanlarını yok eden bir olay yaşanması gibi faktörler nedeniyle cinsel ilişki sırasında bazen orgazm yaşanmayabiliyor.
Orgazm olamayan bir kadın ne zaman doktora başvurmalı?
Dönemsel olarak bahsettiğimiz faktörler nedeniyle orgazm sorunu yaşanabiliyor. Bu problem ısrarlı bir şekilde devam ediyorsa tedavi için mutlaka doktora başvurmak gerekiyor.
CİNSEL SORUNLARINIZI DOKTORUNUZLA KONUŞMANIN PÜF NOKTALARI
-Sorunu sona bırakmayın: Cinsel sorunlarınızı gündeme getirmek için hekiminizle görüşmenin sonunu beklemeyin. Bu durum doktorunuzun sıkıntınızın ne olduğunu tam olarak anlamasına engel olabiliyor.
- Hazırlıklı olun: Doktorunuz genel sağlık durumunuz hakkında mümkün olduğu kadar çok bilgi almak isteyecektir. Mevcut diğer sağlık sorunlarınız ya da almakta olduğunuz ilaçlar (bazen cinsel sorununuzun nedeni olabilir) hakkında doktorunuza bilgi verebilmek için hazırlıklı olun.
- Açık olun: Bazen cinsel hayatınız hakkında kimseye söyleyemediklerinizi doktorunuza söylemeniz önemlidir. Sıkıntılarınız hakkında doktorunuzu ne kadar fazla bilgilendirirseniz, o derece yardımcı olabilecektir.
- Doktora eşinizle gidin: Doktor ile randevunuza eşinizle gidin. Eşinizin düşünceleri doktor açısından yararlı olabilir. Eşinize cinsel hayatınıza önem verdiğinizi ve çaba harcadığınızı göstermenin bir yoludur.