Ramazan ayının havaların ısındığı bir döneme denk gelmesi vücudun su ihtiyacını tekrar konuşmamız için önemli bir fırsat oldu. Vücudumuzun yaklaşık yüzde 75'ini su oluşturuyor. Kasların yüzde 70'i, beyin hücrelerinin yüzde 80'i, kanın yüzde 85'i, hatta kemiklerin bile dörtte biri su! Bu nedenle bir insan açlığa altı hafta kadar dayanabilirken, susuz 1 hafta bile geçiremiyor. Ürolojik sağlık açısından böbrek ve idrar yolunun sağlığı suyla birebir alakalı.
İdrar yolu enfeksiyonları artıryor
Böbrekler suyu kandaki atık maddeleri temizlemek için kullanıyor. Vücuttaki su miktarı azaldığında idrar konsantrasyonu artıyor. Yoğunlaşan idrar taş ve enfeksiyonlara davetiye çıkarıyor. Bu durum özellikle şeker ve prostat hastalarında önemli. Diyabette idrarda şeker olması ve prostat büyümesinde mesanede idrar birikmesi enfeksiyon riskini zaten artırıyor. Su seviyesi düşük olduğunda ise koyu bir idrar meydana geliyor ve enfeksiyon riski daha da yükseliyor. Bu nedenle günde ortalama sekiz bardak su içmek, sıcak havalarda bu miktarı artırmak veya su oranı yüksek sebze-meyvelerden, bitki çaylarından faydalanmak gerekiyor. Oruç tutanların iftar-sahur arası dönemde gün içindeki sıvı kaybını telafi etmeleri bu nedenle çok mühim.
GÜNDE İKİ BARDAK KAHVEDEN FAZLASINI TÜKETMEYİN KOLALI VE ŞEKERLİ İÇECEKLER İDRAR ŞİKAYETLERİNİ ARTIRIYOR
İdrarda yanma-sızı, sık idrara çıkma, kesik kesik idrar yapma gibi şikayetler her beş kişiden birinde görülüyor. İdrar sıkıntılarında hangi içeceklerin tüketilmemesi gerektiğini inceleyen bir araştırmaya göre, günde iki kahveden fazlasını tüketmemek gerekiyor. Kolalı ve şekerli içeceklerin idrar şikayetlerini iki kat artırdığı, nar suyunun ise prostat kanserinin ilerlemesini yavaşlattığı gösterildi.
İdrar rengi berrak ve şeffaf olmalı
Yeterli miktarda sıvı aldığınızı idrar renginizin berraklığından veya çok açık renkli olmasından anlayabilirsiniz. Ancak yeterli sıvı almanıza ve idrar rengi normal olmasına rağmen aşırı susama hissi yaşıyorsanız dikkat! Şeker hastalığı, bazı enfeksiyonlar, karaciğer, böbrek ve kalp hastalıkları ile bazı ilaçlar aşırı susama yaratabilir.
Hangi durumlarda su ihtiyacı artar?
- Sıcak havalar
- Prostat sorunları
- Böbrek taşı
- İdrar yolu enfeksiyonları
- Şeker hastalığı
- Yoğun egzersiz
- Ateşli hastalıklar
- Kusma-İshal
- Gebelik-emzirme